Foto: Matsu

Bandet Pond har sitt utspring i den australske byen Perth. De har holdt på siden 2008, og kom forrige fredag med sitt niende album. Det har ganske så passende fått tittelen 9, og inneholder ni låter. Bandet spiller psykedelisk pop/rock og er frontet av Nick Allbrook som er fra den lille havnebyen Fremantle. I tillegg til å være vokalist spiller Allbrook flere instrumenter, og har også vært turnémusiker for Tame Impala. Allbrook holder nå til i England, hvor han, rett inn fra hagen med bustete hår og måkeskrik i bakgrunnen, tok en prat med Musikknyheter via Zoom.

Sist jeg så deg, var på Øyafestivalen i 2019 hvor du sang Take On Me mens du crowdsurfa. Ikke lenge etterpå kicka koronaen inn. Hva har du og bandet gjort de to siste årene?
– Vi har spilt inn et album, og levd mer rolige liv. Det har vært fint å se årstidene skifte, det har vært fint å tilbringe mer tid i hagen, jeg har nærmest blitt profesjonell gartner. Jeg har også hatt mer tid til andre prosjekt.

Ut fra hva jeg har lest, har du og bandet hatt en annen innfallsvinkel når dere lagde det nye albumet?
– Vi hadde mye mer tid takket være korona-viruset. Vi ville bevege oss utenfor komfort-sona. Vi jamma og improviserte mye, vi kom sammen og lagde masse bråk. Så har vi jobba med alle opptakene med «tullball» og har prøvd å ta ut potensialet og lage sanger av det.

Albumet er produsert av dere i bandet. Var det en fin utfordring, eller var det skremmende?
– Det var ikke skremmende, bandmedlemmene Jay Watson og James Ireland tok seg av den tunge jobben med miksing og det mer tekniske ved å spille inn plata.

Vil dere produsere selv neste gang og?
– Ja, kanskje. Å produsere sjøl var en fin opplevelse, men det kan hende vi gjør noe helt annerledes neste gang. Vi har i grunnen ikke tenkt så langt.

Singelen – og videoen - Toast ser på overflaten ut til å handle om å sitte på stranda og sole seg og drikke champagne, men den gjør vel egentlig ikke det? Hva tenkte du på da du skrev teksten?
– Jeg tenkte på et sted i nærheten av der jeg vokste opp hvor det er tradisjon for turister å sitte på restauranter å se på solnedgangen og skåle i champagne. Jeg tenkte på de lykkelige uvitende – eller de som fortrenger – som kan glede seg og kose seg og forbruke, når livet akkurat nå er ganske kjipt. Jeg tenkte på om de ville gjøre det samme når apokalypsen kommer. Vil de skåle da?

Kan du si litt om den andre singelen, Americas Cup?
– Den handler om noen av folkene rundt der jeg bor, som er som spøkelser fra en annen tid, da Fremantle var en skitten havneby. De var unge og vakre og må ha sett verden forandre seg til et liv i luksus. Øyeblikket det forandret seg var når den store seilasen Americas Cup kom til byen.På den siste singelen Pink Lunettes, er det mer som skjuler seg under overflaten der?
– Det er bare et slags oppgulp av sitater fra notatboken min. Noe er fra Leonard Cohen, det andre er kutt-og-lim fra forskjellige kilder.

Hvis jeg sier at låten Rambo er en miks mellom new wave og afrobeat, hva sier du da?
– Jeg hører mye på både afrobeat og new wave. Jeg liker Jah Wobble og de dansbare tingene hans. Jeg liker måten han fusjonerer afrikansk musikk, karibisk musikk og polyrytmikk med brutalistisk punk-estetikk. Jeg elsker også dub. Bass er mitt favorittinstrument, og jeg har lært meg Wailers-basslinjene og litt om hvordan man bruker dub-teknikken i studio.

Jeg så deg og bandet i en Youtube-serie som heter «What’s In My bag», der artister viser fram hvilke plater de har handlet. Du er en av veldig få jeg vet om som digger Yoko Ono.
– Jeg elsker musikken til Yoko Ono! Hun er enormt kreativ og banebrytende. Hun har mot til å være en musikalsk outsider og gi blaffen i det mannlige, bluesorienterte musikkmiljøet. Det motet hun fremviser skulle vært premiert.

Hvilke australske artister har inspirert deg?
– Mange: Divinyls, Midnight Oil, The Birthday Party, Nick Cave & The Bad Seeds, Grinderman, Lobby Lloyde, Primitive Calculators, The Saints og The Sleepy Jackson, for å nevne noen. Av mer lokale band: The Erasers og Packlet.Noen nye og lovende band du vil anbefale?
– Innafor hiphop: Young Lips. Av mer eksperimentell hiphop, vil jeg anbefale favorittbandet mitt Myriad Sun.

Hvordan ser turnéplanen ut framover , og når kommer dere tilbake for å spille i Norge?
– Det eneste jeg vet er at vi spiller på Primavera-festivalen i Barcelona sommeren 2022. Jeg har ingen idé om når vi kommer til Norge. Jeg elsker Norge og Skandinavia og skulle ønske jeg kunne se meg mer rundt når jeg er på festival.