I 2009 ble mange kjent med Sjur Lyseids soloprosjekt The Little Hands of Asphalt som brakdebuterte med plata Leap Years til strålende kritikker, og en full festivalsommer hvor Lyseid blant annet besøkte Øya- og Slottsfjellfestivalen. Nå er Lyseid tilbake i moderskipet Monzano, et dynamisk og velspillende indierockorkester bestående av fire unge menn. Albumet som ble spilt inn høsten 2009 er produsert av Lyseid, som gjennom produsentarbeid for band som My Little Pony og Nomber 5s, har vist at han står fram som pop-Oslos gallionsfigur.

By This Time Last Year (...) fremstår umiddelbart som et oppkomme av spissfindige poplåter, der meloditeft og energi står i fokus. Men graver man mer i dybden, kommer detaljrikdommen til syne, og Monzano viser seg som noe mer enn et band som gjentar de samme skrangleakkordene. Låtene er utbrodert med sofistikerte arrangementer og til dels eksotisk instrumentering, uten at det resulterer i et glatt og overprodusert lydbilde.

Lyrisk sett har Lyseid alltid ligget opptil flere hestehoder foran de fleste av sine norske låtskriverkolleger, og denne Monzano-plata er intet unntak. Men, selv om bandnavnet er en Kurt Vonnegut-karakter og plata er spekket med populærkulturelle referanser til alt fra Kenny Rogers via My Bloody Valentine til Dave Eggers og Oscar Wilde trenger man overhodet ikke en bachelorgrad i litteraturvitenskap for å like Monzano. Utgivelsen burde gå rett hjem hos fans av band som Modest Mouse, The Shins og Death Cab for Cutie.

Første singel fra albumet er låta Cold Waters, en klassisk popduett hvor Lyseid får hjelp fra den svært lovende Norma Sass-vokalisten Thea Glenton Raknes. Noen har kalt Cold Waters en oppdatert Oslo-utgave av Islands In The Stream, mye på bakgrunn av at teksten stadig parafraserer Parton/Gibb-klassikeren. Hør den på bandets myspace-side.

Slippfest på Mono, Oslo 10. februar etterfulgt av Norgesturne i mars.

Datoer:

18. mars: Garage, Oslo (ungdomskonsert)
19. mars: Garage, Oslo
20. mars: Samfundet, Trondheim
21. mars: Brukbar, Trondheim
22. mars: Hydranten, Hamar
23. mars: Ingebrigt Davik-huset, Brattvåg
24. mars: Meieriet, Sogndal
25. mars: Rokken, Volda
26. mars: Kvarteret, Bergen
27. mars: Charlies Bar, Kristiansand


Monzano på myspace