With a little help from my friends

The Gaslight Anthem var et av bandene som midt på 2000-tallet bidro til å holde New Jersey stødig på rocke-kartet, etter at legender som Bruce Springsteen og Jon Bon Jovi tidligere hadde banet vei hvert sitt tiår. Med låter som The 59 Sound, American Slang og 45, sikret de seg listeplasseringer verden over, og spilte både headline- og festivalkonserter også her til lands. Men etter at deres femte album, "Get Hurt", ble sluppet i 2014 ble det stille. Bandet annonserte en indefinite hiatus, en pause på ubestemt tid, og The Gaslight Anthem forsvant ut av rampelyset.

Noen sporadiske gløtt ut fra sceneteppet ble det dog. Tiårsjubileet til "The 59 Sound" ble feiret med noen få utvalgte jubileumskonserter, noen solokarrierer ble født ut av lineupen, men ikke før i mars 2022 ble det annonsert at The Gaslight Anthem var tilbake for fullt og i gang med å skrive et nytt album. Første singel, den positivt ladede "Positive Charge" ble sluppet i april i år, og i dag kom singel nummer to, "History Book", med selveste Bruce Springsteen på gjestevokal - bare noen få uker etter at The Boss spilte to utsolgte storkonserter i Oslo.

- Jeg snakket med ham da han var i Oslo, sprudler en strålende opplagt Brian Fallon (vokal) om Springsteen på zoom fra kontoret sitt i hjembyen i New Jersery.

- Han sendte meg en tekstmelding og bare "I really like this Oslo! It’s really nice!", haha! Jeg svarte "Ja jeg digger det jeg også! Det er dritfint der!" Jeg ville sende ham en metal-spøk men jeg tror kanskje ikke han hadde tatt den.

Bruce, Jon & John

The Gaslight Anthem og Bruce Springsteen har en lang historie sammen. Springsteen spurte selv om å få være med the Gaslight Anthem på scena som gjest da de spilte konserter i Hyde Park og Glastonbury i 2009, og siden den gang har New Jersey-artistene gjestet hverandres konserter sporadisk opp igjennom årene og blitt gode kompiser.

For Fallon har Springsteen blitt nærmest en slags mentor, og det var naturlig å gå til Springsteen for råd da han vurderte å restarte The Gaslight Anthem.

- Jeg hadde gått og tenkt på dette i over seks måneder, og på vei til en veldedighetsmiddag snudde jeg meg til kona og sa "jeg tror jeg skal samle sammen bandet igjen".

På middagen ble han introdusert til både Jon Bon Jovi og Goo Goo Dolls' John Rzeznik, artister han hadde vært fan av siden han var unggutt. Det første de sa til ham da de satte seg ned var "Det Gaslight Anthem bandet ditt, det var et fantastisk band!"

- Jeg bare "Seriøst?? Her har vi skaperne av "Iris" og "Blaze of Glory" og alle disse enorme verdenshitene og så vil dere snakke om The Gaslight Anthem?"

- For meg var det som et tegn fra gudene. Jeg hadde nettopp sittet i bilen og ymtet frempå om å samle bandet igjen, og nå sitter idolene mine foran meg og hyller bandet bare minutter senere. Beste kvelden ever!

Så hva gjør man når man trenger råd i en slik situasjon? Man går til sjefen sjøl!

- Jeg spurte ham hvordan i all verden jeg skulle gjøre dette. Hvordan kan vi gjøre det annerledes så vi ikke blir utbrente igjen? Dette er de tingene jeg sliter med, og jeg vet du gikk gjennom det samme en gang E Street Band var oppløst i over åtte år. Hvordan kontakter man hver person og sier "dette var bra, dette var dårlig, kan vi justere det?"

Fallon og Springsteen møttes for lunch på The Boss' fødselsdag, og Springsteen hjalp Fallon sortere igjennom tankene og problemene han bar på, ga sitt eget perspektiv og delte egne erfaringer. Etterpå var han så begeistret og ivrig over gjenforeningen til The Gaslight Anthem at han meldte Fallon og ba om løpende oppdateringer på hvordan det hele gikk og hva gutta hadde svart.

- Og så sa han "Du, hva om jeg synger på en låt?" gjenforteller Fallon ivrig.
- "Du kan skrive en duett for oss! Jeg kan komme og synge på låta og hjelpe til med å skape oppmerksomhet rundt låta og bandet!" Så jeg sendte ham History Books og han elsket den!

- Bittelitt New Jersey magi?

- TOTAL New Jersey magi, nikker Fallon.
- Jeg synes pausen var en strålende idé

At det var platebransjen og utbrenthet som tok knekken på The Gaslight Anthem da de tok pause i 2014, ikke spenninger innad i bandet, var det ikke alle som fikk med seg den gangen. Gutta mistet aldri kontakten, de har hengt sammen, laget musikk sammen og beholdt vennskapet alle disse årene. Dermed, når Fallon tok kontakt for å samle bandet igjen, var halve jobben allerede gjort.

