Sondre Lerche i aksjon på Kompagniet i Molde under Pleasure tour. Foto: Hogne Bø Pettersen


Sondre Lerche har aldri gjort ting på den tradisjonelle måten. Vanligvis når man skal treffe suksessrike artister blir man ført inn, i kontrollerte former, i et rom hvor artisten sitter og venter. Når vi treffer Sondre Lerche denne lørdags formiddagen i Molde står han utenfor turnebussen og pusser tennene. – Der var du ja, jeg må bare ta litt morgenstell først, sier han. – Bli med!

Vi går derfor bort til kaikanten i Molde, hvor han spytter ut tannkremen. Moldepanoramaet viser seg fra sin beste side, med sol fra skyfri himmel, blankt hav og 220 snøkledde fjelltopper. – For en dag, sier Sondre. – Det er fint i Molde.

Han har vært i byen flere ganger, men kun én gang for å holde konsert. Kjæresten, forfatteren Linnea Myhre, er født og oppvokst i Molde, så det har blitt noen turer hit. Også under Moldejazz.

Ikke tradisjonell


Han går i turnebussen, som står parkert i et smug mellom Moldes tatoveringssjappe og byens bruneste pub, for å legge fra seg tannkost og glass. Vi slår følge opp på klubben, Kompagniet, som ligger over tidligere nevnte pub.

Bandet kom fra Ålesund, som ligger en times kjøring og trettifem minutters fergetur fra Molde, i løpet av natten. – En blir litt omtåket av å gå til sengs i en by, og så våkner man opp en helt annen plass, sier Sondre. Han får seg en kopp te av sjefen på klubben, og vi starter med det jeg nevnte i innledningen. At han aldri har gjort ting tradisjonelt.

Vanligvis begynner man en karriere ved å turnere land og strand rundt i Norge til man får et fotfeste. Og så forsøker man på utlandet. Sondre Lerche derimot ga ut sin første plate som 19-åring og dro veldig raskt ut av Norge. Men nå, etter å ha etablert en solid karriere, spesielt i USA, drar han på sin største norgesturne noensinne.

– Altså, jeg har jo alltid spilt i Norge. Men jeg hadde aldri denne dannelsesreisen, hvor man reiser rundt på puber, klubber og kultur- og samfunnshus i distriktene. Etter en samtale med bookingagenten min sa jeg at nå kunne jeg tenke meg å gjøre det. «Gi meg tre måneder,» sa han. Og nå skal jeg gjøre hele 45 konserter på noen måneder rundt i hele landet.

Sondre Lerche i Molde


Sondre Lerche sier han aldri har gjort dannelsesreisen ved å turnere land og strand rundt i Norge. Det gjør han nå før utgivelsen av albumet "Pleasure." Her i Molde. Foto: Hogne Bø Pettersen


Sånn passe stor i USA


Turnelivet er han vant med, for han er stor i USA og har turnert mye der. Men hvor stor er han?

– Jeg har et større publikum i USA enn jeg har i Norge. Men, og dette er viktig å poengtere, det er kun fordi USA er så mye, mye større, med mange flere innbyggere. Jeg er ingen gigant. De som liker musikken min er en menighet som har meg som sin lille hemmelighet. Men den er stor nok til at jeg gjør det bra.

Sondre Lerche kom inn som et friskt puss på musikkscenen i Norge i 2001. En nittenåring som skrev all musikk selv og som visste hva han ville. Seksten år senere har han gitt ut sju studioalbum, skrevet filmmusikk til flere filmer og gitt ut en liveplate. – Men jeg har ikke gitt ut samlealbum enda. Det er gjerne et dårlig tegn når en artist gir ut det. Kanskje når jeg har tjueårsjubileum. Det er en fin anledning.

Turne før albumslipp


Nå er det åttende studioalbumet på vei. Og også her har Sondre vært utradisjonell. – Jeg gir ikke ut albumet før etter turneen, selv om turneen har samme navn som albumet, nemlig Pleasure.

Noen vil kalle det modig å legge ut på turne med låter som ingen har hørt?

– Det handler vel mer om å forandre på den tradisjonelle dramaturgien. Jeg ville også ut å teste platen. Dette er den mest eksplosive platen jeg har gjort og jeg har med meg det beste bandet jeg har spilt med. Jeg hadde mannskapet på plass og ville ut å spille. Og vi spiller selvsagt låter fra hele katalogen min, så folk får ting de kjenner også.

Første singelen «I’m Watching You» kom ut før jul. Den var jo som hentet fra 80-tallet.

– Ja, den har noe veldig 80-talls over seg. Den er veldig «in your face,» noe hele albumet er. Men musikkuttrykket på albumet er veldig variert. For å være helt ærlig tenker man ikke referanser og tidsperioder når man komponerer. Det er mer når man går tilbake og ser på ting i ettertid at man drar de referansene.

Den låten er veldig feststemt, er det en plate å bli glad av?

– Jeg vil si det, ja, selv om det ligger mye frustrasjon og usikkerhet under. Men det handler om å gi seg hen og flykte fra frustrasjonen, og leve i øyeblikket. Og det er også det vi forsøker å gjøre med konsertene våre. Jeg har blitt mer og mer glad i musikk som er laget for å danses til. Alt fra minimalistisk iskald techno til mer fengende og varme ting.

Har vinglet


Men for de som tror at de får raveparty på en Sondre Lerche-konsert på denne turneen, så kan han berolige deg med at det stemmer ikke. – Konsertene våre er en blanding av en svett rockekonsert og en svett klubbkveld. Konserten er veldig variert musikalsk, og spenner over hele karrieren min, men vi avslutter med en lengre hale som går over til ren klubbmusikk. Derfor passer lokalet her på Kompagniet i kveld perfekt, det er jo egentlig et discotek.

