Foto: Stian Werme
INGO er et alternativt indie rockeband basert i Oslo. Bandet består av Armann Ingthorson, Martinius Solum, Lars Stray og Torje Antonsen. Tidligere i år slapp de 3 singler, som allerede har blitt avspilt tusenvis av ganger på Spotify. Bandet vil hevde seg som et av de beste live bandene i bransjen, og har hentet inspirasjon fra giganter som Queen, David Bowie og Radiohead. Det er store drømmer på gang, og Musikknyheter inviterte bandet til å snakke mer om dette.
Hvem er dere?
- Vi er INGO! Et alternativt indie rockeband, og det beste live bandet i Norge om 2 år. Vi er basert i Oslo, men medlemmene kommer fra litt rundt om kring i Norge og verden. Fra Narvik til Reykjavik til Kragerø. Går vi helt til begynnelsen så startet det med at jeg skulle varme opp for Postgirobygget under fadderuka på BI som soloartist, sier Ingthorson. Jeg hadde ikke gjort noe lignende før, utenom å spille litt på ungdomsskolen. Men jeg hadde aldri fått muligheten til å spille mine egne greier. Jeg hadde to uker på meg, og fikk rett og slett litt «pækkærn». Så fikk jeg kontakt med en på Westerdals, som ga meg andre kontakter. Jeg fikk så med meg en i bandet, det balla så på seg og nå ser det ut til at vi har blitt til en bra gjeng. Vi er «the ultimate team»!
Ettersom bandnavnet ikke forteller så mye i seg selv, vil dere forklare det litt?
- Jeg ble kalt Armann Ingo fordi folk slet med å uttale Ingthorson. Så dreiv vi å tenkte på hva bandet skulle hete, hvem vi var og så videre. Også fant vi ut at INGO egentlig var ganske kult. Vi fant også ut hva det kan stå for: International Non-Governmental Organization. Mye av det vi skriver om og oppførselen vi har på scenen kan reflektere de samme ståstedene som en slik organisasjon har. Som at det er fritt og selvstendig, vi har stå-på vilje og gir litt faen i det som er innen «lover og regler» i musikkmiljøet. Vi tror på at rettferdighet skal komme foran at alt skal gå riktig for seg.
Er det noen politisk betydning der, eller er tanken rett og slett bare god?
- Navnet er rett og slett kult, og det passet med INGO. Da tenkte vi, hvorfor ikke? Det er kult og det funker, og det kan ha flere betydninger, sier Solum.
Dere skriver at dere er inspirert av Queen, Bowie og Radiohead. Det er jo en interessant blanding. Hva slags elementer har dere hentet fra de enkelte?
- Når det kommer til Queen, så er det jo mest i forhold til scenepersonlighet og at de har et spekter som gjør at de kan spille alt fra ballader til rockeoperaer, men likevel beholde den samme identiteten, sier Ingthorson. Dette er noe vi strekker oss mot, vi ønsker å lage en slik opplevelse. Vi elsker å opptre og vi får gode tilbakemeldinger og reaksjoner fra publikum! Dette er det vi ønsker å skape, en helhet som gjør at folk vet at det er INGO, uansett om det er en rolig låt eller en rocka låt.
Når det kommer til Radiohead så er det mer det å strekke seg innovativt, tenke annerledes, men likevel holde seg innenfor et format som er «godkjent». I forhold til David Bowie så bare liker jeg det lyriske. Jeg synes han er en av de beste på det der, men også på å tenke utenfor boksen og holde seg innen et format.
En ting de alle har til felles er at de har gjort så utrolig mye forskjellig, men de høres fortsatt ut som seg selv, sier Antonsen. Det er liksom ikke noen tvil om at det er dem når du hører på musikken deres, uansett hvor spredt innholdet kan være.
Kan dere fortelle litt om deres siste singel, Heaven (?!#%)? Hva er det dere forteller med den, egentlig?
- På utsiden høres det jo ut som en fin kjærlighetslåt eller noe sånt. Om den har en skjult mening for eksempel, er jo noe vi vil at folk skal finne ut av, sier Stray.
Det som er kult med den, er at det kan virke som om den har en skjult mening, men det er egentlig ikke så skjult, sier Solum. Jeg trodde også at det var en kjærlighetslåt, men da vi begynte å øve den inn og lagde den og sånn, så tenkte vi: Ja, det her er jo en «love song». Men så begynner Armann å snakke litt om intensjonen bak teksten, og at det faktisk handler om klima og miljø. Det ser du jo på coveret også. Det er disse symbolene og to planeter delt av en skråstrek. En sunn verden versus en råtten verden. Så, den har på en måte overført betydning, men likevel ikke.
Det er noe for spesielt interesserte, sier Stray. Den funker for mange på forskjellige måter, noe jeg synes er en veldig kul ting ved musikk.
Derfor er det egentlig ikke så gøy å avsløre alt bak tekstene, sier Ingthorson. Men, det er som Torje sier, det handler om menneskers grådighet og et potensielt utfall av det. Dette
forkledd som en kjærlighetslåt. Det er jo det som er litt gøy. En blir beroliget ved å høre på den, og alle rundt oss blir beroliget. Men ser en bak låta, så er det egentlig litt andre følelser som vi prøver å få frem. Vi vil uttrykke et sinne, en reaksjon til menneskehetens grådighet, klima og at vi ser at det går gærent.
Dere vil hevde dere som et av de beste live bandene i bransjen. Hvordan skal dere få til det?
- Vi vil oppnå noe lignende som det «helspekteret» Queen har, sier Ingthorson. Vi ønsker at publikum skal bli både rørt og euforiske på våre konserter. Vi vil overraske dem og gjøre ting som det norske folk kanskje synes er litt «rart». Vi ønsker å starte en bevegelse i Norge, litt som Honningbarna har gjort, med sceneshow. Folk drar jo på konsertene deres fordi de vet at det kommer til å bli dritgøy og at det er noe en ikke kan finne noe annet sted. Jeg kan ikke dra ut på byen og ha det så gøy som jeg har det på konsert.
Samtidig så skal det ikke bare være party, sier Solum. En skal ikke komme på våre konserter for å dra på fest, sånn som det kanskje er med andre artister. Man kommer for stemningen og musikken, og som sagt, noe en ikke kan finne noen andre steder.
Til syvende og sist vil vi at folk skal føle ting, sier Ingthorson. Vi vil at de skal føle alt det en kan føle på en konsert, og det er det vi strekker oss etter. Det samme gjelder vårt kommende album. Å høre på et album med 10 bangere er greit nok, men man sitter ikke igjen med noe, annet enn en irriterende melodi. Det skal være låter som treffer og er fengende. Det skal være litt som en reise. Noen låter gir ikke mening som «hits», fordi de er med på å bygge en historie. Når vi lager et liveset ut ifra dette, tror jeg at det kommer til å bli sjukt bra.
Til slutt; hvordan skal dere nå ut til flere, både i Norge og internasjonalt?
- Vi vil få flere gigs, blant annet i Tyskland, sier Ingthorson. Vi er i dialog med større plateselskaper der, fordi vi tror det er et marked vi kan starte i. Det er nok større sannsynlighet for at vi kan bli store der. Da legger nok Norge merke til oss derfra, isteden for at det skulle vært motsatt. Vi ønsker å gjøre det på en annen måte enn det som er normen. Dette kan jo hjelpe på det kommersielle. Musikksjangeren vi spiller er jo ikke med i den kommersielle bølgen i Norge, i forhold til større land som Brazil og Tyskland. Vi ønsker å lage et komplett album nå, jobbe med markedsføringen av INGO og gå ut med det, kombinert med et knallbra liveset. Får vi mulighetene så tror jeg vi kan bli lagt ordentlig merke til i løpet av de neste 2 årene.
Norge er jo medgangssupportere, sier Solum. Får vi litt oppmerksomhet fra utlandet, så kommer Norge og sier «ikke glem at dere er våre, da».
Opplev INGO på Kulturhuset den 6. desember kl. 22.00!