Nåværende og tidligere skribenter har stemt frem tiårets beste låter basert på nominasjoner fra våre årsbeste-lister de ti siste årene. Arctic Monkeys' morderne rockeklassiker «AM» fra 2013 topper vår liste foran andrealbumet til Bon Iver og Arcade Fires fantastiske «The Suburbs» fra 2010.

Her er topp 10:

1. Arctic Monkeys- AM 


-AM er for mange en svært etterlengtet plate, og Arctic Monkeys innfrir forventningene som har vært skyhøye. Det har vært diskutert i forkant av neste sommers festivaler om Arctic Monkeys er headliner-materiale, og med dette albumet har guttene langt på vei feiet all tvil av banen. Dette er et album som vil ha lang levetid, og som vil kunne dytte bandet opp som et av de store seriøse og respekterte rockebandene, ikke bare her i Europa, men også i resten av verden, skrev vår anmelder Alyssa Nilsen om årets album i 2013. 



2. Bon Iver – Bon Iver, Bon Iver


- Allerede fra første låt, Perth, blir man fyllt med følelsen av ensomhet. Avstand. Lavmælt koring i bakgrunnen av gitaren, enda mer forsiktige trommevirvler før refrenget bryter inn og forsterker det hele. Energien tiltar. Cymbaler og basstromme fører an. Akkurat dette partiet kan minne meg om Beirut på grunn av trommene og trompetene. En smakfull åpning på en fortreffelig plate.

Første låt glir ubemerket over i andre, Minnesota WI. Den sarte vokalen, overdubbingen og den fjærlette klimpringen på pianoet kjennetegner denne låta og forsåvidt hele plata så vel som den første plata, alikevel er den veldig annerledes enn For Emma, Forever Ago. Det er vanskelig å sette fingeren på hvorfor. Kanskje er den mer kompleks og har mer groove. Skrev vår anmelder Marte Stenby da albumet kom i 2011. 



3. Arcade Fire- The Suburbs 


Arcade Fire har gjort det nok en gang. De har laget årets skive som de også gjorde i 2007 med Neon Bible. Albumet har fått strålende kritikker og en meget sterk 9/10 her på Musikkknyheter.no. Bandet har toppet VG-lista, og leverte nok en strålende konsert på årets Hovefestival. Arcade Fire har i 2010 befestet bandets posisjon som et av verdens største rockeband. Mastermind Win Butler har uttalt at tematikken i The Suburbs er bygd på oppveksten hans i Austin, Texas forstad. Hvis du ikke allerede har besøkt Arcade Fires forstad i år, er det virkelig på tide. Albumet ble kåret til årets album på Musikknyheter.no i 2010. 



4. The War on Drugs- Lost in The Dream 


- Lost in the Dream er på mange måter nøyaktig det tittelen tilsier. Man føler seg tidvis fortapt i disse velkonstruerte låtene. Støyet som ikke er for støyete, selv om det kan bli en litt for høy dose av det nå og da. Alle låtene på plata har sine høydepunkter, og man finner knapt ett dødpunkt, men er det tydelig hvilke låter som stikker fram som de beste; de som har minst likheter til tidligere arbeid.

Er Granduciel vår tids Bob Dylan eller Bruce Springsteen? Lou Reed? Kanskje. Uansett er dette nok en gang feiende flott arbeid fra The War On Drugs. Et album man virkelig kan fortape seg i. Dette skrev vår anmelder Nicolay Woldsdal da årets beste album i 2014 ble belønnet med 9/10 tidligere i år.

5. Sufjan Stevens – Carrie & Lowell 


Sufjan Stevens sin syvende LP vil i løpet av sin 43 minutter lange levetid ta pusten fra deg. Den vil røre ved deg, fukte øyekroken og gi deg en klump i halsen med lyrikken og musikken. Carrie & Lowell er utvilsomt en ytterst nydelig plate fra én av musikkens mest henrivende og sarte sjeler. Enkeltstående låter og plata selv vil få en høy plass på samtlige kåringer på globalt nivå ved juletider, muligens også krones som det mest minneverdige musikken hadde å by på i 2015. Den vil hylles for å være Stevens sin største triumf. Hans aller beste. Skrev Nicolay Woldsdal i 2015.

