Foto: Jørgen NordbyDet siste året har Siv Jakobsen spilt support for artister som The Lumineers og Susanne Sundfør, gitt ut låt sammen med Ane Brun og midt oppe i det hele rakk hun i fjor høst å slippe del en av sitt tredje studioalbum.

I dag er prosjektet fullendt når andre del av albumet Gardening er ute.

- Jeg er utrolig stolt og glad! Det føles så bra å endelig kunne gi ut hele albumet, både fysisk og digitalt. Det har vært ferdig siden høsten 2021, så det føles som en liten evighet siden jeg ble ferdig og frem til slipp. Samtidig har jeg kost meg veldig med det lange slipp-løpet, det har vært så fint å kunne gi så mange av låtene god plass til å skinne før hele albumet er ute, sier Siv Jakobsen til Musikknyheter.

Hadde god tid

Gardening ble til under pandemien, da stillheten og veldig mye tid til overs førte til at hun begynte å se tilbake på et kapittel i livet sitt som hun trodde hun hadde lagt bak seg. Albumet handler i stor grad om en vanskelig relasjon, og effekten den har hatt på henne i ettertid. Tittelen "Gardening" sikter derfor til Jakobsens eget følelsesmessige hagearbeid.

- Jeg skrev albumet mens verden var på vent - jeg hadde plutselig så mye tid til å tenke retrospektivt, noe som i stor grad påvirket låtene på albumet. Samtidig brukte jeg mye tid ute, både i skogen og i min egen lille hage. Albumet er et slags emosjonelt hagearbeid der hver låt luker i min egen fortid, forklarer hun.

- I første omgang skrev jeg dem uten noen tanke om at de skulle gis ut. De ble til i en tid der alt var så usikkert at jeg overbeviste meg selv om å skrive helt ufiltrert, for min egen del. Vi spilte inn albumet over en seks måneders periode på Grønland i Oslo, samt i en nydelig hytte i Maridalen. Det at vi hadde så god tid i innspillingsprosessen gjorde at jeg turte å ta dristigere valg musikalsk sett, samtidig som det ga meg tid til å bli vant med tanken på at disse låtene en dag skulle slippes.

Dette er det første albumet Siv har spilt inn i Oslo. Med seg i prosessen har hun hatt Hans Olav Settem og Simen Mitlid, to låtskrivere og produsenter som hun har vært stor fan av lenge. Zach Hanson, som har jobbet med navn som Bon Iver og Tallest Man on Earth, har mikset albumet.Nervøs for å ikke bli likt

Siv Jakobsen er født og oppvokst i Asker. Hun forteller at musikkinteressen startet med å utforske foreldrenes mangfoldige platearkiv.

- Jeg har nok som den klisjeen jeg er alltid vært veldig interessert i musikk. Det begynte nok med mamma og pappas litt rare platesamling av Vivaldi, Debussy og Boney M, hehe. Jeg sang også i kor fra jeg var rundt fire år, så sanggleden har jeg hatt siden da. Etter hvert utviklet det seg til en drøm om å bli sanger og artist, og så kom låtskriver-ønsket i slutten av tenårene.

Da Siv ga ut sin debut-EP The Lingering i 2015, ble hun tatt imot med enormt gode kritikker og i kjølvannet av det fikk hun turnere over store deler av verden. Debutalbumet The Nordic Mellow i 2017 fikk ingen dårligere mottagelse, og utenlandske anmeldere lot seg også imponere.

Andrealbumet A Temporary Soothing som kom i 2020 har blitt strømmet hele 35 millioner ganger og ble også nominert til Spellemann i Indie-kategorien.- Har de gode kritikkene skapt noe forventningspress for deg på dette albumet?

- Det er jo alltid intenst å slippe ny musikk - en ønsker seg jo alltid (positive) anmeldelser, samtidig som jeg er nervøs for å bli misforstått eller rett og slett ikke likt. Jeg vet ikke om det er noe forventningspress utenfra - det presset er nok mest inni meg selv.

Da hun i fjor ga ut låten Sun, Moon, Stars sammen med Ane Brun, rullet anmelderne også seksere på terningen. I tillegg har hun fått varme opp for José González, The Lumineers og Susanne Sundfør.

- Jeg føler meg veldig privilegert som har fått hoppe ut av pandemien med full kalender nesten med en gang. Samarbeidet med Ane var og er et høydepunkt i karrieren for min del - hun er en magisk artist og et nydelig menneske. Jeg har også vært så heldig å spille support-konserter med flere fantastiske artister - konserten med Susanne var et stort høydepunkt.Slippturné i Europa

I slutten av januar starter Siv Jakobsen opp en ny Europa-turné. Hun skal innom både Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Belgia og Danmark. I tillegg får Bergen, Trondheim og Oslo besøk av henne.

- Jeg føler meg ikke ferdig med prosjektet selv om det nå er ute - jeg gleder meg stort til å reise ut på turné i slutten av januar og gjennom februar for å spille albumet live både i Norge og utlandet. Det føles som en herlig forlengelse av slippet og albumet.

Forventningene til turneen er store.

- Jeg gleder meg altså så utrolig mye til turneen! Jeg gleder meg både til å spille og å møte publikum etter konsert. Mitt forrige album ble sluppet midt i pandemien, og det jeg kanskje savnet mest var å møte publikummet mitt på konsert - det er da en virkelig kjenner på at musikken treffer folk. Jeg gleder meg også veldig til å ha med meg band på headline-turné for første gang. Det blir fint å ha med en liten gjeng på tur. Alt er jo mer gøy sammen.

- Og vi synes alltid det er gøy å lese musikktips fra artister vi liker. Hvilken plate hører du mest på om dagen?

- Juni Habels nye plate Carvings er helt fantastisk - Juni er en diamant. Jeg kan også anbefale den engelske singer-songwriteren Elanor Moss sin musikk, samt Courtney Marie Andrews’ siste plate Loose Future.