New Order har ikke spilt i Norge siden 1981, og ingen turde vel håpe på at de noen gang kom hit igjen. Men disse legendene spiller sin eneste konsert i Norge i år på Slottsfjell, Tønsberg.

Slottsfjell presenterer i dag sitt kanskje største bookingkupp noensinne. Konserten på Slottsfjell lørdag 21. juli i år er den aller første muligheten for mange norske fans til å se dem live i Norge (de spilte på Chateau Neuf i Oslo i 1981).
Med vokalist Bernard Sumner i spissen og med arvegodset etter Joy Division i bagasjen, er dette et band det fortsatt er verdt å se. New Order er levende legender. Overlevende legender.

New Order steg opp av asken etter et av rockehistoriens største tap: Etter at Joy Divisions visjonære vokalist Ian Curtis hengte seg selv i 1980, grep gitarist Bernard Sumner mikrofonen, og dannet New Order sammen med de andre gjenværende bandmedlemmene. Etter noen forsøk på å høres ut som Joy Divisions mørke postpunk, fant bandet sin egen vei: lysere, og nærmere datidens elektro-påvirkede pop. De skulle ende opp som et av verdens mest innflytelsesrike band med sin unike miks av dance og indierock, og med et utall hitmelodier.

Deres største, “Blue Monday”, viser hvordan de, fra sin forankring i rock, nærmet seg housemusikken. Singelen fra 1983 er tidenes mestselgende dance-låt. Sammen med plateselskapsjefen deres Tony Wilson, samt andre band i samme sjangermiks, gjorde de ravekulturen fra hjembyen Manchester beryktet. Mange har sikkert sett dem portrettert i filmen “24 Hour Party People”.

Siden i fjor har New Order spilt noen sjeldne konserter med følgende originalmedlemmer: Bernard Sumner (vokal/gitar), Stephen Morris (trommer) og Gillian Gilbert (keyboard/gitar).
I tillegg er mangeårig samarbeidspartner Phil Cunningham med på gitar/keyboard, og Tom Chapman har erstattet den opprinnelige bassisten Peter Hook.
Den britiske avisa The Observer anmeldte comebacket deres i fjor slik:
“En heroisk tilbakekomst(...) De ser, og høres ut, som et forynget band.” (Anmelder Luke Bainbright,The Observer, 2011).

“Vi har 30 års lysende materiale og det virket som en skam å la det gå til spille,” sier Bernard Sumner om å spille sammen igjen.

Sumner & co er kanskje mest kjent for dobbelplaten “Substance” (1987) - som egentlig er en samling av alle deres maksisingler fram til da. Dette inkluderte hitlåtene "Blue Monday", "State of the Nation" og "Ceremony", som ikke hadde vært på noe album tidligere. “Substance” inneholdt også “True Faith”, som befestet deres suksess på hitlistene ytterligere.
Som mange andre innovatører i popen, lagde New Order sine største signaturhits tidlig i karrieren, mens tilhengerskaren vokste underveis og gjorde at de senere platene solgte best. I 1998 fant bandet sammen igjen etter å ha holdt på med prosjekter på hver sin kant - og kapret ennå flere fans, også i Norge, med singelen “Crystal” og albumet “Get Ready” (2001).

Suksessoppskriften deres: Om det skyldes den potente miksen av kjølig indierock og dansebeats - eller den enkle, harde oppveksten i en skakkjørt engelsk industriby, har New Order i alle sine faser betydd mye for søkende ungdom.
Og betydningen deres for band som U2, The Killers, LCD Soundsystem, Bloc Party, The Smashing Pumpkins - og bysbrødrene i The Happy Mondays, for å nevne noen, er uvurderlig, skriver Slottsfjell i pressemeldingen.