Foto: Jonathan Vivaas Kise


Det har gått drøyt fem år siden Fieh singeldebuterte med låten Glu. Kort tid etter tronet hun og bandet øverst på Musikknyheters kåring over norske debutanter folk i bransjen hadde særlig tro på i det nye året.

Allerede i 2016 hadde imidlertid Musikknyheters anmelder blitt voldsomt imponert over Fieh på Nattjazz i Bergen, og kalte det "Verdensklasse straight outta Vestre Toten". Fantastisk vokal, tonnevis med karisma og utstråling, og en tilstedeværelse man sjelden ser, kunne man lese i artikkelen.

Debutsingelen Glu ble en umiddelbar suksess. Selveste Elton John spilte låten i sitt radioprogram, og den ble også en del av soundtracket til FIFA 2020. En stor turné fulgte både i Norge og Europa.
Og opptreden hos Lindmo.I 2019 kom debutalbumet Cold Water Burning Skin. “Barnet vårt har ankommet, og det ser ikke så verst ut», skrev Fieh på Facebook da.

- Hvordan har tiden siden den gang vært?

- Det har vært supermoro å spille rundt omkring. I 2018 og 2019 spilte vi turneer og festivaler i Norge og Europa, pluss en egen konsert i New York. Vi fikk hoppe inn for Stefflon Don (som ble sjuk, eller måtte avlyse iallefall) på lørdagskvelden på Øya 2019. Det var dritfett!, oppsummerer vokalist Sofie Tollefsbøl til Musikknyheter.

Moro og oppmuntrende

Med kun en dags varsel avlyste den britiske rapperen Stefflon Don sin opptreden på Øya. Da Fieh og bandet fikk tilbud om å steppe inn som nest siste artist på den største scenen på lørdagskvelden, kastet de alt de hadde i hendene og fløy fra Berlin. Sofie har tidligere sagt at det var en konsert det var “sjukt å si ja til, siden alt måtte på plass og folk måtte komme seg til Oslo på 23 timer, men samtidig en de ikke kunne si nei til”.

- Det optimale for oss ville vært å fortsette å spille live i 2020 og 2021, men vi vet jo alle at det ble satt en stopper for det, minus noen kjempefine sommermåneder i 2021 hvor vi fikk en smak på spilling igjen. Da innser man på nytt hvorfor man har valgt dette livet, hvilket man kanskje glemmer litt når man ikke får spilt på månedsvis. Det var veldig moro og oppmuntrende. Veldig fete turer, blant annet i Nord-Norge. Men vi fikk tid til å spille inn ny musikk, og jeg gleder meg veldig til å slippe masse ny musikk nå.

Grammy-vinnende produsent

I fjor høst kom singlene Grendehus Funkadelic og Telephone Girl. I dag er også låten Allthetimeevenwhen ute. Andrealbumet er ventet i mars.

- Allthetimeevenwhen startet med en ganske synthtung demo som låt ganske annerledes, men som hadde det litt "bossa-tromme"-aktige elementet i seg. Jeg og Ola (Øverby, trommis) hadde kick på å ha en sånn hiphop-aktig bossafeel på trommene. Vi var en veldig fin tur i Family Day Recordings på Hvaler med Bendik Toming for å jobbe med demoer og der utviklet vi hovedtrekkene i låta. Da vi kom i studio i Athletic med Lars (Horntveth, produsent) begynte vi å snakke om at det kunne vært kult å adde en Steve Reich-aktig sekvens, plingeti plong. Vi ville også ta inn en del som var en liten låt i seg sjøl på en måte – en liten del som lever sitt eget liv helt plutselig midt inni låta. Det ble B-delen. Lyder (Øvreås Røed) arrangerte helt konge blås som ble lagt med noen fabelaktige musikere i studio (Henriette Eilertsen, Peder Simonsen, Andreas Rotevatn, Solveig Wang, Lars Horntveth og Lyder Røed). Så arrangerte Lars megafin stryk på toppen av det hele. For en reise!Sofie forteller at det nye albumet blir ganske annerledes enn deres første.

- Vi var helt klart i en “vi vil gå nye veier”-type modus. Vi ville ikke lage noe som lignet for mye på det forrige. Det var en del annen musikk som var oppi miksen rent inspirasjonsmessig, enn på første plata. For min del hørte jeg veldig mye på Björk, Kate Bush og Red Hot Chili Peppers, og også mye Funkadelic. Dessuten har Russell Elevado miksa plata, og satt sitt veldig fete avtrykk på den.

Russell Elevado er en Grammy-vinnende New York-basert produsent som har jobbet med artister som Alicia Keys, Mark Ronson og Erykah Badu, for å nevne noen.

Kraftige boots

Nylig kunne Fieh melde at de også skal delta på verdens største musikkfestival, South by Southwest (SXSW), som går av stabelen i Texas i mars.

- Hvordan blir dette i år, blir det et digitalt opplegg eller reiser dere til Texas?

- Vi skal til Texas, baby, og absolutt ingen omikron, kromosom eller akronym kan stoppe oss fra det. Jeg skal kjøpe meg noen kraftige boots, sier Sofie.

I forbindelse med plateslippet blir det også Norgesturné i mars og april.

- Gjøvik, Bergen, Ålesund, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Skien, Oslo, Nøtterøy + forhåpentligvis noe i nord, baby! Rett før det er det både SXSW og New Colossus i USA. Etter det vil jeg egentlig bare slippe masse musikk og spille som fy for masse folk som forhåpentligvis danser.