Konsertarrangørene i Perfect Sounds Forever er aktuelle med en ny runde konserter. Musikknyheter tok en prat med Line Ira og Espen Overskeid om å arrangere konserter i en vorspielkultur, om turer til Fantoft stavkirke og om hvordan de fikk legendariske Thurston Moore til Bergen.

Perfect Sounds Forever var opprinnelig en serie med konserter på Bergen Kjøtt en helg høsten 2011. Med internasjonale størrelser som The Hidden Cameras, Marissa Nadler og Anna Järvinen tok mange bergensere turen ut av sentrum og til bygget som i dag fungerer som studio for en rekke av byens musikere. Siden har konseptet blitt videreutviklet, og Perfect Sounds Forever er nå klare med sin tredje konsertserie. Arrangementene vil denne gang foregå på Landmark og på Hulen, i perioden fra fjerde til syvende september. På onsdag spiller Beach Fossils og Ringo Deathstar på Landmark, torsdag spiller Daughter og Mariam the Believer samme sted, og fredag spiller den svenske poptrubaduren Jens Lekman og bergensbaserte House by the Lake på Hulen. På lørdag avsluttes det hele med danske Ice Cream Cathedral på Landmark. I tillegg spiller DJ Øyvind Rones etter konsertene på Hulen på fredag, mens DJs Stocken & Svanen avslutter lørdagskvelden på Landmark.

picture
Espen Overskeid og Line Ira fra konsertarrangøren Perfect Sounds Forever.
Foto: Vegard Sefland.

Konseptet Perfect Sounds Forever ble påbegynt av Line Ira, Edda Magnusdottir og Magnus Hoem Iversen i 2010. Line Ira forteller at de ønsket et nytt sted å arrangere konserter, og at valget falt på Bergen Kjøtt. En del justeringer har imidlertid skjedd siden oppstarten.

– Vi har endret litt på opplegget i løpet av disse to årene, og en viktig forskjell mellom den første konsertserien og den vi skal ha nå, er at det denne gangen bare er to konserter hver dag. Dette er en justering vi har gjort ettersom vi følte at fire-fem konserter per kveld ble litt for mye. Vi ønsker at publikum skal kunne få med seg alt som spilles av musikk, at det ikke blir som en festival hvor man må løpe mellom konsertene.

Reiser rundt for å finne de riktige artistene
De siste årene har Bergen Live hentet noen av planetens største artister til Bergen, deriblant Metallica, Coldplay, Bruce Springsteen og Rihanna. Men hva med de mindre kommersielle artistene? De som ofte får musikkjournalister til å trekke frem superlativene, men som likevel ikke kan fylle en fotballstadion slik Muse nettopp gjorde da de var i Bergen? Ifølge Espen Overskeid er «mellomstore internasjonale artister» noe Bergen tradisjonelt sett ikke har vært så flinke til å hente. Han forteller videre om hvordan Perfect Sounds Forever arbeider for å finne de riktige bandene å booke inn.

– Arbeidet vårt handler jo i stor grad om å lytte til musikk, å lese om musikk og ikke minst å gå på konserter. Store bransjetreff som South By Southwest i Austin i Texas er viktige for å følge med på hva som er i vinden og hva som kommer av ny musikk. Det er jo dessuten forskjell på et band på plate og hva det samme bandet kan finne på live.

– Finner vi et band som vi liker godt, sjekker vi gjerne ut det samme bandet i flere konsertsituasjoner. Er alle konsertene like gode, uavhengig av kontekst, så er det jo en slags kvalitetskontroll, forteller Line. – Men det er fortsatt mye som skal klaffe for at vi får hentet et band til Bergen. Bandet må jo ha lyst til å komme hit og spille, og det må passe til deres turnéplaner. Noen ganger stemmer alt dette, og da blir det konsert.

Ekstremt energisk liveband
Espen har store forventninger til Brooklyn-bandet Beach Fossils, som han har sett på en rekke festivaler og latt seg imponere over. – Det er snakk om et ekstremt energisk liveband. Deres nylig utgitte album Clash the Truth er bra, for all del, men live er bandet enda bedre. Jeg tror dette blir en av de beste konsertene i Bergen i høst, og det blir dessuten Beach Fossils' eneste konsert i Skandinavia i år. De kommer rett fra USA for å starte europaturnéen i Bergen. Å få Jens Lekman tilbake til Bergen etter seks år blir også stort.

Line Ira forteller at hun og de andre i Perfect Sounds Forever ofte fungerer som «turistguider» for band som kommer til Bergen for å spille. – Vi føler at vi er litt Bergensambassadører: vi viser artistene rundt i Bergen, presenterer lokal mat, tar dem med til de fine stedene i byen vår. Vi har tatt med mange artister til Fantoft stavkirke, og vi har vært en del turer på Fløyen også.

picture

Vorspielkulturen i Bergen
Bergen har et rikt og variert kulturliv, samtidig er det ikke til å komme utenom at dette er en liten by i internasjonal målestokk. Hva kunne vært bedre med Bergen som musikkby? Hva er det som ikke fungerer optimalt? Ifølge Line og Espen er en av utfordringene det de kaller «vorspielkulturen».

– Det er nok mange konsepter som fungerer bedre i Oslo enn i Bergen. I en såpass liten by som Bergen tar det litt tid å etablere nye ting, da folk er vant med det de har og kanskje ikke alltid er så åpne for nye kulturelle og musikalske idéer. Jeg tror også det er lettere å etablere nye konsepter i større byer fordi man kan få folk til å gå ut tidligere på kvelden. Bergenspublikummet kommer ofte seint ut på utestedene, og vorspielkulturen kan være litt ødeleggende for oss som arrangerer kultur. Vi skulle gjerne sett at man kunne arrangert en konsert så tidlig som klokka åtte på kvelden, og vi skulle vel også ønske at Bergens musikkpublikum var mer tilbøyelige til å gå på konserter også på ukedager, forteller Line.

Legenden Thurston Moore
Av alle de artistene Perfect Sounds Forever har hentet til Bergen de siste to årene, er det vel én som i særdeleshet peker seg ut. Vi tenker her på Thurston Moore fra Sonic Youth, som nærmest kan betegnes som en kultfigur innen alternativ rockemusikk. Moore spilte med sitt nye band Chelsea Light Moving på Landmark tidligere i år, og Espen forteller om hvordan de fikk ham til Bergen.

– Masing! Månedsvis med masing! Bandet skulle på en lang europaturné, og i utgangspunktet var det vanskelig å få til en avtale. Bergens geografiske plassering gjør byen til et upraktisk turnéstopp sammenlignet med Oslo. I Oslo kan man ta toget noen timer og være i Gøteborg, og disse byene henger jo til en viss grad sammen med resten av Europa sørover. Skal man innom Bergen blir det derimot ofte til at man må ta en avstikker fra Oslo til Bergen og så tilbake igjen. Men til slutt ble vi enige med Chelsea Light Moving. Jeg trodde ikke helt på den bekreftende mailen med en gang, men etter hvert gikk det opp for oss at vi hadde klart å få Thurston Moore til Bergen, avslutter Espen Overskeid.

Du kan forhåndskjøpe billetter til Perfect Sounds Forever #3 på ticketco.no eller på platebutikken Apollon i Bergen. Nedenfor følger smakebiter fra noen av artistene du kan oppleve.