Svenskfinske Anna Järvinen høstet voldsomt gode kritikker for sin tredje plate, Anna själv tredje, som kom ut tidligere i år. Hennes to første album, Jag fick feeling (2007) og Man var bland molnen (2009) er også fine, men det var nok med årets utgivelse Järvinen for alvor tok steget opp i elitedivisjonen av skandinavisk popmusikk. Som BAs anmelder Bjørn O. Mørck Larsen skrev da han skulle anbefale enkeltlåter å lytte til fra Anna själv tredje: "Alle!"

Med seg til Bergen hadde Anna Järvinen en mannlig gitarist og pianist, og sammen skapte disse to et neddempet og sofistikert lydbilde, hvor Järvinens flotte stemme sto i sentrum, akkompagnert av forsiktige piano- og gitartoner.

Konsertens absolutte høydepunkt var Hur man lättar helt enkelt, en låt med en helt spesiell historie. Dette er en oversatt coverversjon av Cocteau Twins' Fotzepolitic, som Järvinen i utgangspunktet fikk tillatelse til å lage. Flere måneder etter at Anna själv tredje var ute, med Hur man lättar helt enkelt som en av låtene, ombestemte imidlertid Cocteau Twins seg. Järvinen hadde intet annet valg enn å trekke låta tilbake, og gi ut en ny versjon av albumet uten denne. Låta ble også fjernet fra alle streamingtjenester, og det var nok mange som undret seg da denne flotte sangen plutselig ikke var å finne på Spotify. Fordelen med alt dette er imidlertid at konsertens fremføring av Hur man lättar helt enkelt ble ekstra magisk, nettopp fordi det er en «forbudt» låt man ikke har tilgang på ellers, med mindre man har den originale albumutgivelsen.

picture

Andre høydepunkter var Uppåt framåt på finska, Händer og Sosial kompetens, sistnevnte hentet fra hennes andre album Man var bland molnen. Neddempede låter som passet perfekt til settingen. Så får det heller være at vi ikke fikk høre de låtene som kanskje hadde passet bedre å spille med et fullt band, slik som den fantastiske En sommardag som stängs av fra årets albumutgivelse.

Fredag 4. november arrangeres Perfect Sounds Forevers etterfest, hvor svenske Säkert! spiller. Følg med på musikknyheter.no for anmeldelse også fra den konserten.

Foto: Tord Litleskare