Tons of Rock-festivalen går av stabelen på Fredriksten Festning i Halden 23-25 juni. Det tegner mot en historisk helg på historisk grunn med en imponerende samling av rock- og metalband. Legendariske Black Sabbath kommer på sin avskjedsturné, Alice Cooper, Megadeth og Behemoth gjør eksklusive konserter for 2016, og blant de mer enn 40 andre bandene finner vi storheter som Ghost, Europe, Amon Amarth, Sixx:AM. & Raga Rockers for å nevne noen.

Vi tok en kjapp Q&A med festivalsjef Svein Bjørge før det hele braker løs i Halden.


Snart klart for festival, hva er det som gjenstår nå før portene åpner?

— Det er masse som fortsatt gjenstår, men det viktige er at vi er i rute og har full kontroll. Å organisere en festival av Tons of Rock sin størrelse er jo som å bygge et bysamfunn, som skal fungere i 3 dager. Det er utrolig mye logistikk som skal organiseres og koordineres, men vi har blitt en fantastisk bra gjeng, så alt går i følge planen.

Hvem er du mest fornøyd 
med å ha booka i år?

— Dagens letteste spørsmål! Vi er selvsagt mest fornøyd med å få ett av musikkhistoriens største og viktigste band til Tons of Rock, på det som er deres siste konsert i Norge. Det vil jo bli et øyeblikk for historiebøkene; «Hvor var du da Sab spilte sin siste konsert i Norge?» Det kommer til å bli 2 magiske timer for alle, og jeg er overbevist at om 5 år så vil 20 000 påstå at de var der!Hvis vi ser bort i fra headlinerne, hvilke tre band bør alle få med seg i år, synes du?

— Utenom headlinerne må jo det være Mannskoret, Vreid og The Dogs. Men ellers; Rival Sons fordi de bare blir bedre og bedre, Sixx A.M fordi i dag spiller de fletta av Motley Crue og Leprous fordi jeg digger progmetall og de imponerer meg.

Var det noen band dere virkelig ønsket i år som ikke gikk?

— Noen, men hvilke kommenterer vi aldri. Slik er det hvert år. Det passer ikke med turné-ruta, bandet skal ikke ut, vi blir ikke enig om vilkårene det er mange grunner til at man ikke får tak i alle vi har mest lyst på. Men da prøver vi igjen neste år, og året etter der igjen. Men det som er nytt i år, er at Tons har virkelig blitt den viktigste arenaen å spille på i Norge, også for mange av de internasjonale banda. Flere av managementene var på oss tidlig, fordi de mente Tons var den eneste interessante festivalen å spille på i Norge. Det lover selvsagt godt for fremtiden.Hva er ditt musikalske høydepunkt fra tidligere utgaver av Tons of Rock?

— Fra 2006: Gojira, fordi det var en helvetes god konsert!, og Ghost fordi man allerede da så at dette bandet kom til å bli schvært! Hvilket de også ble, og sånn sett utrolig hyggelig at de er tilbake i år. De ble jo fans av Tons of Rock da de var her første året! De vandret rundt på festningen, uten masker, og ingen kjente dem igjen. Spørs om det samme skjer i år?
Hva er det aller beste med Tons of Rock?

— Stemningen, vil jeg faktisk si. Selve rammen med fantastiske Fredriksten festning er jo en helt unik arena, og omgivelsene påvirker publikum positivt. Det kommer frem i den generelle stemningen blant publikum. Det merkes så godt at folk elsker å være på Tons. Samt det faktum at mange mener at vi allerede er Norges beste festival, selvsagt. Vi mener jo det selv, men når tabloidavisene også begynner å mene det, så det betyr det noe. Og dette har vi klart på bare 3 år. Fremtiden er lys!Tons of Rock