Ranglerock på Bryne har tidligere favnet bredt med programmet, det gjør vi i år også, men med en tydeligere rød tråd enn før, skriver festivalen til Musikknyheter.no

Fokuset er satt på psykedelia og prog, og det er svært spennende internasjonale og nasjonale band som kommer. De to siste klare er britiske Wolf People, som straks slipper nytt album; og den svenske supergruppen Svenska Kaputt, med den nye norgesvennen Reine Fiske, kjent fra Motorpsycho, Elephant9 og ikke minst Dungen. Denne progpsykedeliatråden går videre til Tusmørke, Hvitmalt Gjerde og Hedvig Mollestad Trio. Hva er egentlig forskjellen på prog og jazz? Og hva er egentlig psykedelia? På Ranglerock i år kan enn kanskje komme nærmere et svar. Hvem kan si Wunderkammers voldsome uttrykk ikke er jazzpsykedelisk? Et band som ikke følger tråden vår, men som vi vet kommer til å levere en fenomenal konsert, akkurat som for fem år siden, er Two Gallants. De kommer til å gjøre sin eneste konsert på norsk jord denne sommeren på nettopp Ranglerock.

Wolf People fra London koker sammen en tradisjonell britisk rett fra 70-tallet, bestående av like deler folk à la Fairport Convention og Black Sabbath. Dette er psykedelisk progrock med fuzztunge riff og nydelige gitarlinjer blandet sømløst sammen med harmonisk vokal og stadig overraskende vendinger. Gjennombruddet deres kom med Steeple, i 2010, som fikk denne karakteristikken av musikknyheter.no: ”Albumet kom sent, men står definitivt som et av årets beste. En debut med klassiker-potensiale!” Nå er det knyttet store forventninger årets album Fain, utgitt av det kredible selskapet Jagjaguwar, som også har blant andre Bon Iver, Black Mountain og Foxygen i stallen. Wolf People har blitt et ettertraktet liveband og har spilt på kjente festivaler som Primavera Sound og Roadburn.


Svenska Kaputt er både bastant gyngende rock, og lyrisk syngende jazz. Selv kaller de musikken psykedelisk. Slik blir det gjerne når enn har med Reine Fiske på gitar. Han er, sammen med bandets trommis, Johan Holmegård, en viktig del av svenske band som Dungen og The Amazing. Det siste året har han også bidratt på norske plater med Motorpsycho og Elephant9. Andre halvdel av kvartetten er kontrabassist Torbjörn Zetterberg og saksofonist Jonas Kullhammar. De er svært aktive på den svenske jazzscenen, der Kullhammar også driver plateselskapet Moserobie. Han har også spilt mye i Norge, på plater med blant annet Paul Nilsen Love og Per Zanussi. Bandets selvtitulerte debut høstet gode kritikker fra inn- og utland. Noe av særpreget her er hvordan kollektivet står over de individuelle prestasjonene. Som en anmelder sier: ”Var och en har högst njutbara solon, men de lämnar aldrig kvartetten.”



Program 2013

Fredag 12.07

18.30 Geoff Berner

19.30 Hovering Orville

20.30 Two Gallants

22.00 Hedvig Mollestad Trio

23.00 Billie Van

00.30 Svenssen


Lørdag 13.07

18.30 Wolf People

19.30 Svenska Kaputt

20.30 Tusmørke

22.00 Wunderkammer

23.00 Hvitmalt Gjerde

00.30 Heavy Heads


Endring i spilletider kan forekomme

Ranglerock