Foto: Terje Dokken


I slutten av 2022 slapp First Aid Kit sitt nyeste album Palomino. 27 og 28 februar opptrådte de på Sentrum Scene i Oslo i forbindelse med deres Palomino tour.

Konserten i går, 28 februar, åpnet med tittellåten fra deres nyeste album Palomino. Klara, på akustisk gitar, og Johanna, på bass, hadde med seg Freja Drakenberg på keyboard og backing-vokaler, Gabriel Runemark på trommer, og Johannes Runemark på elektrisk gitar.Bandet var gode på å levere en blanding av nye og gamle låter, samt sine egne "radio hits" fra gjennom årene, som Emmylou, Stay Gold og Silver Lining. Som en som har fulgt og elsket First Aid Kit sin musikk i årevis, skulle jeg også likt å høre mer av de mindre kommersielle låtene deres, som i mindre grad har nådd ut til et større publikum. Duoen har en rekke ballader og mer alternative låter i porteføljen, men, som søstrene selv har nevnt i intervjuer, må disse ofte vike for de mer rytmiske og energiske låtene på konserter. First Aid Kit har nå etablert et godt navn for seg selv, og kan muligens ta seg flere friheter på scenen enn tidligere. Det håper jeg ialfall, fordi de har så mange unike låter å servere! Jeg tenker særlig på sanger som Nothing Has to Be True, I've Wanted You og Josefin.Selvom jeg gjerne hadde ønsket at søskenduoen lot noen av sine mindre kjente sanger få skinne på scenen igår, ble det likevel gjort plass for det essensielle i First Aid Kit. Nemlig to søstre og en gitar, da backing-bandet forlot scenen og søstrene ble stående igjen for å fremføre noen sanger på tomannshånd. I hyllest til nylig avdøde Christine McVie fra Fleetwood Mac, fremførte Klara og Johanna en nydelig cover av Songbird, stående side om side, Klara på gitar. Songbird ble etterfulgt av den nå kjente og høyt publikums elskede Ghost Town, med fortsatt kun Klara, Johanna og en akustisk gitar på scenen. I løpet av Hem of Her Dress kom resten av bandet tilbake til scenen, en etter en, med trekkspill, trommer og balalaika.

Et annet kjennetegn ved en First Aid Kit konsert er søstrenes head banging og marsjering på scenen mens de spiller bridgen eller mellompartiet på gitar og bass i noen av de mer energiske sangene. Dette fikk vi se også i går kveld, blant annet under fremføringen av Rebel Heart og Lion’s Roar.Klara, som står bak størsteparten av skrivingen på de fleste av duoen sine sangtekster (ialfall på tidligere album), kan også betegnes som hovedvokalisten i de fleste låtene. Det er gjerne hennes stemme som aller mest definerer First Aid Kit. Men i sin helhet utgjør søstrene så klart noe større enn seg selv, og stemmene deres utfyller hverandre på en vakker måte. I løpet av Johanna sine solo partier på vokaler i går kveld, ble hun tatt vel imot av publikum. Vokalene til begge søstrene var, som alltid, upåklagelige, eller nærmere bestemt himmelske. Det er nettopp de klinkende klare harmoniene og de fullkomne sangtekstene som gjør First Aid Kit til et så unikt band. Og ja, stemmene deres høres like bra ut live som på plate!

First Aid Kit leverte vidunderlig i går. Som alltid var det en glede å få se dem i sitt rette element.