Fra venstre: Foto: Terje Dokken, Anna Lerheim Ask, Hogne Bø Pettersen

Vi har allerede kåret årets beste norske album og låter, og de beste internasjonale albumene. Nå har vi kommet til årets siste liste; årets beste internasjonale låter - stemt frem av våre anmeldere og skribenter.

Årets liste toppes av Blur! Årets beste låt er singelen The Narcissist fra albumet The Ballad of Darren som kom ut juli via Parlophone. Dette er Blur sitt niende studioalbum og med seg som produsent har de hatt James Ford, som tidligere også har jobbet med blant andre Arctic Monkeys, Foals og Depeche Mode. Blur spilte på Øyafestivalen i sommer, som var en Øya-klassiker, i følge vår anmelder Stian Svehagen.På andreplass finner vi gjengen som også står bak årets beste album. Supergruppa boygenius som består av Phoebe Bridgers, Julien Baker og Lucy Dacus har med singelen Not Strong Enough laget årets nest beste låt. boygenius spilte også på Øya i sommer.Amerikanske Luke Elliot har bosatt seg i Oslo og redaksjonen har hatt diskusjoner til langt på natt om han bør være i kategorien for beste norske eller internasjonale låter, og valget falt på fortsatt på sistnevnte. Ny vurdering tas ved neste utgivelse. Den første singelen og tittellåten til albumet 'Let 'em All Talk' er altså verdens 3. beste låt i 2023.

Luke Elliot sier følgende om låta "Let 'em All Talk":

"Jeg er så lettet over å endelig få denne plata til å rulle ved å gi ut den første singelen "Let 'em All Talk" Denne sangen ble til da Frode Jacobsen og jeg satt i kjelleren hans. Han hadde noen ideer om grunnleggende akkorder, og jeg begynte å synge med på melodien, ganske naturlig, på en måte som en chanteur. Jeg vet ikke hvor den kom fra, men den første linjen bare kom sånn, med andre ord i begynnelsen. Jeg visste ikke hva jeg ville at den skulle handle om, så det tok litt tid å få følelsen. Jeg fullførte den da jeg var i Pasadena. Så la Peter Kvint til spøkelsesaktig bakgrunnsvokal! Hvem finner på det i disse dager?" Les vår anmeldelse av albumetHer er topp 10:1. Blur - The Narcissist

2. boygenius - Not Strong Enough

3. Luke Elliot – Let’em All Talk

4. Rival Sons - Bird In the Hand

5. Caroline Polachek - Pretty In Possible

6. The Rolling Stones - Whole Wide World

7. The National - Eucalyptus

8. Ratboys - Morning Zoo

9. Christine and the Queens - Big Eye

10. MJ Lenderman - Knockin

Disse har stemt i år:


Tina Løvås
Maia Birtles
Leif Tore Spikkeland
Alyssa Nilsen
Øystein Bagle-Tennebø
Robin Olsen
Stian Finstad Svehagen
Olivar Grandø
Lars-Ove Håhjem
Henrik Årby
Tormod Sperstad
Hogne Bø Pettersen
Charlotte Sissener
Torger Havåg

Tidligere vinnere2006: The Raconteurs- Steady As She Goes
2007: Modest Mouse- Dashboard
2008: Glasvegas - Geraldine
2009: Grizzly Bear - Two Weeks
2010: Arcade Fire - Ready To Start
2011: M83 - Midnight City
2012: Dirty Projectors - Gun Has No Trigger
2013: Daft Punk - Get Lucky
2014: The War On Drugs - Red Eyes
2015: Tame Impala - Let It Happend
2016: David Bowie - Lazarus
2017: Arcade Fire - Everything Now
2018: Ghost - Rats
2019: Billie Eilish - Bad Guy
2020: Phoebe Bridgers – Kyoto
2021: The War on Drugs - I Don't Live Here Anymore
2022: Harry Styles - As It Was