Musikknyheter slo av en prat med frontfigurene Mark Olson og Gary Louris bare minutter før de entret den store scenen på Øyafestivalen fredag. Stemningen er smånervøs etter at gruppens trommis, Tim O´Reagan, i all hast er reist hjem til statene på grunn av sykdom i familien og den norske trommeslageren i Seven Doors Hotel var blitt hentet inn i siste liten som erstatter.

- Det blir en ganske rå konsert, sier Gary Louris. Vi vil prøve ut noen nye låter i tillegg til de gode gamle fra Tomorrow The Green Grass-tiden. Dette er egentlig starten på en lang turne for oss. Vi har ikke spilt så mye som vi skal gjøre fremover på lang lang tid.

The Jayhawks er gjenforent etter at Mark Olson og Gary Louris fant sammen igjen og ga ut platen Ready For The Flood som en duo for drøye tre år siden.

-Det føles faktisk mye bedre nå enn det gjorde på 90-tallet. Vi trenger ikke å kjempe like mye for å få ut musikken vår til folket. Folk kommer på konsertene og de kan låtene, sier en fornøyd Mark Olson.

-Ja, det virker som en ny generasjon med fans også dukker opp, noe som er meget gledelig. Samtidig er stemningen i Jayhawks mer avslappet denne gangen. Vi er eldre og tar mer hensyn til hverandre.

picture

Spesielt forhold til Norge

- Vi er veldig glade i å spille i Norge. Tidligere år har vi spilt både i Bergen og Oslo og det føles som om nordmenn er litt samme ullen som oss fra Minnesota, at de forstår musikken vår. Det føles mer som hjemme her i Skandinavia enn det gjør ellers i verden, sier Mark Olson før Gary Louris legger til ; "Minnesota is like a mini-Norway."

Mockingbird Time er ute 20. september og gutta er bevisst på nye måter å lansere en skive i 2011.

- Hver uke frem mot lanseringen lar vi folk laste ned konsertopptak av låter fra hjemmesiden vår og vi prøver å være aktive på sosiale nettverk som Facebook, sier Gary.

- Jeg for min del har fått operert inn en iPhone i hoften, skyter Mark inn. Platen er gjenkjennelig for Jayhawks-fansen, men vi kan også love noen overraskelser. Vi kunne lett spilt progrock, spøker Mark.

Så hvor lenge tror dere at dere holder ut med hverandre denne gangen?

- Så lenge vi har fans som vil høre oss. Vi er jo egentlig ikke god til annet siden vi begge har vært i band siden collegetiden.

Mer får vi ikke tid til før gutta må haste ned til Enga for soundcheck og deretter videre på en heftig promoturne som blant annet vil gi dem et comeback på David Letterman Show i statene.


Jayhawks Official