TONO deler årlig ut EDVARD-prisen for å hedre noen av våre fremste komponister og sangtekstforfattere og for øke oppmerksomheten om nyskrevet norsk musikk. I 2020 deles prisen ut i fem kategorier, og her er årets nominerte.

TONO har delt ut EDVARD-prisen siden 1998 til komponister og sangtekstforfattere som har utmerket seg med å skape musikkverk av særskilt høy kunstnerisk kvalitet. Og selv om TONO egentlig arbeider med å forvalte de økonomiske sidene av opphavsretten til 34 000 TONO-medlemmer (opphavere og musikkforlag), og ca. 3 millioner av deres kolleger fra resten av verden, er EDVARD-prisen viktig for selskapet:

- Er det noe som preger alt TONO gjør så er det insisteringen på at musikk er verdifullt. Dette preger også EDVARD-prisen vår, som gjennom mer enn tjue år har etablert seg som en av landets virkelige tunge musikkpriser. Årets nominerte er alle fremragende representanter for hele TONOs medlemsmasse, og vi håper at vi med årets nominasjoner kan bidra til å åpne nordmenns øyne og ører for nyskrevet norsk musikk, sier Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO.

Vinnerne i de fem kategoriene vil bli kunngjort til ulike tider utover høsten.

Fem kategorier
Prisen består av et trofé og et diplom, begge utformet av kunstner og komponistkollega Magne Furuholmen samt et beløp på kr 50 000. Siden den første utdelingen for året 1998 har det blitt delt ut mer enn 100 priser i ulike kategorier. Blant tidligere vinnere er Maja Ratkje, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Chirag Rashmikant Patel, Egil Monn-Iversen, Fay Wildhagen, Nils Henrik Asheim, Erik Bye, Susanne Sundfør, Ørjan Matre, Lars Vaular, Marit Larsen, Susanna Wallumrød og Sigrid Raabe. : Se full oversikt her.

Nominerte til EDVARD-prisen 2019:

POPULÆR
Hanne Hukkelberg – Birthmark (Album)
Pom Poko – Birthday (Album)
Sibiir – Ropes (Album)

TEKST
Arif Salum – Arif i Waanderland (Album)
Regina Tucker (Myra) – Hjemløs i egen by (Låt)
Sverre Knudsen – LIT (Album)

UTFORDRER
Beglomeg – Elske livet fantastiskt (Album)
Tine Surel Lange – Arctic Creatures: Repparfjord (Verk)
Mira Thiruchelvam (9 Grader Nord) – Jaffna (Album)

ÅPEN KLASSE
Bugge Wesseltoft og Harald Tusberg Jr. – Communichaos (Album)
Broen – Do You See the Falling Leaves? (Album)
Hedvig Mollestad – Ekhidna (Album)

SAMTID
Ellen Lindquist – The Sacredness of Trees (Verk)
Helge Iberg – Songs From the Planet of Life (Album)
Therese Birkelund Ulvo – In the Cage (Verk)

Juryen består av både opphavere og musikkforleggere: Torgny Amdam (NOPA), Samsaya Sharma (NOPA), Peter Edwards (Norsk Komponistforening), Kristin Norderval (Norsk Komponistforening), Sten Ove Toft (uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Thomas Wettergren (Musikkforleggerne) og Stine Lieng (Musikkforleggerne, juryleder).

EDVARD-prisen er oppkalt etter Edvard Grieg, og er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998. Prisen tildeles opphavere som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. TONO ønsker med prisen å øke oppmerksomheten om norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for, og kjennskap til, nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år, men det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon. Prisen består av kr 50 000,-, samt et trofe og en diplom utformet av Magne Furuholmen.