Foto: Ha?vard Krogedal

Daniel Kvammen og Torgeir Waldemar er blant artistene som er klare for den grønne gratisfestivalen Plenen på Strømsø Torg i Drammen.

– Etter suksessen i fjor er det utrolig morsomt å kunne presentere et enda sterkere program i år, sier daglig leder Jon Christian Thomassen hos Frukt & Grønt. Restauranten i Tollbugata i Drammen er arrangør i samarbeid med Romfarer United og Byen Vår Drammen.

I tillegg til Kvammen og Waldemar er foreløpig Maria Solheim, Fredrik Høyer/Bendik Baksaas og Karethe Eriksen booket til festivalen.

Allerede i sitt første år ble arrangementet godt mottatt, og rundt 1500 publikummere var innom festivalområdet i løpet av helgen. Plenen arrangeres parallelt med Elvefestivalen i Drammen. Under Elvefestivalen er de fleste arrangementene plassert på Bragernes, mens det er lite aktivitet på Strømsø-siden.

– Målet med Plenen er å skape en god møteplass, med roligere atmosfære, og en litt annen profil enn resten av Elvefestivalen. Sceneområdet er også unikt. I fjor besto det av to containere plassert oppå hverandre, der den øverste fungerte som scene og den nederste til salg av mat og drikke, sier Thomassen.

Programmet vil ha en familievennlig profil på dagtid, og gli over til et voksent program på kveldstid. Konsertprogrammet finner sted kl. 17–23 på fredag og kl. 12–23 på lørdag. Søndagen er festivalområdet åpent med salg av mat og drikke.

---

HØYER / BAKSAAS

Drammens hyllede slampoetkomet Fredrik Høyer og DJ-extraordinaire og sjangerbøyer Bendik Baksaas slo seg sammen for andre gang og slapp tidligere i år det ambisiøse dobbeltalbumet (og podkastserien) «Til alt ute» – en blanding av poesi og elektronika, rap, ambient og minimal techno. Multikunstner Fredrik Høyer har opplevd enorm suksess med sin karakteristiske spoken-word-poesi og har fylt Nationalteatret gang på gang med forestillingen «Grønlands?traen», som også har blitt bok og album. Baksaas er en av de fremste i en ny generasjon som trives svært godt i mellomrommene mellom klubbmusikk og improvisert musikk.

TORGEIR WALDEMAR

Torgeir Waldemar slo ned som et lyn med sitt selvtitulerte debutalbum og den rocka og monumentale oppfølgeren «No Offending Borders», med låter som ville gjort Neil Young grønn av misunnelse. Det dunster fortid, men på samme tid låter det originalt – og toppes av hans inderlige stemme og knivskarpe tekster. Å oppleve Torgeir Waldemar live er essensielt for å virkelig oppleve hans fulle artistiske kraft. «Waldemar synger sårt, med en nesten hjerteskjærende innlevelse. Betagende vakkert.» (6/6 i Dagbladet)

DANIEL KVAMMEN

Daniel Kvammens underfundige og superfengende låter har de siste årene gjort ham til en av norsk musikklivs yndlinger. Fra det trippel Spellmann-nominerte debutalbumet «Fremad i alle retninga» har det meste gått oppover for unge Kvammen fra Geilo. Det blir en fryd å oppleve moderne popklassikere som «Du fortenar ein som meg», «Me dansar ikkje for moro skyld» og «Om du vil ei gong til» i en perfekt setting utendørs denne sommerkvelden.

MARIA SOLHEIM

Maria Solheims sjette studioalbum «Stories of new mornings» kan sees som variasjoner over Prøysens «Du ska få en dag i mårå» – den handler om å våkne opp og vite at man fremdeles kan ta valg og at livet fremdeles byr på muligheter. Svelvik-bosatte Solheim fortsetter å bevege seg i de ytre grensene av popsjangeren. På «Stories of New Mornings» finner du god popmusikk ispedd særegne musikalske elementer som understreker og forsterker budskapet i musikken: fengende melodier, sarte fiolinpartier og sødmefulle tekster til overraskende latinamerikanske rytmer, fuzzy gitarer og lyden av regn.

KARETHE ERIKSEN

Drammenseren Karethe Eriksen tar lytteren med på reiser til landskaper innenfor soul, singer-songwriter og pop, med ærlige og sårbare tekster. Med dyp formidlingsevne kombinerer hun rytmisk og melodisk fingerspill på gitaren med en sart og kraftig vokal. Eriksen har delt scene med artister som Ida Jenshus, Adam Douglas og El Cuero. Vi har fått lov til å tjuvlytte litt på Karethes nye låter – og det låter helt fantastisk! – men dere må «dessverre» vente til slutten av august og Plenen.

Strømsø Torg, Drammen – Fredag 23.–søndag 25. august