Foto: Martine Eilertsen

Gunnhild Sundli var med å starte bandet Gåte, sammen med broren Sveinung Sundli, i 1999. I 2006 ble bandet brått oppløst, men nå er endelig Gåte tilbake. Bandsammensetningen har blitt noe endret, men Gunnhild Sundli er fortsatt med. Førstkommende fredag slippes den nye EPen til Gåte, Attersyn, og vi har derfor benyttet anledningen til å bli litt bedre kjent med henne.

1. Hva er din favorittlåt blant egne låter, og hvorfor?

- Jeg må innrømme at jeg har flere favoritter, men jeg er nok spesielt glad i Knut liten og Sylvelin (datteren min heter Sylvelin på grunn av den låta).


2. Hva er din favorittlåt blant andres låter, og hvorfor?

- Å skulle velge ut én favorittlåt blant alle verdens låter er vel så og si umulig, men siste gang jeg ble sterkt berørt av en låt var da jeg for første gang hørte Salme med Sudan Dudan. Den er en enkel liten sak, men noe traff meg veldig.


3. Hvilken musikk hører du helst på selv?

- Jeg er glad i mye. Alt fra Odd Nordstoga til Bjørk. Jeg er veldig glad i Sigur Ros. For tiden hører jeg på Ola Kvernberg med Mechanical Fair og nyter det.4. Fortell om din beste konsertopplevelse, som artist?

- Det er mange. Fra forrige runde med Gåte er det nok konsertene vi hadde på Rockefeller i Oslo som sitter igjen som de beste. Det er en veldig god scene.


5. Fortell om din beste konsertopplevelse, som publikum?

- Det blir litt som å banne i kirka, men jeg går ikke så ofte på konserter. Jeg er nok litt sensitiv og ikke så ofte i modus for å gå ut på byen og treffe masse mennesker jeg ikke kjenner så godt. Jeg er nok oftere å se i teateret enn på konserter når jeg tenker meg om. Likevel har jeg jo noen konsertopplevelser som sitter igjen. Deriblant vil jeg nevne en konsert jeg var på for noen år tilbake med Julie og Andreas som spiller argentinsk tango og keltisk folkemusikk på harpe og bandoneon. Den vil jeg aldri glemme. Ellers husker jeg godt da jeg så Björk på Roskilde i 2003.


6. Hva er det beste med å drive med musikk?

- Det beste for meg med å drive med musikk er at jeg får gjøre det jeg kan best, noe som er veldig tilfredsstillende for de fleste vil jeg tro? Jeg er et følelsesmenneske, og gjennom sangen får jeg bruk for hele følelsesregisteret mitt.


7. Hvis du kunne hatt kun tre ting på raideren, hva ville det vært?

- Mat, et stille rom hvor jeg kan trekke meg tilbake, og en tung rødvin.


8. Hva er tidenes beste norske album, og hvorfor?

- Hmmm … la meg se. Jeg er veldig glad i Ane Brun. Og da har jeg nok hørt mest på It all starts with one. For meg handler musikk mye om minner, følelser og hva du knytter opp mot musikken. Jeg har veldig gode minner knyttet til den plata. Jeg synes også at Highasakite med Silent Treatment er et utenomjordisk verk.


9. Hva er den beste musikkvideoen du har sett, og hva gjør den så bra?

- Sigur Rós med Glósóli. For øvrig også en av de fineste låtene jeg vet av.10. Hva var det første albumet du kjøpte selv?

- Som den litt sære 10-åringen jeg var, så er svaret at det første albumet jeg kjøpte var DÅM med Oslo kammerkor, Sondre Bratland og Berit Opheim.


11. Hva ville du blir når du ble stor, da du var liten?

- Jeg ville bli baker eller jobbe på barnehjem.


12. Hvor er det ultimate drømmestedet å ha spillejobb, og hvorfor?

- Jeg gleder meg veldig til å synge på Over Oslo i sommer. Det blir en veldig fin location for oss.


13. Hva er ditt favorittsted i Trondheim, og hvorfor?

- Egentlig er det litt paradoksalt at jeg bor i en by, fordi jeg tilbringer stort sett all fritid i skogen. Så svaret er at jeg trives nok best i Estenstadmarka i Trondheim.


14. Hvor er det beste stedet å ta seg en matbit i Trondheim, og hva bør man bestille fra menyen?

- Her kan jeg ikke svare helt objektivt, da min bror har vært med på å starte både utested og restaurant. Men jeg synes oppriktig at både Skuret som utested/konsertsted, og Troll som restaurant er to veldig fine tilskudd til byen. Selv om jeg ikke kan påstå at den vurderingen er helt nøytral. På Troll ville jeg bestilt hvaltartar.


15. Hva er det beste med å synge sammen med Gåte igjen?

- Det beste er at jeg har passert 30 år og kjenner meg selv på en helt annen måte enn hva jeg gjorde da jeg var i tenårene og sang i Gåte. Jeg er bedre på å være til stede, skjønner mer hva jeg er med på og klarer dermed også å nyte det på en helt annen måte. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får lov til å oppleve å stå på scenen med Gåte igjen. Som voksen.