Årets ni nominerte til Rockheim Hall of Fame 2014:

DeLillos
Jens Book-Jenssen
Knutsen & Ludvigsen
Mari Boine
Mayhem
Morten Abel
Raga Rockers
Sidsel Endresen
Øystein Sunde

Nominasjonskomiteen har bestått av Janove Ottesen (leder), Marit Larsen, Bertine Zetlitz, Sissel Guttormsen, Larry Bringsjord, Marte Thorsby og Ivar Håkon Eikje.

En jury på rundt 200 personer tilknyttet musikkbransjen skal nå stemme på hvilke tre artister eller band som skal innlemmes i Rockheim Hall of Fame 2014. Den offisielle innlemmelsen skjer i Trondheim 13. august, som også i år blir vist på TV2.

- De ni nominerte artistene til den fjerde innlemmelsen i Hall of Fame er like verdige som deres kollegaer som allerede er innlemmet, sier leder for nominasjonskomiteen Janove Ottesen, og fortsetter:

- Årets kandidater representerer en stor bredde både i sjanger og tidsperioder. De er unike og ulike, men har likevel en ting til felles: de har alle betydd mye for utviklingen av norsk populærmusikk. Noen er gjengangere på denne listen, mens andre blir trukket frem for første gang.

Rockheims prosjektleder for Hall of Fame, historiker Terje Nilsen, mener alle de ni nominerte representerer et stykke unik norsk pophistorie.

- Bredden viser hvor allsidig og innholdsrik historien om norsk populærmusikk er. Her er artister med ulik musikalsk bakgrunn; fra svartmetall, via jazzinfluenser, til tradisjonell populærmusikk. I utgangspunktet er alle gode kandidater, men det er altså tre fra denne gruppen som går videre, sier Nilsen.

Tidligere innlemmede artister og band i Rockheim Hall of Fame:

A-Ha, Åge Aleksandersen, Jokke & Valentinerne, Wenche Myhre, Alf Prøysen, DumDum Boys, Jan Eggum, The Pussycats, Terje Rypdal, Jahn Teigen, Nora Brockstedt, Lillebjørn Nilsen og Anne Grete Preus.

Fra statuttene for Rockheim Hall of Fame

§2 Formål: Rockheim Hall of Fame har som formål å hedre personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse. Artister/Grupper med ekstraordinære karrierer og andre som har hatt en særlig innflytelse på populærmusikkens historie i Norge, kan innlemmes i Hall of Fame.

§3. Nominasjonskriterier: Artister/grupper/personer kan bli nominert til RHoF tidligst 25 år etter at de har debutert med en utgivelse, bidratt til en utgivelse, vært involvert i karrieren til en artist/gruppe, eller på annen måte satt sitt preg på populærmusikkens historie.

Rockheim om de nominerte:

DeLillos
Popgruppen fra Oslo har siden starten i 1984 markert seg som et av de beste, mest originale og viktigste i norsk populærmusikk. I Lars Lillo-Stenberg har gruppen en komponist som evner å skrive troverdige og tidvis dypsindige tekster om livets små og store sider. Når tekstene i tillegg får fengende melodier når de frem til et publikum som idag strekker seg over flere generasjoner, og gruppen har også bragt allsangen inn på de store scenene.


Mari Boine (f 08.11.56)
Artisten fra Karasjok blander samiske musikktradisjoner med elementer fra både tradisjonell rock og jazz, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med albumet Gula Gula (1989) utgitt på Peter Gabriels plateselskap Real World. Spellemannspriser, bestillingsverk, samarbeid med en rekke anerkjente musikere, som Jan Garbarek, og en sterk scenepersonlighet, har befestet Mari Boines posisjon som et av landets sterkeste kort i utlandet.


Øystein Sunde (f 24.01.47)
Den munnrappe og hurtigspillende gitaristen fra Odalen fikk sitt store kommersielle gjennombrudd som musiker i 1968 i bluegrassbandet Christiania Fusel & Blaagress som slapp singelen Mamma vi’kke ha/Det kjem nok betre tider samme år.
Som soloartist debuterte han i 1970 med singelen Jaktprat - Sunde overbeviste som sanger, skribent og ikke minst gitarist i en tid da alt skulle være politisk korrekt. Har senere gitt ut en rekke plater som har oppnådd både store salgstall. Som gitarist er han eminent med en spillestil mange kan misunne han. På 70- og 80-tallet var han også aktiv på revyscenene, med blant annet Ivar Medaas, Dizzie Tunes, Grethe Kausland og Ole Paus. Også kjent som 1Ž4 av Gitarkameratene.

