Johannes, Sturla og Håvard, nei ikke et kollektiv på St. Hanshaugen, men surferock bandet Hvitmalt Gjerde. Gutta er aktuelle med et nytt album som slippes nå på fredag og Hvitmalt Gjerde har aldri låtet bedre!

Låtene Utenfor og Lys er to singler som allerede har ligget ute en liten stund, to låter som får sommeren til å lokke, og med Våken smelter snøen utenfor vinduet mitt i skrivende stund.Sounden Hvitmalt Gjerde lanserte med debutalbumet i 2013 er her fortsatt, det er surferock og pop fra øverste hylle, men de er mye mer raffinerte nå. De låter som et band som har holdt på i årrekker, alt låter tight og uhyre profesjonelt . 60-talls sounden er der, lo-fi vokal og sterke gitarriff og et smittende energinivå.

Energinivået blir tydelig fra første øyeblikk på låten Fingen Hvor det første vi hører er et brølende JA! før trommer og gitarer hamrer løs. Driven og oppbygningen i låtkatalogen er utmerket. Det er ikke mye tekst, det satses på effektiv bruk av hooken, låttittelen blir på mange av kuttene fra albumet gjentatt som et slags mantra for å minne lytteren på hva låten skal handle om.Våken Nå er et høydepunkt. Låten begynner rolig med forsiktig fingerspill før rask perkusjon og et fengende gitarhook setter inn. Dette er en av de roligste låtene fra albumet, en kjærlighetslåt av rang.
Albumet er spekket med deilige gitarsoloer blant annet på Du Vet, de har også inkludert mer piano og innslag av koring.
Varm Natt er kanskje den mest romantiske låten på albumet, om varme sommernetter hvor alt surrer. Min personlige favoritt. Siste halvdel av albumet finner jeg ørlite svakere enn resten av albumet, men energien går aldri tapt.

Hvitmalt Gjerde har perfeksjonert sounden sin på Våken, de første syv kuttene på skiva er helt klart de sterkeste, men albumet er i sin helthet en knallsterk tredjeutgivelse fra et band som viser seg å være noe av det beste norsk musikk har og by på nå.

Bandet legger ut på en aldri så liten turne og på lørdag er de å høre på Krøsset her i Oslo!


Hvitmalt Gjerde Krøsset