I går startet Oslo Jazzfestival med åpningskonsert i Den Norske Opera & Ballett med Tord Gustavsen.

Utover uken går det slag i slag med konserter forskjellige steder i sentrum av Oslo. Nytt av året er at festivalen benytter Edderkoppen, Cosmopolite, Kulturhuset og er tilbake på Blå etter noen års opphold. Nytt er også Indian House, men den ligger fysisk fortsatt i de samme lokalene i Rosenkrantzgata som tidligere het New Orleans Restaurant.

Litt i skyggen av Grunnlovsjubiléet, men uten at det bør legge noen demper på den feiringen, markerer Oslo Jazzfestival at Adolphe Sax, oppfinneren av saksofonen, ble født i 1814 og har 200-års fødselsdag i år. Dette gjøres med en sterk liste av både norske og internasjonale saksofonnavn på programmet. Her finner du bl.a navn som Sonny Fortune, Billy Harper, Scott Hamilton, Marshall Allen, John Surmann, Tore Brunborg, Kjetil Møster, Knut Riisnæs, Bodil Niska og Hanna Paulsberg.

En annen begivenhet i år er at det er 50 år siden den moderne jazzen inntok Oslo. Dette skjedde med Charles Mingus sextets konsert i Universitetets aula i 1964. Vi tok en fra med André Ishak fra Oslo Jazz om årets festival.


Oslo Jazzfestival er i gang, hva er høydepunktene i år?

- Åpningskonserten i går med Tord Gustavsen, Michel Legrand, Sun Ra Arkestra, Los Lobos og så videre. Det er veldig mye. Ikke minst de kule klubbkonsertene på Mono med Bushman's Revenge, Needlepoint og Dawda Jobarteh/Stefan Pasborg-Duo!


Hvilke scener er med i år?

- Vi har konserter over hele byen. Parkteatret, Operaen, Konserthuset, Kulturhuset, Indian Houe, Blå, Universitetets Aula, Domkirken, Mono, Herr Nilsen, Nasjonal Jazzscene Victoria, Edderkoppen og utescenen Musikkplakaten foran Paleet.


Mingus tilbake i Aulen høres spennende ut, hva er dette?

- Mingus i Aulaen er et begrep. 1964 spilte Charles Mingus i Universitetets Aula og med det så bragte han den moderne jazzen til Norge, og "alle" var der. Nok folk til at den omtales som en av de viktigste konsertene i norsk populærmusikkhistorie. For å markere 50års jubileet så har vi invitert Arild Andersen til å tolke konserten med et stjernelag av norske musikere. Definitivt verdt å få med seg. Definitivt stinn brakke.


Skjer det noe annet utenom konserter under Oslo Jazzfestival?

- Noe av det morsomste og mest nerdete som foregår under festivalen er også noe av det jeg anbefaler varmest. Jazzhistoriker Bjørn Stendahl skal ha to guidede byvandringer gjennom Oslos gater der han vil peke ut gamle legendariske jazzbuler med tilhørende legendariske jazzanekdoter. Det blir to vandringer på tirsdag og onsdag som starter på Kulturhuset. Og på Kulturhuset har vi forøvrig en del andre arrangementer. Debatt på torsdag, Platemarked på lørdag og filmvisninger på tirsdag, onsdag og torsdag. Pluss swing dance-klubb på tirsdag!


Hvis du skulle anbefale kun en konsert på årets festival, hvilken ville du ha valgt?

- Dawda Jobarteh/Stefan Pasborg-Duo! En fantastisk dansk-gambisk duo. Jeg har aldri i livet mitt blitt så gira på å se en act kun basert på et videoklipp. Trommer og kora-kombo. En kombo du mest sannsynlig aldri har sett eller hørt. Hvertfall ikke i jazz-kontekst.
I år har dere et nytt konsept for barn og unge, fortell litt om dette.

- Rekruttering er veldig viktig for oss, og vi har et svært opplegg som heter BUZZ (Barne- og Ungdomsjazz) der vi har workshops for barn og unge. Uten kidsa så dør jo jazzen!


Lyst å vinne billetter? Vi har fått billetter til å dele ut til Bushman’s Revenge på onsdag og Dawda Jobarteh/Stefan Pasborg – duo på torsdag, begge på Mono.

Spørsmål: Hvor kommer duoen Dawda Jobarteh/Stefan Pasborg fra?

(Ta med hvilken konsert du helst vil vinne billetter til)

Oslo Jazz