Raga Rockers
Oslobandet startet i 1982 og var med på det som i senere tid er blitt kalt norsk rocks gullalder, sammen med band som DumDum Boys, DeLillos og Jokke & Valentinerne.
Raga Rockers spilte farlig, riffbasert rock med tekster på norsk. Bandets vokalist, Michael Krohn, som tidligere slo trommer i bandet Kjøtt, skrev alle tekstene og melodiene i bandet, og er en av våre mest betydningsfulle norskspråklige artister hvis tekster tåler å bli sitert uten musikalske kontekst. Raga Rockers har skiftet besetning ved flere anledninger, men har aldri gitt slipp på sin musikalske identitet.


Mayhem
Siden starten i 1984 har Mayhem vært med på å utvikle black metal, også internasjonalt, og anerkjennes som pionerer i sjangeren, med fanbaser over hele verden. Inspirert av band som Slayer og Venom, fikk bandet raskt stor oppmerksomhet med sitt kontroversielle sceneshow. Albumet De Mysteris Dom Sathanas (1994) står som en bauta i black metal-historien og i 2007 fikk bandet Spellemannsprisen for utgivelsen Ordo ad Chao.


Sidsel Endresen (f 19.06.52)
Den norske jazzvokalisten, komponisten og tekstforfatteren fikk først oppmerksomhet i 1979, som medlem av soul- og jazzorkesteret Chipahua (sammen med bl.a. Geir Holmsen, Morten Halle, Jon Eberson, Nils Petter Molvær, Inger Lise Rypdal, Maj Britt Andersen og Freddy Dahl), som i en periode var fast husorkester på Club 7. Siden har hun deltatt i en rekke prosjekter, størst kommersiell suksess fikk hun som vokalist i Jon Eberson Group. Endresen kan temme de ytterste jazzelementer, krydre de varmeste poplåter og smelte sjangere på en måte mange kan misunne, og har mottatt fem Spellemannspriser. Hun har også gjort en viktig innsats for nye generasjoner sangere med sin undervisning ved Norges Musikkhøgskole.


Knutsen & Ludvigsen
Øystein Dolmen (Knutsen) og Gustav Lorentzen (Ludvigsen) skapte sin egen fantasiverden. I første rekke for å glede barn, men ble etter hvert nasjonalhelter for alle generasjoner. Duoen presenterte sine alter ego for første gang i en studentrevy i 1966 og gikk mot den akademisk korrekte barneoppdragelsen på 70-tallet. Etter tre album som Knutsen & Ludvigsen ble det en periode med Bakklandet Bassangforening før de igjen var tilbake som Knutsen & Ludvigsen. I 1983 ga de ut albumet Juba Juba som i ettertid har blitt stående som et av de beste norske pop-utgivelsene noensinne.


Jens Book-Jenssen (f 14.11.10 – d 28.03.99)
Hans karriere strekker seg over mer enn 60 år med uavbrutt popularitet, en sjeldenhet selv i internasjonal sammenheng. Han debuterte i 1933, både på scene og på plate, inspirert av Ernst Rolf, og fremførte sentimentale sanger om sjømenns liv på de blå hav, men også feiende sjømannsvalser, romantiske viser og jazzinfluerte låter. Han var også aktiv revyartist, leder for egne ensembler og direktør på Chat Noir i to perioder. Jens Book-Jenssen står igjen som norgeshistoriens suverent mest solgte plateartist innenlands, med et salg nøkternt beregnet til to millioner. I tillegg har han sluppet tre LP’er i USA. ”Når kastanjene blomstrer i Bygdø alle”, ”En liten gyllen ring”, ”Når lysene tennes der hjemme”, ”Jeg blir så glad når solen skinner” og ”Det er lov å være bli” er blant slagerne.

Morten Abel (f 15.10.62)
Bodøværingen, nå bosatt i Stavanger, er blant de få norske artistene som kan påberope seg tittelen popstjerne. Karrieren spenner fra det lokale Stavanger-bandet Mods på 80-tallet, via September When og Peltz på 90-tallet, til sin fremdeles vitale solokarriere. Han er et naturtalent, har en egen evne til å fornye seg og behersker også rollene som arrangør, produsent, skuespiller, billedkunstner og forfatter. I sum har han sikret seg en betydelig posisjon som en viktig personlighet i norsk populærmusikks historie.