Foto: Per-Otto Oppi Christiansen

Amerikanske Julia Holter har tilholdsted i L.A. og har gitt ut fem studioalbum. Hun har en universitetsgrad i komposisjon fra The University of Michigan, og musikken hennes blir ofte omtalt som kunstpop eller avantgarde-pop. Hennes foreløpig siste plate Aviary kom i 2018 og fikk stort sett glimrende kritikker. Etter konserten på Piknik i Parken, fikk Musikknyheter en liten prat med den norskættede artisten.

Hva syns du om konserten i dag?
– Veldig bra! Festivalen er godt organisert og det var god plass på scenen.

Lyden var også veldig god.
– Godt å høre!

Siden vi er i Norge hadde det vært interessant å høre om det er noen norske eller skandinaviske artister du er inspirert av?
– Jenny Hval er fantastisk! Etternavnet mitt er fra Norge, så jeg har en forbindelse her. Jeg er delvis skandinavisk og delvis arabisk. Faren min har norsk bakgrunn.

Jeg syns jeg hører litt Björk i stemmen din?
– Helt sikkert! Det er ganske mange artister jeg er inspirert av.

Vil du si at du er mer av en komponist enn en singer-songwriter siden du har en universitetsgrad i komponering?
– Jeg ser på det som den samme tingen egentlig. Jeg syns det er greit å bli kalt begge deler.

Hvordan tror du at din utdanning innen komponering har påvirket musikken din?
– Ideelt sett vil det ikke påvirke musikken. Jeg tror man er mer påvirket av hvor man kommer fra og hvilke omgivelser man er i. En del av musikerne jeg har samarbeidet med har jeg møtt etter utdanningen. Generelt ser jeg ikke på meg selv som en superseriøs akademisk person, og jeg passer nok ikke helt inn i den akademiske rammen.Hvilke artister vil du si har inspirert deg mest?
– Det er forskjellig fra hvilke prosjekt jeg jobber med. Da jeg lagde min siste plate Aviary var jeg sterkt påvirket av Alice Coltrane sin plate Universal Consciousness og Blade Runner-soundtracket. Det er alltid andre inspirasjonskilder som jeg glemmer å nevne, men disse har helt klart påvirket meg.

Det virker som tekstene er veldig viktige for deg?
– Tja, tekstene er faktisk ikke viktige, de er generelt mer en del av lydbildet og soundet. Når det er sagt, vil jeg gjerne at tekstene skal være tilgjengelige for lytteren, for jeg jobber en god del med dem. Jeg blir ikke lei meg om lytterne ikke leser tekstene mine, men det er fint hvis de gjør det.

Kunne du lagd et album delvis uten forståelig lyrikk, som Cocteau Twins gjorde?
– Jeg føler på mange måter at det er det jeg gjør. Vokalen blir som sagt en del av soundet.

Hva kommer først når du lager låter, musikk eller tekst?
– Vanligvis lager jeg musikken først, men det fins unntak. På min forrige plate Have You In My Wilderness kom noen av tekstene først, mens på Aviary er sangen mer en del av musikken. Da kom musikken først.

Du lager sjelden vanlige poplåter med vers-refreng-mønster?
– Jeg lager det som faller meg inn og det jeg har lyst til å lage. Jeg bruker ikke modeller eller mønster for å lage låter. Jeg vet ikke om det jeg lager er pop eller ikke, jeg vil bare lage iørefallende låter. Jeg har ingen spesiell strategi for hvordan jeg lager musikk.

Musikken din har av og til fått merkelappen avantgarde. Hva syns du om det?
– Det er ok, selv om jeg heller vil bruke begrepet eksperimentell. Jeg vil ikke at musikken skal være kald og kontrollert, jeg vil at den skal være varm, leken og kjærlig.

Hvis noen spør om hvilken musikkstil du har, hva svarer du da?
– Jeg får spørsmålet hele tiden. Jeg vil kanskje kalle den sci fi fantasy. Eller romantisk sci fi, kanskje. Der kommer inspirasjonen fra Blade Runner inn, antagelig.Jobber du med nytt materiale nå?
– Ja, men det er vanskelig å lage musikk når man turnerer så mye. Jeg turnérer også med Tashi Wada, så jeg har vært på turné omtrent ett år i strekk nå. Jeg har prøvd å skrive når jeg turnérer, men du har i praksis ikke noe privatliv. Jeg må ha tid for meg selv for å skrive. Jeg lager som oftest musikk med piano eller keyboard, og det blir vanskelig på turné. Jeg liker å spille konserter, men jeg er ikke så glad i all reisingen og alt styret rundt.

Plukker du likevel opp inspirasjon til tekster og musikk når du er på turné?
– Definitivt! Vi spilte f.eks. i en stor vikinghall i Bergen i går (Håkonshallen - min anm.), og det var fantastisk. Jeg blir veldig inspirert av land der du finner spor etter middelalderen. Det er ikke akkurat så mye av det i L.A.


Hjemmesiden til Julia Holter

Her kan du lese om konserten Julia Holter hadde på PiP