Foto: Julia Marie Naglestad


Ett år har gått siden Kristine Marie Aasvang med artistnavnet Krissy Mary ga ut sitt kritikerroste soloalbum Feme Sole. Flere anmeldere syntes albumet var blant de beste utgivelsene som kom i løpet av fjoråret, og musikkredaktøren i NRK P13, Kristin Winsents, mente sågar det var årets aller beste.

Nå er andrealbumet hennes Virago ute. Planen er at det hele skal ende opp som en trilogi.

- Virago er en tittel som kan leses i den arkaiske betydningen, en kvinneskikkelse som er sterk og krigersk. Det kan også bety en kvinne med ilskent temperament. En tittel jeg gjerne vil identifisere meg med, forteller Kristine til Musikknyheter.


Flere uptempo-låter




Hun er godt forankret til Nordicana-scenen, og sammenlignes ellers med artister som Weyes Blood og Chelsea Wolfe. Dette albumet skiller seg likevel litt fra debutalbumet.

- Jeg opplever selv at jeg har tatt flere sjanser i dette albumet, både med låtvalg og instrumentering. Forrige album vil nok fremstå som roligere, mens her er det flere uptempo-låter.

Kristine beskriver albumet som sårbart.

- Etter min mening kan sårbarhet også være styrke. Jeg håper at plata kan gi en gjenkjennelseseffekt i tillegg til en generell fin lytteopplevelse.





Fra Ål til Færøyene




Virago er spilt inn flere steder. Kristine nevner Sub Sonic Society i Oslo, Leveld Kunstnartun i Ål, Torshavn på Færøyene, og i hjemmene til flere av musikerne som har bidratt på albumet. Med seg har hun hatt produsent Anders Møller samt musikere som Linn Frøkedal fra Misty Coast og Trond Mjøen fra Euroboys. Møller har tidligere jobbet med navn som Ulver, Kåre & the Cavemen, Euroboys, Turboneger og Gluecifer.

- Samarbeidet med alle musikerne har vært supert og inspirerende. Det er alltid nydelig å være i studio med Anders Møller. Han får frem det beste i fremføringene mine og uten han hadde det nok ikke blitt et første album da han rett og slett tvang meg ned i studio, noe jeg er veldig glad for at han gjorde!

- Det aller morsomste med prosessen har vært å arrangere og spille inn kor- og fløytepartier. Dessuten har musikerne fått en del friheter til å løse instrumenteringen, forklarer hun.

Noen instrukser fikk de riktignok. Kristine ramser opp hva hun ønsket seg: store klanger, vannlandskap, Joni Mitchell møter Neil Young i en ørken, basspillinga på låta Too Much To Do av Laura Jean og tamburinnspillingen til Moe Tucker i Velvet Underground.


Inspirert av kunstnere




Singer-songwriteren, kunstneren og multi-instrumentalisten har de siste årene vært frontfigur i bandet The Secret Sound Of Dreamwalkers. Hun har også jobbet med artister og band som Torgeir Waldemar, Minor Majority, Unnveig Aas, the Devil and the Almighty Blues og Signe Marie Rustad.

- Er det noen spesielle artister som har inspirert deg i arbeidet med dette albumet?

- Som alltid er Joni Mitchell en stor inspirasjon, særlig de ti første albumene hennes som også har fantastiske koringer på låtene, og som lar dem ta plass og være en stor del av lydbildet.

- Ellers er jeg inspirert av forskjellige kunstnere og komponister, som Hildegard Von Bingen, Hilma af Klint og Meredith Munk med tanke på det å skape en verden, en overbevisning om å la et uttrykk komme til sin rett. Artister som jobber i flere uttrykksfelt av gangen inspirerer meg mest.





Klar for 2024




Etter planen skal 2024 bli et stort konsertår for Kristine. I februar står hun på scenen til Trondheim Calling.

- Jeg gleder meg til Trondheim Calling, en av Norges hyggeligste bransjefestiveler. Datoer for 2024 er i arbeid nå og jeg satser på mange konserter i året som kommer.

- Vi synes alltid det er gøy å lese musikktips fra artister vi liker. Hvilke favoritter har du akkurat nå?

- Akkurat nå hører jeg mye på den nye Misty Coast-plata og har hørt en del på de nye singlene til Louien, og albumet til Dylan LeBlanc.
Ellers har jeg favoritter som Sonic Youth som jeg jevnlig vender tilbake til.
I året som har gått har jeg også vært på en mengde bra konserter og vil nevne Hilma Nikolaisen, Aiming For Enrike, Moderate, Blur og Swans som høydepunkter.

- Og hva vil du si er det beste, norske albumet som kom ut i løpet av 2023?

- Så langt er favoritten Nevereverending av Misty Coast, men året er ikke ferdig og jeg gleder meg til å høre mer på det nye albumet til Dwaal og sjekke ut det nye albumet til Sâver.