Thijs van Leer er frontfigur i det legendariske progbandet Focus. Siden plate-debuten i 1970 har de vært et av Nederlands ledende rockeband holder de ennå koken. I 2022 har de blant annet spilt på festivalen LåveRock i Asker, i 2023 skal de ha en håndfull konserter i England. Van Leer er en røslig bamse i dag, og har en utadvendt og avslappet væremåte.

Jodling og rocking

For noen år siden hadde Focus konsert på utestedet Garage i Bergen. I forkant av konserten stilte van Leer til intervju med undertegnede. I tillegg til at van Leer er vokalist i bandet har han også markert seg som en fremragende fløytespiller og organist. Mest kjent er han imidlertid for å ha introdusert jodling (!) i rockemusikk. .Det var på låten Hocus Pocus, som fort ble en hit, også utenfor progressive kretser. Videoen har over 13 millioner visninger på YouTube, og gjør det til en av de mest sette prog-rock-låtene på kanalen.



- Jeg hadde ikke jodlet før, og det ble improvisert frem under øving, etter at Jan Akkermann spllte det tøffe riffet på gitar. Jeg jodler på konserter ennå, men de høyeste notene er vanskelig å nå etter at jeg fylte 50 år, sier van Leer om den innovative låten fra 1971. Stadig får Hocus Pocus en ny renessanse; i 2010 laget Nike en reklamefilm for fotball-VM i Sør-Afrika, hvor den ble brukt på lydsporet.

Hocus Pocus var låten som åpnet dørene for Focus i Amerika. - Vi hadde en singel før det, House of the King i 1971, sier Van Leer. Den barokke prog-åten var populær i Europa og nådde nr 10 på de nederlandske listene,

Episk instrumentallåt

I 1972 ga bandet ut platen Focus III, som flere fans mener er deres beste. Avslutningssporet er den 26 minutter lange instrumentalen Anonymus Two, hvor Akkerman får virkelig vist seg frem på gitar.. Plata solgte til gull i USA. Åpningssporet har også blitt en klassiker.
- Låten Sylvia fra denne plata havnet faktisk høyere på listene i utlandet enn Hocus Pocus, og jeg tror faktisk ble enda mer covret av andre band, sier van Leer. Førstnevnte er fra deres andre plate, Moving Waves (1971), mens Sylvia er fra plata Focus III (1972). På den tiden var den eminente gitaristen Jan Akkerman en viktig del av lydbildet i bandet, og han bidro med flere tøffe riff,. Akkerman sluttet imidlertid allerede i 1976, og gjorde et lite comeback på 80-tallet. Kjemien mellom han og van Leer var ikke god. - Dessverre har ikke Jan Akkerman og jeg snakket sammen siden 1993. Han er fremragende på gitar, men vi var så forskjellige mennesketyper, kommenterer van Leer.



Minnes død musiker

I løpet av 2023 eller tidlig 2024 ventes nederlendenes nye studioalbum Focus 12. Det blir deres første album siden 2019. Medlemmene er per i dag: Thijs van Leer (vokal, fløyte), Pierre van der Linden (trommer), Menno Gootjes (gitar) og Udo Pannekeet (bass). Sannsynligvis skal plata inneholde For Bert, som er en hyllest til Focus-bassist Bert Ruiter (1971-1978). Han døde i mars 2022. Sangen har allerede blitt fremført flere ganger live.

Hva legger dere i å være progressiv rock?
- Tja, jeg tenker mer på Focus som regressive, ettersom vi tar mye inspirasjon fra europeisk klassisk musikk. Samtidig har vi også en del afro-amerikanske innspill, sier Thjis van Leer, halvt på spøk.

Forventninger til Focus 12

Elias Veine Wiig (28) kaller seg Norges største Focus-fan, og han gleder seg virkelig til den kommende plata.
- Jeg har store forventninger til Focus 12. Jeg lurer på hvordan sangene og melodiene blir. Jeg kjenner allerede til én, «For Bert». Jeg gleder meg veldig til den kommer ut. Focus har sterke melodier som fenger. Musikken til Focus gjør meg i veldig godt humør. Jeg har vært på 6 konserter, bare i 2022, 9 til sammen. Focus er energisk, melodiene er sterke og magiske. Jeg liker lydbildet og alt ved dem. Jeg liker at ingen av konsertene er helt like, selv om de spiller de samme sangene. Det er vanskelig å forklare, jeg bare digger dem, sier Wiig..

Foto: Elias Veine Wiig