Foto: Jenny F. LundeSiden fjorårets slipp av EP’en Open The Door har Veps flydd høyt med sin sjarmerende indierock. Tidligere i år kom de på en fin tredjeplass i Musikknyheters årlige kåring av debutanter bransjen har særlig tro på. I tillegg ble de utnevnt til «Spotlight Artist» på BBC Radio. Det førte også med seg en Englands-turné, i tillegg til opptredener på The Great Escape, Indiestad i Nederland, Reeperbahn i Tyskland, Vill Vill Vest og by:Larm. Bandet ble også tidlig signert på amerikanske Kanine Records.

- Hvordan har det siste året vært for dere og hvordan er det å få så god respons?

- Det har vært helt surrealistisk. Det rareste med alt er å se at folk faktisk vurderer musikken vår, at vi faktisk legger igjen et avtrykk. Vi lager jo alt selv helt fra bunnen av, og siden låtene handler om hvordan vi har det og våre følelser så er det enda rarere å få et terningkast på hjertesorgen eller sinneutbruddet. Man blir kanskje vant til det etterhvert, men det føles fortsatt veldig rart, sier bandet til Musikknyheter.Hyllest til hjembyen

Veps består av Oslo-jentene Maja Beitrusten Berge (trommer), Laura Dodson (vokal og gitar), Helena Mariero Olasveengen (vokal og keyboards) og June Urholt (vokal og bass). De begynte å spille sammen da de var 14 år gamle. Nå har de akkurat gjort seg ferdig med videregående. Inne i en kjellerbod på Grünerløkka har de sitt faste øvingslokale. I dag slipper kvartetten debutalbumet Oslo Park som er produsert, mikset og mastret av Matias Tellez.

- Vi har jobbet i hva som føles som en evighet med dette albumet. Det er vel et og et halvt år nå? Dette albumet har gitt oss rom til å utvikle oss selv, føler vi. Det har gitt oss muligheten til å eksperimentere mye mer enn hva vi har kunnet før, og vi føler at vi har utforsket lyden «vår», forteller de.

- Låtene har vi skrevet i litt separerte perioder. Det starta med Ballerina (Norah) og His Brother, og mange av låtene skrev vi over en superkort og suuperintens periode da vi trodde vi skulle i studio i januar. Som med de aller fleste andre planer så kom korona i veien, alle ble smittet, og vi måtte vente i nesten et halvt år (!) med å få spilt inn alt. I retrospekt så er vi egentlig glad for at dette skjedde også, fordi da fikk vi virkelig tid til å gjøre låtene helt ferdig. Hell i uhell kan man vel kalle det! Albumnavnet, Oslo Park, kommer fra en tekstlinje i låta Crawl og er en hyllest til hjembyen!

Og lurer du på hvorfor de kaller seg Veps? Det kommer av noe som skjedde da jentene satt i øvingslokalet sitt og diskuterte hvilket bandnavn de skulle gå for. Plutselig kom det en veps flyvende inn gjennom vinduet. De så bare på hverandre og ropte «Veps!». Det hele endte med at trommis Maja tok livet av vepsen før de kunne fortsette øvingen.Variert publikum

I mars i år gjennomførte Nordstrands-jentene sin aller første turné i England. Der besøkte de Bristol, London, Birmingham, Liverpool, Manchester og Leeds.

- Opplevelsene i England har vært ulikt noe annet vi har gjort før. Det har variert fra stappfulle puber til scener med syv publikummere. Det kuleste av alt er kanskje det å få se fjesene bak tallene fra lytterstatistikkene. At av de syv menneskene på konsert i Leeds så var det faktisk tre fans som ville ha vinylen av Open The Door signert. Alle konserter er jo god trening, og det har vært veldig, veldig kult å få jobbe med å komme nærmere publikummet, særlig i litt tomme saler.

I tiden fremover kommer det til å skje mye, selv om bandet ikke kan røpe alt ennå. Noe av det første blir en opptreden på Trondheim Calling på nyåret.

- Blir det noen andre konserter i løpet av vinteren/noe annet spennende som skjer fremover?

- Ja! Vi skal spille en liten mini-norgesturné! I tillegg til konserten på Trondheim Calling så skal vi spille både i Bergen og Oslo. Senere i løpet av våren og sommeren så kommer det også en del kule gigs rundt omkring, men de kan vi ikke si så mye om enda.

Glade i Fangst

- Hvilken plate/hvilke låter har dere hørt mest på i løpet av året som snart har gått?

- Det er veldig forskjellig fra person til person, men vi kan ta en låt fra hver! June har hørt mye på live-albumet til Theo Katzman: My Heart is Live in Berlin. Lauras favoritt for tiden er Dragon New Warm Mountain I believe in you av Big Thief. Helena har hørt masse på Blue Weekend av Wolf Alice. Maja digger Hest av Kakkmaddafakka.

- Og det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener dere man bør følge med på nå?

- Vi er alle veldig glade i bandet Fangst som akkurat har sluppet album. Vi vil også anbefale bandet Bikelane som låner øvingslokalet vårt, og som akkurat har sluppet en helt ny EP!