Foto: Therese C.L. Wangberg


Halden, tidlig 2000-tall. En relativt liten, og mørk bule der det ganske ulovlig ble solgt shots med vodka og Red Bull til 10 kroner i baren. På scenen stod det et ungt band som hadde tatt turen over fra Sverige. Iført hvite dresser og svarte slips, med en frontfigur som kunne vært sønnen til Mick Jagger. Tynn, med halvlangt svart hår og en selvtillit på størrelse med et kontinent. Han sang og skrek som om han aldri skulle gjort annet, og scenen ble ganske fort altfor liten for den enorme energien som eksploderte da bandet begynte å spille. Helt sinnsyke greier.

The Hives snudde Halden på hodet den kvelden, og sånn har de fortsatt. En by av gangen, verden over. De er, i følge seg selv, blitt Sveriges største eksport av ammunisjon, og det er kanskje ikke helt usant.

Fast forward til august 2023. The Hives utgir et svært etterlengtet studioalbum nummer 6; The Death of Randy Fitzsimmons

Du lurer kanskje på hvem denne Randy Fitzsimmons er? Du er ikke alene. Skal man tro bandet er han den rettmessige opphavsmannen og hjernen bak The Hives, som døde på mystisk vis. Da de prøvde å grave opp kisten på jakt etter svar fant de ikke liket hans men i stedet et knippe låter, og vips der har du i alle fall en ganske original forklaring på ny utgivelse.

Men død og oppstandelse til side, The Hives solgte ut Rockefeller kjappere enn enkelte politikere klarte å selge unna aksjer på en god dag. Lørdag kveld var siste stopp på europaturneen deres før de smetter over til USA.

Frontmann Howlin’ Pelle Almqvist er fortsatt magi i to sko når han blir tatt i mot av publikum og starter konserten med første singel fra nevnte album Bogus OperandiDenne helt geniale svensken fra Fagersta, som fremdeles er en av tidenes mest elektriske og karismatiske vokalister på denne siden av Atlantern. Han er som en blid heksedoktor med publikum fullstendig i sin hule hånd, der han får alle til å danse og klappe i takt enten de vil eller ikke.
Han er overalt. Han hopper, han drikker øl med publikum, han er borte hos lydmannen. Hvor fanden får han energien fra? Howlin' Pelle ser ikke ut til å ta seg særlig nær av å ha blitt en mann i midten av 40-årene i det hele tatt.

Og det gjelder dem alle. For i litt over en time går det i 100 absolutt hele tiden. Svetten renner. Klimaksene bare fortsetter i den tiraden av hiter som bandet har laget gjennom årene. Det er ikke et eneste dødpunkt i setlista, for mange til å nevne. Det danses og hoppes i hele lokalet, til og med i baren.

Tidenes beste stemning i alle kanaler. Om Sverige noen gang har vært i nærheten av å ta tilbake Norge så var det lørdag kveld på Rockefeller da The Hives spilte Hate To Say I Told You So og Main Offender. En innertier av en kveld som kommer til å bli husket lenge fremover.