Bak det midlertidig oppretta musikkollektivet Havkommet finner man et knippe erfarne musikere med base på og rundt Hamarøy. Havkommet har laget en protestvise mot den planlagte havfarmen utenfor Tranøy i Vestfjorden. Havfarmen skal være 385 meter lang og 59,5 meter bred og skal inneholde 10 000 tonn laks.

Det Havkommet, og flere med dem, frykter er at havfarmen vil ha de samme utslipp som i tradisjonelt oppdrett, som forspill, lakselus, kjemikalier fra avlusning og avføring. I et åpent brev til de folkevalgte i Hamarøy kommune, skriver de bl.a. dette: «Og det er en ting man bør være veldig forsiktig med å tukle med: De sårbare maritime økosystemene vi har utenfor havet ved Tranøy, f.eks. Er det en veldig god idé å skulle legge en stor havfarm der, og åpne opp for et stort inngrep ingen vet konsekvensene av?»

Låtskriver, musiker og produsent Erling Ramskjell har laget låten Havet e Mordi. Det er en hyllest til havet som vår viktigste fornybare ressurs og biologiske evighetsmaskin. Med seg har han disse musikerne: Ole Johnny Stensland, vokal, Yvonne Thomassen: Fiolin, Anders Skoglund: Trommer, Harald Skullerud (spilt med bl.a. Niko Valkepaa, Solo Cissokho, Mari Boine, Inga Juuso, Espen Beranek Holm): Perkusjon, Sigurd Winther: Bass, Tor Arne Grønbech: Piano, Johannes Fauchald: El-gitar. I tillegg spiller Ramskjell kassegitar på låten. Nevnes må også koret som trår kraftig og godt til mot slutten av låten. Erlend Krogh Utne har stått for miksing og mastering.

Resultatet har blitt en fin låt som maner til å behandle havet med respekt og forsiktighet, slik et barn behandler moren sin med respekt. Bandet – eller musikkollektivet – gjør en solid jobb alle som en, men jeg syns likevel det er spesielt verdt å nevne den rustne og tøffe vokalen til Ole Johnny Stensland (Raindogs, Samuel Tramp) og det smygende vakre fiolinspillet til Yvonne Thomassen. Thomassen spilte for øvrig fiolin på begge albumene til Ingeborg Oktober.

I presseskrivet oppfordrer Havkommet andre til å bruke låten og idéen bak den:
«Samtidig har "Havet e Mordi" et veldig allment budskap: Hver eneste lille fjord i dette landet burde ha sin egen pro-havet-sang. Og de som ikke har en pro-havet-sang kan få låne vår om de vil. Eller rett og slett kontakte oss, slik at de kan gjøre sin egen remiks tilpasset sine farvann.»Du spør ka vi skal lev av?
...det vi alltid har gjort
Bærekraft betyr å lån
ikke bruk opp
E ikke så vanskelig
Når alt kjæm te alt

Du må ikke glem at Havet e Mordi
...ka slags unge gjør det?

Om du trur at rikdom e
nåkka du har på bok.
se de godt om en gang te
Vær smart nu, ikke etterpåklok
E ikke så vanskelig.
E ikke magi

Vi har vært her lenge nu
I maaaaaannge år
Skal vi vær dét fremover
Må vi husk at vi får høst som vi sår
E ikke så vanskelig
å ikke vær idiot