Foto: Peter Ryle

Det australske bandet Rolling Blackouts Coastal Fever ga tidligere i sommer ut det fine albumet Sideways to New Italy. Albumet ble laget etter en lang og omfattende turné i Europa og USA. Turnéen var såpass utmattende at bandet så nødvendigheten av å roe ned og finne seg selv og sine røtter da de kom tilbake til Australia. Musikknyheter fikk pr. e-post en prat om dette og andre tema med to av bandets medlemmer, Fran Keaney og Joe White.


Hvordan er livet i Australia i disse dager?
– Vi, som alle andre, går gjennom et stort spekter av følelser for tiden. Vi er akkurat nå inne i lockdown nummer to i Australia, noe som betyr at bandet ikke får spilt sammen. Det eneste positive med det er at det er nok av tid til å jobbe med nye idéer. Vi sender utkast og idéer mellom oss, så får vi håpe vi kan komme sammen og sette idéene sammen til ordentlige låter snart.I presseskrivet skriver dere om hvor godt det var å komme hjem etter en lang turné. Fortell oss litt om hvordan dette påvirket dere på et personlig plan og hvordan det påvirket Sideways to New Italy.
– Det nye albumet er et resultat av mye sjelegransking og selvransaking. Når man tilbringer så mye tid borte på turné, får du et annet perspektiv på livet. Jeg tror alle i bandet prøvde å fordøye og behandle det vi opplevde på turnéen og prøvde å finne ut hvordan det forandret livene våre. Jeg føler at vi på albumet prøver å sammenfatte sjelen og grunntanken i bandet og holde det opp mot lyset som noe positivt og sterkt.

Hva betyr begrepet hjem for dere?
Fran: – Hjem betyr fine skap eller skjenker (latter). Da jeg kom hjem fra turné kjøpte jeg flere skjenker og skap. Jeg tror tanken på å ha møbler appellerte til meg etter å ha levd i en koffert i en lang periode.

Hvilke nye australske artister vil dere bringe fram i lyset?
– Bandet Body Type er våre venner og de er et fantastisk bra band. De kommer fra Sydney og har gitt ut to supre EPer, Ludlow og Stingray. Hooper Crescent er fra Melbourne og kommer snart med et nytt album. De har gitt ut to låter i forkant av det nye albumet, Logos og Bible Studies, og jeg er kjempespent på å høre hva de får til på det nye albumet.

Ludlow - Body Type:


Dere er et utpreget gitarband. Si litt om gitarlyden på platene deres.
Joe: – Gitarlyden er bygd rundt en veldig klar lyd med reverb (klang). Hvis vi legger til Tom sin gamle Gretsch med en unik og røff lyd, har du basisen for lydbildet vårt. Selv krydrer jeg med effektpedaler med delay, phaser og fuzz. Det er for så vidt et klassisk lydbilde.

For gitarnerdene blant oss, hvilke gitarer bruker dere?
Joe: – Jeg bruker en rød Fender Mustang som er laget i Japan i 2011. Jeg har også en hvit Fender Telecaster pro fra 2016 og en blå Fender Jaguar som er laget i Mexico 2018.

Sett opp en liste over det dere mener er de fem beste gitaralbumene.
The Drones - Wait Long by the River
The Stooges - Raw Power
Pixies - Trompe le Monde
PJ Harvey - Stories From the City Stories From the Sea
Funkadelic - Maggot Brain

Shark Fin Blues – The Drones: