Slottsfjell imponerer med to sterke nye navn på årets plakat.

- Dette er et av de banda jeg har ønsket til festivalen siden oppstarten i 2003, men det har ikke klaffet før nå, sier en stolt festivalsjef.

- Teenage Fanclub er definitivt en av mine favorittband gjennom tidene. Med Belle and Sebastian, Teenage Fanclub og Dinosaur Jr på plakaten, må det jo nærmest bli umulig for indiegeeks å ikke ta turen til Slottsfjell i sommer, sier festivalsjefen

At Teenage Fanclub har tre av verdens fremste låtskrivere i et og samme band, kan jo være en av grunnene til at dette bandet aldri har sluppet et dårlig album og er like viktige i dag som for 20 år siden.

Gutta fra Glasgow har inspirert band som Death Cab For Cutie, Snow Patrol og Glasvegas for å nevne noen. Dette er et av banda som musikkjournalister ofte referer til som et av favorittbandene, og det er ikke merkelig hvis du vokste opp på 90-tallet.

I det gyldne året 1991 vant Teenage Fanclub Spin magazin sin årlige albumkåring, og slo dermed Nirvanas – Nevermind, My Bloody Valentines – Loveless og R.E.Ms – Out Of Time. En enorm bekreftelse på bandets posisjon. Det var derimot plata Grand Prix som ga bandet et kommersielt gjennombrudd i 1997, og havnet på syvende plass på den britiske albumlista. I år gir bandet ut sitt niende studioalbum, Shadows.

Live er Teenage Fanclub en nytelse. All fokus blir lagt på musikken og svært lite på image og banan-splitthopp på scenen. Med Slottsfjell som kulisser kan du regne med en musikalsk opplevelse i toppklasse.


Dinosaur Jr. (US)

Tidenes viktigste indieband?

Bandet som pløyde vei for et band som Nirvana, men selv forble en kult-sensasjon – elsket av en elite. De nærmet seg et større kommersielt gjennombrudd da de kom seg inn på UK listene med singelen Start Choppin, og plata Where You Been i 1993, men nådde aldri ut til de store massene. Allikevel mener mange at Dinosaur Jr er et av indierockens viktigste band.

Grunnen til dette er rett og slett det banebrytende lydbildet på deres debutplate Dinosaur som kom ut i 1985. Sammen med Pixies og Sonic Youth var de i front, og kan regnes som et av banda som har influert flest indieband. Kurt Cobain var blodfan av bandet og var stolt som en hane da de varmet opp for Dinosaur Jr på deres Green Mind turne i 1991. Lite visste han da om at Nevermind, samme året, skulle bli en av rockens største kommersielle suksesser.

I 1997 ble bandet oppløst, og en verden av indierockere fortvilte over at favorittbandet omsider hadde kastet inn håndkleet etter flere interne stridigheter. Et band som for lengst hadde mistet den originale besetningen (Barlow 1988 og Murph 1993) og kun bestod av sjefshanen J Mascis. I motsetning til de ekte dinosaurene skulle Dinosaur Jr derimot reise seg igjen. Det mange skulle tro var en umulighet, ble virkelig i 2005. Bandet hadde gjenoppstått, og kranglehanene J Mascis og Lou Barlow hadde begravd stridsøksa, og med Murph bak trommene igjen var originalbesetningen komplett. I sommer skal dinosaurene erobre fjellet i Tønsberg.