- The Gaslight Anthem er 100% begeistring, forteller Fallon.

- Alle låtene våre er født ut av begeistring. Så når den begeistringen er borte må man bare vente til den kommer tilbake igjen. Nå er den tilbake! Det føles ikke som jobb lenger!

- Jeg synes pausen var en strålende idé. Så mange band som vi har sett opp til, The Clash og The Replacements og så videre… om de bare hadde tatt seg en pause når de merket at det ikke gikk rette veien lenger så kunne de kommet tilbake og laget nye plater. Men det gjorde de ikke. Ser du? En pause er en bra ting, ler han muntert, mens han hjelper datteren som har sneket seg inn på kontoret med å åpne en juiceboks og få på plass sugerøret, og forsikrer henne om at hun alltid vil være viktigere enn jobben.

Fallon mener musikkbransjen, spesielt for ti-femten år siden, pusher folk altfor hardt. Den gang fantes det heller ingen fokus på mentalhelse i musikkindustrien. Dersom man droppet en turné eller konsert fordi man nærmet seg et sammenbrudd ville man blitt saksøkt. Med mindre man er et enormt navn har man ikke friheten til å ta seg fri etter en lang turné. Man skriver ofte det neste albumet mens man er på turné, går rett tilbake til studio når turneen er ferdig, så kommer det nye albumet ut, og man kjører to nye år på turné. Repeter ad nauseum.

- Du vet den streiken som foregår i Hollywood for tiden? Jeg tviler på at den kunne skjedd i musikkbransjen, flirer han.
- Ingen ville brydd seg. Det finnes ingen "guild" eller låtskriver-union som slåss for rettighetene dine. Og vi må også ha penger til mat på bordet, akkurat som alle andre.
The Gaslight Anthem v 2.0

Nå som gutta er tilbake, slipper musikk på eget plateselskap, og er eldre, klokere og har kontroll på egen mentalhelse gjennom blant annet terapi, er de rustet på en helt annen måte enn de var for 15 år siden.

Første singel etter at bandet ble samlet igjen het "Positive Charge" og ble sluppet tidligere i år. Det var Fallons forsøk på å finne ut av hva som foregikk både med ham selv og verden.

Han hadde slitt med depresjon og dårlig livskvalitet over lengre tid, og våknet en dag og fortalte kona at "Jeg tror ikke livet og hverdagen skal føles så vanskelig som den gjør akkurat nå". Han så ikke folk rundt seg slite så mye som han selv gjorde, og innså at han trengte hjelp utenfra. Han begynte i terapi, fikk medisiner, og sakte men sikkert jobbet han seg tilbake til overflaten. Ved hjelp av terapien og medisinene fikk han igjen kontrollen over sine egne tanker og følelser, hvilket igjen ga ny inspirasjon, ny giv, og ny musikk.

Det har resultert i det kommende albumet "History Books", som slippes i oktober, bandets første fullengder på ni år. Spilt inn i fjor vinter viser albumet en ny og sterk side av et band som har gitt seg selv nesten ti år på å vokse både mentalt, emosjonelt, og som artister.

- Dette er det letteste albumet jeg har skrevet noen gang, smiler Fallon mens han rusker i pelsen til familiehunden som nettopp har kommet inn igjen etter å ha jaget gartneren rundt i hagen.

- Det ble ikke til som resultat av en eksistensiell krise, men ut av glede og indre ro.

Og den musikalske fremtiden til Brian Fallon, den hører til The Gaslight Anthem.

- Mange sier at man alltid bør være 100% original, men jeg har alltid hentet inspirasjon ved å se hva noen jeg beundrer har gjort i samme situasjon som den jeg er i til enhver tid. Jeg begynte å tenke på at jeg er 43 nå - hva gjorde Pearl Jams Eddie Vedder da han var 43? Hva gjorde Neil Young da han var 43? Hvem kunne jeg sammenligne meg med, som jeg ser opp til, her og nå?

Svaret var nettopp Bruce Springsteen og The E-Street Band. Dave Grohl og Foo Fighters. Eddie Vedder og Pearl Jam. Alt var bare band. Vokalister - og bandene deres.

Fallon peker en skrytevegg på kontoret sitt, full av bilder av ham selv med idolene sine; vokalister fra favorittbandene.

- Alle disse vokalistene er deler av band. Av større enheter som sammen skaper magi. Som hver og en inneholder en ingrediens, som sammen blir til rock’n roll.

- Ingen av disse er alene, fortsetter han.

- Alle disse artistene er så magiske som de er på grunn av bandet sitt.

Han funderer litt:

- Og så tror jeg at å være solo artist og å rocke løs alene på scena… jeg tror ikke det funker like bra. Også Bruce Springsteen trenger sitt E Street Band.


"History Books" ft Bruce Springsteen er ute nå, og albumet med samme navn slippes 27. oktober.