Foto: Anton Soggiu


I år feirer Oral Bee, Mr. Pimp-Lotion og Big Ice 20 år i rapspillet, og planlegger til sammen hele 10 albumslipp. Oral Bee har to planlagte studioalbum som kommer i løpet av året, konseptalbumet Brus Bangers som er planlagt senere og Pappa vs. Playa som er ute i dag. Midt i det travle pappalivet – eller var det playerlivet – har vi fått tak i Oral Bee, eller Anders Kranmo Smedstad som han egentlig heter, og fått vite mer om det å være både pappa og player.


Hvordan har det vært å jobbe med albumet?

- Jeg blir aldri lei av rutinen: Plukke ut noen bangin' beats fra noen av mine favorittprodusenter eller lage noen smashy beats med Big Ice eller Lotion og så gå i studio og legge ned noe playa shit. Alle låtene til dette albumet var heldigvis ferdige før pandemien bitch-slappet oss.


Hvilken låt på albumet er din favoritt, og hvorfor?

- Hmm, det er nok de fire første låtene av forskjellige grunner. Regnet Faller Ned er den mest personlige teksten, Macho er en monumental blockbuster og på Beezybaby og Ingen Spøk regner det punchlines.


Du har flere gjester med deg på albumet. Hvis du kunne valgt fritt blant absolutt alle, nålevende og døde, hvem ville du hatt med deg som gjest på neste album?

- Ja - takk til alle hingstene som stilte opp på dette albumet: KingSkurkOne, Emil Solli-Tangen, Aslak, Mister, Nils m/Skils og Zarah J. Drømmegjester er nok Snoop Dogg, Mozzy og Philty Rich. Og min buddy Chris Lie, som jeg har jobbet mye med, og som er med og korer i kulissene på det nye albumet, er egentlig alltid en drømmegjest, han gjør alltid ting som tar låtene mine til neste nivå.Hva inspirer deg når du skriver musikk?

- Det varierer. Ofte er det beaten som sender meg i en eller annen retning. En hard og mannevond beat kan bringe ut usympatiske breiale punchlines og en oppspilt flow, som for eksempel på Ingen Spøk. En funky G-funk beat som Livet Jeg Lever inspirerer til uforutsigbar flow og Kokane-synging. Teksten til Regnet Faller Ned begynte jeg med på sykehuset like etter at sønnen min ble født, og så fant jeg en passende beat i ettertid. Og ofte inspireres jeg av å høre på sultne rappere. Når jeg sjekker ut nye utgivelser fra for eksempel SOBxRBE, Mozzy, Payroll Giovanni, Key Glock eller Philty Rich så hender det jeg må sette på pause fordi jeg blir akutt inspirert til å skrive. De gir meg "game fuel".


Hva er din beste konsertopplevelse?

- Michael Jackson på Valle Hovin i 1992 var en ekstremt stor opplevelse, det føltes helt uvirkelig. Da var jeg 13 år og superfan og å se MJ live ga meg en opptur som varte lenge. Et annet show jeg aldri vil glemme er Snoop Doggs konsert i Staples Center i 2013, hvor han hadde med seg en vill rekke med gjester og spilte mange klassiske bangers. Snoop var i storform, det samme var publikum. Plutselig dukket Dr. Dre opp uannonsert og dro et par klassikere. Gåsehud. Det var det året Future og Ace Hood hadde Bugatti og plutselig dukket de opp og gjorde den. Og Trinidad James gjorde All Gold Everything. Warren G gjorde Regulate, Tha Dogg Pound gjorde Who Ride Wit Us, Wiz Khalifa og Problem dukket også opp...line-upen var grotesk.


Hvilken musikk liker du å høre på selv?

- Jeg hører mest på rap, men også mye 80's pop, soul og funk. Og 90's R&B. Under pandemien er jeg familiens SONOS-DJ, så akkurat nå går det mye i 80-tallspop, 70-talls-soul og The Weeknds siste album. Og av og til lar jeg datteren min få bumpe Frost-låter (altså ikke rapperen Frost, men barnefilmen).


Hvis du kunne hatt kun tre typer brus på raideren din, hvilken brus ville du valgt?

- Mountain Dew Code Red, Dr Pepper og Coke Cinnamon.


Pappa vs. Player: Hvordan er det egentlig å sjonglere mellom rollene som pappa og artist?

- Det hender rollene crasher, hvis jeg for eksempel møter supportere i butikken som skal snakke med meg om at de tror på Pimpguden og sånn samtidig som jeg skal ha pappa-fokus og si strenge ting som "nei, ikke sjokolademelk i dag" til datteren min. Og så er det jo alltid spesielt når jeg er på foreldremøter eller i foreldresamtaler. "Ja... Vi har forstått det sånn at du jobber som RÆPPER?". På hverdagene er det en drøm å være artist, kan ta rolige morgener med barna og slipper mye mas og stress med å punche inn på arbeidsplassen til visse tidspunkter. Men i perioder med mange konserter trenger man en ride or die-wifey, da er kombinasjonen av pappa og playa litt mer utfordrende. Og hvis det blir mye showtime og bubbly kan det bli noen utmattende lørdager og søndager.


Hva gleder du deg mest til, når hverdagen kommer tilbake til normalen?

- Å spille konserter og å møte venner og familie uten begrensninger. Og å kunne være helt avslappet når man tar t-banen eller gå i butikken. Og definitivt å reise utenlands. Vi skulle spilt et show i Budapest i mars som vi hadde giret oss opp til.