I dag er det klart at både Kathleen Hanna (tidligere Bikini Kill og Le Tigre) og Brody Dalle kommer til Tøyenparken med nytt materiale. Hanna besøker festivalen med sitt nye band The Julie Ruin, mens Dalle kommer med et nytt soloalbum i bagasjen. Sistnevnte spiller samme dag som ektemannen Josh Homme og hans Queens Of The Stone Age. I tillegg har Øya fått bekreftet det mystiske funk/disco/soul-prosjektet Jungle fra England og det norske stortalentet Farao. De tre utenlandske bookingene skal alle spille sin første konsert i Norge under Øya.

THE JULIE RUIN (US)
Kathleen Hanna har de siste tiårene vært hjernen bak punkbandet Bikini Kill og dansepoppunktrioen Le Tigre. Nå kommer hennes nye band The Julie Ruin til Oslo og Øya. Debutalbumet Run Fast kom i fjor høst, og inneholder flere elementer man kjenner igjen fra hennes tidligere band. Det er frisk og fengende rock i bunnen, krydra med tøff, leken pop.

Exclaim! Beskreiv albumet som: – … crunchy riffs, bombastic organs and stomping beats that redefine the sounds of the past, bringing them into a crisp, new light

Utgangspunktet for The Julie Ruin ble danna på siste halvdel av 90-tallet, da Hanna jobba med ei soloskive som skulle gis ut under navnet Julie Ruin. I stedet for å fortsette dette arbeidet, ble hun plutselig altfor opptatt med suksessen til Le Tigre. Da sistnevnte band gikk i dvale, plukka hun nok en gang opp det tidligere navnet, nå med THE foran. I dagens utgave av The Julie Ruin er tidligere Bikini Kill-medlem Kathi Wilcox også med. De andre medlemmene er håndplukka av Hanna, og består av musikere og kunstnere hun har stor sans for og ønska å samarbeide med. De samla seg i New York for øving og utarbeiding av låtmateriale.

I disse dager er Kathleen Hanna også aktuell gjennom dokumentarfilmen om henne, kalt The Punk Singer. Vi anbefaler at du får med deg denne, skiva Run Fast av The Julie Ruin og deres konsert i Tøyenparken torsdag 7. august.JUNGLE (UK)
Jungle fra London ble en snakkis i England umiddelbart etter utgivelsen av førstesingelen Platoon i fjor vår. Viktige radio-DJs som Huw Stephens plukka den opp umiddelbart og de britiske musikkredaksjonene skrøyt på papir og nett. Oppfølgeren The Heat/Lucky I Got What I Want bekrefta at Jungle er et navn å følge med på. Deres melodiøse, moderne soul vil nok nå et betydelig større publikum i løpet av 2014. Til tross for en begrensa mengde utgitt musikk har de vært presentert som ukas band hos NME og band of the day hos The Guardian.

The Guardian prøvde å plassere deres første singel i et musikalsk landskap på denne måten: – The handclaps are disco and the bass-as-guitar is pure Peter Hook, but the timbre evokes a place somewhere to the left of Byrne/Eno’s Bush of Ghosts.

Jungle har en god stund dyrka mystikk, ved at de lenge har hemmeligholdt hvem som står bak musikken. Spenningen og de gode låtene medførte at over 600 000 så videoen til Platoon på Vimeo. Rett før jul spilte de sin første konsert noensinne, i London. Denne solgte ut i løpet av et døgn, noe som sier en hel del om forventningene til disse gutta. De imponerte stort da vi så dem i januar, under Eurosonic-festivalen i Nederland. I august tar de med festlyden til Oslo og Øya.FARAO
Farao starta året med en strålende EP og deltagelse i årets Urørt-finale. Hennes dempede, men spennende låter smyger seg inn i bevisstheten og gir lytteren umiddelbart lyst til å høre mer. EPen hennes ble spilt inn på Island, med hjelp fra Mike Lindsay fra bandet Tunng. I studio har hun spilt de fleste instrumentene sjøl. Kari Jahnsen, som Farao egentlig heter, er bosatt og lager musikk i London. I forsøk på å beskrive uttrykket hennes, har man trukket fram referanser som Bon Iver, PJ Harvey eller Laura Marling.

Time Out Magazine har allerede blitt begeistra: – Farao’s subtly supernatural folk is the next big thing to come out of the fjords

Dagbladet har ment dette om uttrykket til Farao: – Gjennomgangstonen er et dempet og rolig pulserende driv, der gitarklimpringen følges av mykt skurrende synth og lag med perkusjon. Det som løfter det hele over «fint», er Jahnsens lyse, klare stemme; uttrykksfull, men med en naturlig letthet, uten unødig fiksfakseri

Farao var Øya-kontorets absolutte favoritt i Urørt-finalen. Vi er sikre på at Farao kommer til å imponere mange i 2014. Hun har allerede rukket å spille konserter over store deler av Europa, og vist at hun er en artist av internasjonalt kaliber. Sørg for å få med deg konserten hennes på Øya.BRODY DALLE (US)
Brody Dalle fikk sitt gjennombrudd som medlem av punkbandet The Distillers på starten av 2000-tallet. I åra etterpå har hun vært dama bak bandet Spinnerette, og hatt noen gjesteopptredener på skivene til Queens Of The Stone Age. I sistnevnte band er ektemannen Josh Homme lagkaptein. I 2014 kommer Brody Dalles første soloalbum, og første catchy smakebit heter Meet The Foetus/Oh The Joy. NME beskreiv soundet sånn: – It’s not quite the in-your-face punk that formed some of The Distillers’ finest moments but its buzzsaw guitars, gleaming melodies and heartfelt lyrics hint that Brody’s moved on leaps and bounds from those days.

Hun har produsert skiva sammen med Alain Johannes, som mange kjenner fra hans arbeid med Queens Of The Stone Age, Mark Lanegan og andre. Onsdag 6. August, same dag som Queens Of The Stone Age runder av kvelden, kan du oppleve Brody Dalle i Tøyenparken. Hennes solomateriale har klare referanser til den rufsete pønkrocken og de sterke poprefrengene hun har laga tidligere. Gjør deg klar for leksjon i fet rock og herlig energi.