Paul McCartney spilte sin første konsert på Europaturnéen lørdag kveld. Det skulle bli en kveld for minnebøkene.

Paul McCartney og bandet åpner med ‘Magical Mystery Tour’ og tar oss så med på litt av en musikalsk reise. Fra The Beatles mangfoldige låtkatalog, via Wings og McCartneys solomateriale. Jeg vil påstå det aldri før har det vært så høy kvalitet over musikken på Roskilde Festival siden dens oppstart i 1971.

Med sine 72 år imponerer han stort med en enorm energi og spilleglede i de to timene og førti minuttene konserten varer. Han viser sin stemmeprakt på sågar rocka låter som 'Helter Skelter' som på roligere ‘The Long And Winding Road’. McCartney har publikum i sin hule hånd mellom sangene, dog kan han være litt arrogant, men han henter seg godt inn med når han presenterer de neste låtene på overraskende god dansk.

McCartney skifter gitar mellom hvert nummer og tilføyer; «It’s because we got ‘em, and we’re gonna show ‘em off». Han skifter mellom å spille på akustisk/el-gitar og sin Höfner-bass fra 60-tallet. McCartney har med seg et solid band i ryggen. De mange lekre detaljene fra The Beatles-innspillingene er med, alle som en. De velkjente harmoniene sitter også som et skudd. Det er ikke så rart, da bandet har spilt sammen i 13 år. En låt som «Being for the Benefit of Mr. Kite!" fremstår nesten for god ut til at man kan tro de spiller live, men det gjør de altså. Abe Laboriel Jr. er langt bedre på trommer enn Ringo Starr, i tillegg til å være den dyktigste koristen i bandet. Nydelig koring er det ikke bare The Beatles-låtene, men definitivt også på 'New' fra McCartneys siste album.

Paul McCartney har i sin over 50 år lange karriere utallige hits i ermet. Da går det fint at låter som ‘Yesterday’ og ‘I Saw Her Standing There’ blir droppet fra setlisten. På den andre siden spiller han ‘Good Day Sunshine’, en låt han ikke har spilt noe særlig siden midten på 2000-tallet.

Midtveis går Liverpool-artisten alene frem på scenen, blir heiset 5 meter opp og spiller ‘Blackbird’ akustisk på egenhånd. Så snakker han om forholdet til John Lennon og spiller nydelige ‘Here Today’ foran et særdeles lydhørt publikum.

Bandet kommer inn igjen og ‘New’ fra McCartneys siste plate følger, før The Beatles-klassikere som ‘Lady Madonna’, ‘Eleanor Rigby’ og ‘Something’ kommer på løpende bånd. ‘Band On The Run’, kanskje den fineste Wings-låten spilles med store deler av publikum syngende med. James Bond-låten ‘Live and Let Die’ med fyrverkeri som bakteppe er siste låt i hoveddelen av konserten, men det er mer i vente.

Intet mindre enn syv ekstranummer står for tur. McCartney og bandet fortsetter med ‘Another Girl’ og ‘Can’t Buy Me Love’ fra tidlig The Beatles. Avslutningen kan ikke bli vakrere når siste del av The Beatles siste innspilte album ‘Abbey Road’ spilles. ‘Golden Slumbers’/’Carry That Weight’/’The End’ setter et praktfullt punktum på en fantastisk kveld på Dyreskuepladsen i Roskilde.

Publikummet i Telenor Arena har all grunn til å ha høye forventninger når Sir Paul McCartney gjester Oslo tirsdag kveld.