Foto: Erlend Gade


Denne uken slipper de unge debutantene i Benji & Banden første singel fra EP’en som er ventet i desember. Bandet signerte nylig på 9AM Records, søsterlabelet til Jansen Records.

Gratulerer med kult singelslipp! Kan dere fortelle litt om låten, hva den handler om og prosessen med å lage den?

- Tusen takk, det er veldig stas for oss! Plutselig virkelig handler vel om følelsen av å ikke strekke til, eller leve opp til forventninger, som f.eks. når man ser venner og bekjente komme opp og fram i livet, men at man selv føler man ikke kommer noen steder. Men jeg tenker i ettertid at sånne ting trenger man ikke å stresse med, man har jo god tid til å gjøre akkurat det man vil, sier vokalist, gitarist og låtskriver i Benji & Banden, Benjamin Riis (25).

- Det var jo en låt som ble til da jeg var fyllesyk en grå søndag morgen, den typen der man sitter på sengekanten og tenker over ting som man brukte helgen på å flykte fra. Jeg hadde hatt melodien i hodet en lang stund, men deler av teksten ble konstant forandret på da vi ikke var helt fornøyd med den. Det var faktisk i studio, rett før vokalen skulle bli spilt inn, at de siste ordene falt på plass, legger han til.

Låten slippes først i morgen, men allerede nå kan du høre den her på Musikknyheter.På rommet med gitar

Foruten Benjamin Riis består bandet av bassist Mads Meyer Jørgensen (24) fra Sandefjord (litt beskjeden type, veldig glad i lakris og høyeste bandmedlem), gitarist Ask D. Lie (22) fra Tønsberg (gjennomsnittlig musikalsk potet) og trommis Kimya Ness (27) (som ble født et sted på Stillehavskysten ved Krepsens vendekrets).

Bandsamarbeidet startet rett etter at pandemien rammet Norge.

- Da Norge stengte ned for første gang i mars 2020, så var det de ukene jeg skrev de første seks Banden-låtene, på rommet med en gitar. Ask, Mads og Kim var allerede mennesker jeg har spilt med fra før i tidligere band, så det var naturlig å spørre dem om de ville bli med på dette, forteller vokalisten.

Sammen med seg i studio har bandet hatt Preben Andersen, kjent fra Death by Unga Bunga og Hajk.
- Vi spilte inn de to første låtene i januar og de to siste låtene i april. Selv om vi var godt kjent med låtene etter å ha øvd så mye, så var rekkefølgen og låtvalg litt spontant bestemt, men vi ble heldigvis enige rett før vi dro tilbake, alle ble kjempehappy og gikk derfra med en god følelse! Tror faktisk det ble starten på årets parkpils!

Han forteller videre at EP’en vil by på en samling av “fire genuine låter”.

Fra Vreeswijk til The Strokes

At bandnavnet ble akkurat Benji & Banden var ganske naturlig.
- For min del er Benji et kallenavn jeg fikk av familien min da jeg var liten, jeg ble kalt det en del da jeg var barn, men det døde litt da jeg ble eldre. Så jeg ville gjerne gjenopplive det navnet igjen. Når det kommer til selve navnet Benji & Banden synes vi rett og slett det var lekent, med et lite nikk til andre norske band vi liker, sier Riis som startet å spille i band allerede da han var 13 år gammel.

Man hører godt på debutsingelen deres at Håkan Hellström er en artist bandet inspireres mye av. Men inspirasjonskildene er mange.

- Inspirasjon prøver vi å dra inn fra alle forskjellige steder siden vi alle kommer litt fra forskjellige musikkbakgrunner. Det kan være alt fra tekst fra en gammel Vreeswijk-vise, eller den første plata til The Strokes. Det kommer mye inspirasjon fra England, som f.eks. tidlig Arctic Monkeys og The Libertines. Selvfølgelig en del skandinavisk også, som Jokke, John Olav Nilsen & Gjengen, Håkan Hellström, det er mye vi kunne sagt her! Vi er også veldig glad i fengende melodier, så der kan man lære en del fra Veronica Maggio.


En liten familie

Bandet har gjennom pandemien måttet avlyse noen konserter, men likevel har den nye hverdagen brakt med seg noe positivt.

- Konsertmessig har det vært veldig trasig, vi har måttet avlyse noen gigs her og der, men vi håper på å få ta det igjen veldig snart! Vi har jo fått brukt tiden på en god del øving og låtskriving, og vi har tilbrakt masse tid sammen om dette. Oslo var stengt i 7 måneder, så da var det ikke akkurat så mye man kunne finne på annet enn å være sammen med bandet.

- Men det har vært fint å ha dette bandet gjennom denne rare tiden, det har liksom vært en fin rød tråd gjennom det hele for oss, der målet har vært dette slippet. Vi har hatt hverandre og passet på at alle har det bra, så man blir jo en liten familie når man tilbringer så mye tid med en liten gjeng som oss. Man kan jo si at pandemien har brakt oss mer sammen, når den egentlig kanskje burde gjort det motsatte, sier Benjamin Riis.

Og hva gleder dere dere mest til i høst og videre fremover?
- Spille så mye som overhodet mulig, lage mer musikk og komme tilbake til et mer normalt kulturliv!