I skyggen av store platekonsern jobber haugevis av uavhengige aktører døgnet rundt for å bringe sanger og album med nye, men også etablerte (nålevende og avdøde) band og artister ut til folket. Det er vanvittig mange interessante utgivelser å oppdage og fordype seg i via strømmetjenester og i platebutikker på bakkeplan og nettet. Som lytter kan det imidlertid oppleves som utfordrende å orientere seg i en stadig voksende musikkjungel. Musikknyheter.no har gravd i katalogen til flere labels fra inn- og utland, og vil utover høsten presentere et utvalg av band, artister og utgivelser fra ulike plateselskap.

Mother Likes It Records
Vi starter på hjemmebane med Oslo-baserte Mother Likes it Records. Dette er et uavhengig plateselskap og bookingbyrå som ikke definerer seg ut fra en spesiell type musikksjanger, men av kvalitet og talent.

- Vi ønsker å løfte frem band og artister som vi mener har noe eget. Vi ønsker at flere skal høre på musikk uavhengig av hva som ligger øverst på hitlistene, og den beste måten å få til det på er å fortsette å signere band og artister som vi digger uavhengig av sjanger, sier medeier Anne Mette Hårdnes til musikknyheter.no.

Hårdnes forteller at det varierer hvordan de jobber fram nye signeringer.

- Noen ganger oppsøker vi band vi har lyst til å jobbe med, andre ganger har signeringene skjedd etter anbefalinger fra folk, og noen ganger etter at bandet eller artisten selv har tatt kontakt med oss, sier hun og legger til:

- Vi har flere utgivelser vi er stolte over på trappene. Den første er debutplata til Sweetheart som kommer 30. oktober. I 2021 slippes plata til en annen debutant, nemlig nydelige Tone Bringsdal. Label kommer også med sitt tredje album, som vi gleder oss veldig til.

Her er fem utvalgte låter fra Mother Likes It sin katalog:Mother Likes It Records på Facebook

Nevnte Tone Bringsdal kommer fra Mandal og er en spennende sanger og låtskriver innen americana- og folk-tradisjonen. Bringsdal har sakte, men sikkert fått økt oppmerksomhet, og spilte sommeren 2019 blant anna support for Madrugada i Kristiansand og på Bibliotekscena under Øyafestivalen. I september i fjor ga hun ut EP-en Prologue, og til neste år kommer hun altså med sitt debutalbum. Les mer om artisten herI Mother-stallen finnes også det energiske rockebandet Brut Boogaloo. Bandet debuterte på midten av 2000-tallet, og går for å være et forrykende liveband. Brut Boogaloo er kjent for å spille rock´n roll med stødig beat, spreke gitarriff og fengende vokal. I 2017 slapp de sitt tredje, og foreløpig siste, album - Strike III. Les mer om bandet herSiste band vi vil nevne fra Mother Likes It er Hockney, en duo som består av Sigurd Fandango og Vegard Setrom, som spiller harmonisk og fengende popmusikk. Siden singeldebuten i 2017 har de gitt ut flere låter i tillegg til albumet Vacation i 2018. Tidligere i år slapp Hockney singelen Pictures. Les mer om bandet herRocafort Records
Rocafort Records holder til Lausanne i Sveits og ble etablert i 2013 av fetterne Ivan og Philippe. Labelen vier seg i stor grad til relanseringer av sanger som enten har gått under radaren til folk flest eller som av ulike grunner aldri har blitt utgitt, men finner også plass til nysigneringer.

- Målet med re-utgivelser er å gjøre album tilgjengelig igjen. Gi musikk vi mener ikke har fått nok oppmerksomhet en ny sjanse. All musikk vi utgir passer inn i termen groovy, det vil si funk, soul, salsa, hip hop, jazz osv. Vi digger alle disse sjangrene og da er det naturlig at vi gir ut skiver med enkelte nye band også, sier Philippe til musikknyheter.no og fortsetter:

- Mesteparten av de nye bandene og artistene vi utgir, er som regel folk vi kjenner til, enten direkte eller via noen vi kjenner. I noen tilfeller liker vi sounden til nye band og tilbyr dem en singelutgivelse, vanligvis som syvtommere.

Rocafort har flere spennende singelutgivelser i sikte:

- Nylig slapp vi «Missoula-Nairobi» av Beat Bronco Organ Trio. Jazza afro-funk som ble innspilt på ett forsøk på en firespors opptaker. I samme ånden slipper vi i starten av november to låter av musikere fra funk- og soulscena i Seattle, og mot slutten av 2020 kommer en boks med Boogaloo-utgivelser, sier Philippe.

Her er fem utvalgte låter fra Rocafort Records sin katalog:Les mer om labelen her

Beat Bronco Organ Trio er en soul/jazz-trio fra Madrid som ofte blir sammenligna med den amerikanske jazzorganisten, Jimmie McGriff, mye på grunn av det fremtredende hammondorgelet til Garbi Casanova. Debuten Roadtrip kom i slutten av februar i år. Les mer om bandet herThe Slingshots fra Barcelona albumdebuterte med Is This Soul? i 2014. Bandet er innom flere sjangre som for eksempel funk, soul, jazz og rock. Siden debuten har det imidlertid vært relativt stille fra katalanerne. Les mer om bandet herVed en ren tilfeldighet kom Rocafort Records over superbandet The Nitty Gritty Sextet sitt selvtitulert album fra 1967, et album som av ukjente årsaker ikke ble utgitt på denne tida. Ikke før i 2015 kunne omverden stifte bekjentskap med ti solide låter innen boogaloo, mambo og latinamerikanske jazzrytmer, fremført av musikere som blant anna Tito Puente, Jimmy Sabater, Willie Torres og Louie Ramírez. Les mer om utgivelsen her