Alle foto: Hogne Bø Pettersen

Det er sensommer. Det er sol. Det er festival. Det er masse folk. Det er fludium i glass. Det er strålende stemning. Og det er Parkenfestivalens siste dag. Alt ligger bare til rette. Og så kommer Isák på scenen! Og alt bare løfter seg enda mer.

Bandet er ute på sin første avskjedsturné, og etter sju års karriere har de tydelig bygget seg opp en tilhengerskare, for det er folkehav foran scena. Alt er bare så fantastisk fint og herlig. Det måtte være en kjempefin hjemkomst for trommis Aleksander Kostopoulos, som er vokst opp i Bodø. Daniel Eriksen takler det elektroniske, som det er mye av, og synger gjennnom vocoder. Og så har vi frontfiguren: Ella Marie Hætta Isaksen.

Jeg kunne skrevet en hel artikkel om for et funn hun er som sanger, underholder, kommunikatør og danser. Hun synger så inne i hampen vakkert at når de gjør sin tolkning av Mari Boines Elle er det helt umulig å ikke kjenne samme følelsen man får i øynene som når man kutter løk. Og halsen blir tett. Gåsehud i sol fra skyfri himmel sa du? Javisst, går det an!

Bandet Isák på scenen på Parkenfestivalen 2023 i Bodø

Det blir sang, nesten tilnærmet growling og ikke minst joik. Og jaggu kan ikke de ivrigste fansene framme ved scenen ordene til joikene også.

- Vi står på samisk jord her i Bådåddjo (Bodø), sa Ella, før hun gjorde piruetter, høye leggspark som ville sendt meg rett i sykehussengen om jeg forsøkte på dem og hoppet rundt, før hun i neste øyeblikk satt på kne på scenen.

Hadde noen sagt til meg da jeg var på alder med de som står framme ved scenen at elekronisk pop, tilnærmet EDM, med joik skulle slå så godt an som det gjør hos et feststemt festivalpublikum hadde jeg bare nikket overbærende. Men publikum omfavner Máze, In Comparison (en låt Robyn ville vært solt av og ikke minst min favorit: Patience.

Selv om bandet skal legge opp serverte de også den helt nye låten Trespassing.

- Dette er en stor fuck you til olje- og energidepartementet som ikke vil gi tilbake landet på Fosen, ropte Ella, og refererte til det helt sinnsyke faktum at man i rettstaten Norge trenerer et vedtak gjort i Høyesterett!

Hun beklager utblåsningen, men ingen fare: Der og da hadde du publikum 100% med deg, Ella. Og vi fikk nok en intens framføring av en glitrende elektronika-låt, hvor Daniel, Aleksander og Ella så ut til å gi alt, mens publikum bare øste tilbake med kjærlighet. For en avslutning og farvel til Bådåddjo!