Foto: Anders LangfjæranMats Wawa slapp sin nye EP, Scuzz, i dag. Fra før har de gitt ut flere singler og EPer, og gav ut sitt første album senest i fjor. Vi har tatt en prat med Mats Wang, for å bli litt bedre kjent samt høre litt om planene til Mats Wawa framover.


Hva kan du fortelle oss om den nye EPen?

- Den er produsert av Petter Haugen Andersen. Det er en veldig spontan og kjapp EP om å være ung voksen på vei til å være mindre ung voksen kan man si. Ting begynner kanskje å sakke ned rundt og inne i hodet samtidig som tiden går fortere, er vel kanskje ikke så lett å høre, men for meg så er det vel det det handler om. To av sangene handler om venner av meg som har opplevd forskjellige ting, tinder-dates og ferieturer osv. Det blir fort sånn når livet mitt har vært ganske likt seg selv de siste tre åra, da stjeler man andres for å lage sanger, hehe.


Hva er planene videre, etter slippet av EPen?

- Vi har seriøse planer om å lage en slags retro revival plate, kanskje tre år på etterskudd, men vi har vel aldri vært en del av samtiden heller. Det er der fokuset ligger, vi prøver å få til noen spillejobber rundt denne våren og kanskje noen festivaler til sommeren. Jeg arrangerte også et rockecruise i Nordens St. Tropez (Kragerø) med kjæresten og en venn (Han på albumcoveret vårt, Mild Nights) i fjor sommer. Det må man prøve å få til i år også. Bortsett fra det skal man bare være seg selv 110 %, tenker jeg.


Hva er din favorittlåt blant egne låter, og hvorfor?

- Kanskje Psychedelic Overlord, siden den er så enkel og morsom å spille. Også pleier jeg å ha en kul fuzz wah solo live, det er ekstra moro!Hva er din favorittlåt blant andres låter, og hvorfor?

- Det er jo fryktelig vanskelig å velge, blir jo forskjellig hver gang. MEN en sang som har betydd veldig mye for meg de siste årene er When You’re Gone med den engelsk/israelske gruppa The Churchills.


Hvilken musikk hører du helst på selv?

- Hører på veldig mye forskjellig så vanskelig å vite, veldig ofte er jeg så lei at jeg ikke hører på noe som helst. Helt til jeg oppdager noe nytt som jeg hører ihjel så blir det samme regla om og om igjen, Men i 2016 har det vært endel soul og country/visete ting + litt brazilmusikk. Det jeg har hørt mest på i år må være tidlig Marcos Valle, singer-songwriteren Bob Lind, Vashti Bunyan og i det siste Lee Hazlewood. Jeg har egentlig aldri hørt så mye på rock, hører mest på rolig og lav musikk hvis jeg får velge selv. Er ikke så glad i høy musikk. MEN det er veldig gøy å spille høy rock da.


Fortell om din beste konsertopplevelse, som artist?

- Hmmm, det var veldig stas å varme opp for Hajk på Parkteatret og sist gang vi spilte hjemme i Kragerø var det veldig moro! Jeg har en tendens til å aldri være fornøyd med egen innsats, men de to konsertene synes jeg alt klaffa. Godt innøvd, veldig positivt publikum og akkurat passe med øl hehe.Fortell om din beste konsertopplevelse, som publikum?

- Den aller morsomste må ha vært Kakkmaddafakka på Campingscenen Hove 2011, god kok.
Var ganske bra på Father John Misty på John Dee. Det var også en god opplevelse, var kanskje 50 stk i publikum med typisk Oslostemning, altså helt stille mellom låtene. Det kan være ganske uutholdelig at folk ikke snakker mer når de er på konsert spør du meg, men der og da var det morsomt og hvor mange av vitsene hans som fikk null respons. Det gamle bandet hans var også veldig bra. Typete gjeng, alt var bedre i 2012, hehe.


Hva er det beste med å drive med musikk?

- Spille gitar og ha venner. For en tid tilbake var jeg alene hjemme og alle i bandet var opptatt med noe, da fant jeg ut at jeg egentlig ikke har så mange venner utenfor bandet.


Hvis du kunne hatt kun tre ting på raideren, hva ville det vært?

- Vi har egentlig aldri hatt en raider, men den ene gangen vi hadde det hadde vi to kasser øl, en flaske Albariño eller Sancerre og en stooor flaske Fanta Excotic. Så tipper at det blir det, hehe. Kanskje vi burde begynne å kjøre på med noe Champagne eller noe i fremtiden, sånn at folk skal skjønne at vi er viktige og kravstore folk. Selv om vi ikke er det, men det er vel den viktigste delen av å være et populært band?


Hva er tidenes beste norske album, og hvorfor?

- Oh, si det. Undertakers Circus – Ragnarock kanskje
Gold Celeste – The Glow på en god andreplass i så fall.
Anerkjenner ikke egne meninger lenger da, gir ingen mening så finnes det ingen grunner eller sammenheng mellom ting jeg liker og ikke på en måte.


Hva er den beste musikkvideoen du har sett, og hva gjør den så bra?

- Warren G – This DJ, vil jeg tro, mye god kryssklipping der. Også en veldig sterk parallell narrativ greie med unge Warren G.Hva var det første albumet du kjøpte selv?

- Aqua, den med Barbie Girl på ferie i Danmark.


Hva ville du blir når du ble stor, da du var liten?

- Hadde liksom ikke selvtillit til ambisjoner før jeg var 21 år, så det vet jeg ikke. Var glad i å spille fotball da.


Hva var den forrige låten du hadde på repeat?

- Bob Lind – Truly Julie’s Blues
Det var en fin dag i Trondheim, vi hadde spilt konsert dagen før, så skulle vi møtes på andre siden av byen fra der jeg hadde overnattet. Sola skinte og jeg rusla rundt i fine Trondheim med en sukkerbrus i hånda og hørte på den sangen i 20 minutter. Det var digg.


Hva er ditt favorittsted i Oslo, og hvorfor?

- 4DX salen på Ringen kino.