Det er ikke bare konsertene dine som er varierte, du har jo vinglet svært mye musikalsk fra plate til plate.
– Jeg har alltid hatt som forutsetning at jeg skulle få gjøre som jeg ville, og jeg har jobbet beinhardt for det. Men du har et poeng, folk faller fort fra når man vingler så mye som jeg har gjort. Derfor føler jeg meg veldig privilegert som kan holde på med akkurat det jeg vil. Det er ikke nødvendig for meg å ha en kjempehit. Mitt publikum er nok over gjennomsnittlig musikkinteresserte, og derfor holder det seg stabilt.

Sondre Lerche danser


Konsertene under Pleasure tour ender med en lang klubbjam. Sondre Lerche benytter anledningen til å danse med publikum på Kompagniet i Molde. Foto: Hogne Bø Pettersen


Snørrvalpen


Samtlige av Sondre Lerches album har vært inne på VG-lista. Over halvparten av dem på topp 10 og topp 5. De to siste albumene har derimot hatt lavere listeplasseringer. Dette tar han med ro.

– Ting går opp og ned. Jeg har uansett muligheten til å holde på med det jeg har lyst til. Husk at det å gi ut en plate krever enorm motivasjon, du skal virkelig ville gjøre det, for det sitter en hel verden der ute som er klare til å avfeie det du gjør. Det er derfor artister som regel har stor entusiasme for det de holder på med. Du er nødt til å ha det.

Entusiasme har Sondre Lerche hatt fra første stund. Det er ikke alle tenåringer forunt å få lov å platedebutere med en plate hvor du har skrevet og diktert alt selv.

Var du en snørrvalp?

– Sikkert noen som oppfattet meg slik. Men jeg var jo sikkert det også, ha ha. Det var kanskje ikke hverdagskost at en 18-åring ville gjøre noe mer enn bare å bli den neste vinneren av Idol. Men jeg stod på mitt, og det ble suksess.

Du platedebuterte for 16 år siden. Det må være en helt annen platebransje i dag enn da du begynte?

– Å, ja! Det kan ikke sammenlignes. Alt har forandret seg. Da jeg signerte kontrakt var det med et stort selskap hvor de hadde haugevis av ressurser å bruke på meg. Jeg jobbet med gode folk som hadde det som trengtes for å satse for at jeg skulle få en karriere. Ikke minst satte Per Eirik Johansen sammen et godt lag av folk.

Elvis


Det er ved hjelp av god gammeldags turnering at Sondre Lerche har bygget seg opp et stort publikum i USA. Han har reist med turnebussen på kryss og tvers siden han var tidlig i tjueårene. På to av turneene var han oppvarmer for selveste Elvis Costello. Noe Lerche sier var en enorm læringskurve.

– En lærer disiplin av det å være oppvarmingsartist. Spesielt for en som Elvis Costello, som har et svært hengivent publikum som elsker det han gjør. Og det siste i verden de vil er å høre på deg. Da må man bare kjempe seg gjennom det og gjøre en bra jobb.

Hvordan var det å jobbe med Elvis Costello?

– Du vet, mange store artister er store fordi du blir fortalt at de er store. Men med Costello så møtte jeg en som er en av de største låtskriverne jeg vet om. Og det å få være med på to av hans turneer så jeg på som en gedigen tillitserklæring.

Miss Tati


Miss Tati (til venstre) er oppvarmingsartist for Sondre Lerche. Sammen med Liliana Palanca får hun som regel publikum ut på dansegulvet fra første låt. Foto: Hogne Bø Pettersen


Miss Tati


Er det andre du beundrer du ønsker å jobbe med?

– Egentlig ikke. Når du treffer folk du er fan av så vil du aller helst prate med dem. Det de har gjort er ting du egentlig føler du ikke har noe med å rokke ved. Da vil jeg heller samarbeide med unge og uetablerte artister. Som min oppvarmingsartist, Miss Tati. Hun er et fantastisk talent og et fyrverkeri på scenen. Hun får alltid publikum med seg, og enkelte kvelder er det nesten så man kvir seg for å gå på scenen etter henne, he he.

Kjendisparet


Du er kjæreste med Linnea Myhre. Hun er nå en storselgende forfatter, med bøker som det lages teaterstykker av, og hun er ofte i kjendispressen. Du sa til VG i 2014 at du ikke hadde vennet deg til dette med å være et kjendispar. Har du det nå?

– Nja… det hele er et ganske rart opplegg, egentlig. Vi har to veldig rare verdener som følger med. Det er rart nok for oss internt. Å være musiker og lage sanger, musikkvideoer og holde konserter er jo ikke noe vanlig liv. Og man blotter jo sjelen sin når man opptrer sånn. Og slik er det nok for en forfatter også. Når disse to verdener møtes, så blir det for de som ser på oss utenfra mer som vi er ett individ. Et slags tohodet troll. Det er vanskelig å forklare, for dette er noe de færreste par må forholde seg til. Det er ikke en klage, mer en observasjon.

Du skal turnere i tre måneder rundt i hele Norge. Når blir du lei?

– Akkurat nå er det bare gøy! Spør meg igjen i uke 6. Ha ha. Neida, vi har lagt det opp slik at vi har to dager fri etter et visst antall konserter. Da kan vi dra hjem inne i mellom. Slik er det ikke på USA-turneene. Drar vi først ut da, så er det turne til vi stopper. De pausene vi har nå, gjør underverker. Og med det bandet jeg har i ryggen, så er dette en glede. Hver gang vi samles er vi på et oppdrag, som vi skal lykkes med. Og da går det for det samme om det er fem publikummere eller fem millioner. Vi skal lage fest og spre glede!Sondre Lerches Pleasure-tour foregår akkurat nå og går over hele landet fram til 8. april.