6. Robyn – Body talk Pt. 1 


Verdens elektropopdronning har vært på de fleste lepper i år, og med god grunn. Robyn har dette året levert tre solide utgivelser med sin Body Talk-triologi, der part 1 ble fik 9/10 her på Musikknyheter.no.
Body Talk pt. 1 er et gjennomført album. Vi snakker stadig om x-faktoren, en ubeskrivelig faktor som gjør at musikk ikke blir som hvilken som helst annen musikk, men musikk som skiller seg ut. Robyn er definisjonen på denne såkalte x-faktoren i den grad, at jeg går så langt som å kalle den for Robyn-faktoren. Skrev 

Gjennom kun åtte låter tar Robyn med oss gjennom både dansbart og sårbart, fra akustiske ballader til elektropop som skyver grenser. Hvis det er noe jeg må trekke for må det være at plata slutter for brått. Jeg vil ha mer, så Body Talk pt. 2, you better bring it! Skrev 
Namra Saleem om albumet i 2010. 

7. The Black Keys - Brothers


Duoen Auerbach og Carney utvider repertoaret sitt med Brothers, og bekrefter sin genialitet. I tillegg til bluesrocken vi vet de behersker, serverer de også soul-perler av ypperste kvalitet. Albumet representerer en musikalsk utvikling som både overrasker og imponerer. Brothers er The Black Keys definitive gjennombrudd og ble anmeldt til 9/10 på Musikknyheter.no i 2010 av Olivar Grandø.

8. First Aid Kit - The Lion's Roar 


Fra første låt, det som var førstesingelen og tittellåten, viser First Aid Kit en egen evne til å gi lytterne akkurat så vare, harmoniske og vakre folkpoplåter som skal til for å smelte ens musikkhjerte. Lenge skal man lete etter flottere vokalprestasjoner enn hva man finner her, og når de samtidig har utviklet sitt eget musikalske sound, med tydelig sterkere inspirasjonskilder fra folk-bølgens storhetstid på 60-70-tallet og litt mindre av nåtidens Fleet Foxes, så har man funnet en musikalsk perle for 2012 allerede før januarmåneden er over. anmeldt av Lars-Ove Håhjem

Foto: Sadan Ekdemir



9. Father John Misty- I Love You Honeybear


"I Love You, Honeybear er og forblir en drivende god plate. Den henger godt sammen, inneholder 5-6 veldig sterke spor, og som en konseptplate om å finne uventet kjærlighet midt i et liv fylt med sex og stoffbruk så er den overraskende vellykket. Hvor mye som er sant og hvor mye som kommer fra karakteren Tillman har skapt blir kanskje uviktig i så måte.

Det vakre blir kontinuerlig blandet med tekster som drypper av sarkasme og Tillman skyter ofte inn store mengder humor i musikken sin. Han gjør noe som få andre driver med, og budskapet i Strategi 101 er jo å skille seg ut fra konkurrentene. Bare han ikke glemmer at det sterkeste kortet hans fremdeles er låtskriving – der er han blant de beste i klassen." - Skrev Endre Helgeland Karlsen i 2015 da albumet ble kåret til årets album av vår redaksjon. 

10. PJ Harvey - Let England Shake


- Sammen med fortrinnsvis John Parish og Mick Harvey, trer PJ instrumentalt inn i et atmosfærisk univers som kaller frem en primal estetikk. Som om naturen var omgivelsene for innspillingen, men uten soloppgang. Lystig er det ikke. Det ligger et mørkt slør over det musikalske landskapet, det er mer tåkelagt - akkurat slik Harvey selv vurderer verdensbildet.

Lyrisk står hun midt i kulturen, i samfunnet vi oppholder oss i. Og hun er skuffet. PJ Harvey er skuffet over verden og i aller høyeste grad de som tror de er utpekt til å konstruere den. Hun er sint og lei, står ansikt til ansikt med håpløsheten, men hun gir seg ikke. Hun vil mene noe, formidle sine perspektiver.
Let England Shake er et helstøpt album med strålende arrangementer og en visjon vi alle bør omfavne. Tolv bortimot optimale låter fra tittelsporet, som åpner albumet, til avslutningen, The Colour Of The Earth, viser hvor mesterlig PJ Harvey kan være når hun bestemmer seg for det. Anmeldt av Olivar Grandø


Disse har stemt:

Gjermund Stensrud
Simen Røste
Robin Olsen
Olivar Grandø
Lars-Ove Håhjem
Torger Havåg
Henrik Årby
Nicolay Woldsdal
Charlotte Sissener
Axel Stentun
Fredrik Wattum Sandlie
Benedikte Svendsen
Fredrik Schibstad
Jo Morgan Hartvin
Kåre Aam Indrehus


Tiårets beste internasjonale låter

Tiårets beste norske album