Foto: Erlend ViksandBandet Navian består av Martin Stenstad Selen, Ola Dønnem og Christian Alexander Espeseth, som tidligere i år slapp sin første EP, Reset. De har fått enormt god tilbakemelding, har allerede fått nesten 1000 faste lyttere på Spotify og lanseringskonserten deres var utsolgt. Ettersom det er enormt mange band som oppstår blant studentmiljøet i Oslo, har Navian stor konkurranse og mye å sammenlignes med. Men det ser ut til at de har fått en pangstart, og at dette er «the real deal». Musikknyheter fikk tak i alle tre bandmedlemmer og vi tok oss en prat angående EP`en, fremtiden, drømmer og deres kjærlighet for musikk.


Hvem er Navian?

- Vi er vel et instrumentalt progressivt rock metall band. Vi møttes på Høyskolen Kristiania, og går siste året Populærmusikk. Som studenter så driver vi jo med en million andre prosjekter, og det her er kanskje det eneste faste hvor man faktisk får være med å lage musikken selv. Vi driver med mange forskjellige sjangre ellers, og jeg gjør egentlig ikke noe annet som ligner på det her, sier Stenstad. Det er kanskje derfor dette prosjektet finnes, som en motpol til alt annet vi holder på med, og det tror jeg er sunt.

Hva inspirerer dere til å lage musikk?

- Vi har vokst opp med musikk alle sammen, så dette er et slags gutteromsprosjekt, en drøm vi har hatt siden vi var små. Også er det det ønsket vi har om å skrive egen musikk og kunne gjøre det vi har lyst til. Når man studerer musikk, så lærer man ofte at det er visse grenser man må holde seg innenfor. Med dette prosjektet kan vi gjøre vår egen greie, og det er gøy! Det er et "creative outlet" som dekker mange behov for oss.


De nevner band som Intervals, Polyphia og Animals as Leaders som inspirasjon, men de vil ikke bli en kopi av disse bandene.

- Vi har lett blitt inspirert av dem, men det er ikke definitivt bare de som gjør at denne EP-en finnes. På en måte så er det jo det, for de gjorde oss oppmerksome på det man kan få til instrumentalt. Men de låtene vi har skrevet frem til nå er heller en miks av alt annet man har hørt før, alt fra Sting til ABBA. Når man vokser opp med musikk, så plukker man med seg småting her og der som er med på å forme hva slags musikk du selv lager. Det er ikke kun èn sjanger eller ett band som er med på å forme det, sier Stenstad. Man vil selvfølgelig høre likheter, men det er jo sjangersmessig.


De fleste band har en egen «greie» som gjerne kommer frem i enten bandnavnet, navnet på låtene eller albumene. Hva er deres greie?

- Vi har vel egentlig ikke noen spesifikk greie. Navnet måtte vi finne på i farta, og etter mange søk på Pinterest etter en idè så landet vi på Navian – kort for Scandinavian. Det betyr ikke noe utover det, det høres bare bra ut.

Hva med EP`en?

- Selve tittelen på EP`en kommer fra kunstverket vi har valgt å bruke til coveret, som er en post-apokalyptisk by som er overgrodd av planter. Det heter Reset fordi det er jorda som tar tilbake det den egentlig eier og tar bort sivilisasjonen som vi har laget. Det kunne jo vært en idè å jobbe ut ifra denne «historien», men ingen av låtene er relatert til dette temaet, sier Espeseth. Titlene er rett og slett bare ord vi liker, med unntak av Multiplayer. I Multiplayer er både tittelen og musikken inspirert av å spille på en arkademaskin, gjerne et racerspill, med høyt tempo og mye energi. Det er også låta vi har laget musikkvideo av, og der kommer det veldig godt frem!

- Vi har vel en liten «aesthetic» - spill, noen elementer fra japansk populærkultur og lignende, men ikke noe spesifikt enda. I fremtiden så hadde det vært gøy å laget noe mer, for de som er interesserte. Et lite univers, kanskje? Et univers som ikke finnes med ord, men som har en liten historie som man kan sette seg inn i.

Som student har man jo ikke så mye tid som man skulle ønske til å jobbe med et slikt prosjekt. Hvordan er arbeidsprosessen for dere?

- Jeg sitter og klimprer og lager ting hele tida, sier Stenstad. Jeg går mye rundt, rar som jeg er, og bare trommer på ting og får sånne melodier ut av å sitte med en slags beat, og det kan jo være nok. Jeg sitter ofte med taleopptak, og når jeg reiser rundt på turer eller på trikken, så sitter jeg alltid og blar og hører på taleopptakene, selv om det så bare er et lite notat. Det er det som er min katalog. Jeg kan ta utgangspunkt i en 10 sekunders rytme, for eksempel. Jeg tar det derfra, setter det inn i Logic og overfører det til andre instrumenter. Så går det videre til øvingsrommet hvor vi prøver oss frem.

Og dere to andre, skriver dere noe?

- Nja, altså, det er Martin som skriver hovedsaklig. Vi kommer med våre ideer etter Martin har kommet med sine. Han kommer alltid med forslag til hva vi kan gjøre, og så tar vi det og gjør det om til vår greie. Han gir oss en veldig god skisse som vi kan legge vår identitet over, sier Espeseth. Men det er på øvingsrommet det kuleste skjer, sier Stenstad. Der skjer alt bare helt naturlig, man får inn kule støt og andre ting som man får til best når man spiller sammen. Det er der utviklingen skjer. På øvingsrommet er alt lov, føler jeg! Det er den samme følelsen som man hadde da man var med i band på ungdomsskolen – ikke noe var for dumt og det var ingen bekymringer. Man kan slippe seg løs.


Når man har studert musikk så lenge, så må det være deilig å ha noe musikkrelatert å drive med på som ikke er relatert til studier eller jobb. Men ser dere for dere at Navian er et prosjekt som kan ende opp med å bli en slags «jobb»?

- Ja, det vi ser for oss er at vi har lyst til å pushe dette til å bli noe vi kan begynne å tjene penger på. Vi vil kunne gjøre dette til noe profesjonelt som ikke bare er en hobby, selv om det fortsatt kan føles som en, sier Stenstad. Det er litt sånn at man kommer inn og ikke føler at man skal på jobb, men at det kan utvikle seg til noe som betaler regningene likevel, sier Espeseth. Ha det gøy og betale regningene samtidig.

Og deres ultimate mål er?

- Vi skal bli rockestjerner, sier Espeseth. Neida, men det hadde jo vært fett!
Vårt langsiktige mål er å komme så langt som mulig, egentlig. Nå har vi sluppet EP-en og vi har noen gigs fremover også, blant annet by:Larm i februar! Det handler om å komme seg ut der, varme opp for andre og komme seg inn i miljøet. Det er det vi jobber med å få til. Vi jobber også videre på et album vi håper å få gitt ut rundt samme tid neste år.

Hør Reset av Navian på Spotify!

.