Når Pstereo 2011 gjør sitt andre artistslipp, er det ikke småtterier som dras opp av hatten. California-indiepopperne Best Coast leverte i august et av tidenes beste sommeralbum, og endte bla. året med å bli kåret til årets beste nye band av NME. På Pstereo gjør de sin eneste konsert i Norge i 2011. I tillegg kan festivalen friste med ”den nye Bob Dylan” – den svenske singer/songwriter-favoritten The Tallest Man On Earth.

Det er ikke så mange band forunt å ha folk som Thurston Moore (Sonic Youth) og Hayley Williams (Paramore) som store fans, men så er det heller ikke så mange artister som har opplevd så heftig buzz som California-bandet Best Coast har gjort det siste året.
Best Coast, bestående av Bethany Cosentino (tidl. kjent fra Pocahaunted) og hennes makker Bobb Bruno, bygde opp solid snakkis blant en stadig voksende fanskare gjennom en rekke spennende singel- og EP-slipp i 2009 og 2010, og utløste forventningene med debutalbumet Crazy For You i august – en eksplosjon av kjærlighetssykhet, vestkystsol, lofi støypop, 60-tallsvibber, katter, fuzzgitar, California og, ikke minst, glimrende sommerlåter.

Eksklusivt i Norge

Best Coast ble kåret til årets beste nye band av NME (”De gjør slacker-musikken relevant for en ny generasjon”), ”Crazy For You” var det personlige favorittalbumet i 2010 til folk som Sven Ove Bakke (musikksjef i Dagbladet) og Hayley Williams (Paramore), albumet lå høyt oppe på ”årets beste”-listene til nettsteder som Pitchfork og Spin, og bandet skuffet mange musikkelskere her hjemme da ingen norske spillesteder ble inkludert på høstens europaturné.

Det er derfor en stor glede for Pstereo 2011 å kunne annonsere Best Coast eksklusivt i Norge på sommerens festivalprogram. Vi ser fram til å feire sensommeren sammen med ei jente som stirrer i evigheter på telefonen som aldri ringer, og til slutt velger å synge frustrasjonen ut, rett fram, med en umiskjennlig vakker sirene av en stemme, oppå en bølge av 60-talls surf, lo-fi indierytmer og støygitarer, sammenvevd av melodier laget av honning, som helles ut på Marinen-gresset og får tørke i sola.

Svensk, himmelhøy folk

Gitarspill og store følelser står også sentralt hos den andre artisten Pstereo velger å slippe i denne omgang. Svenske Kristian Matsson, også kjent som The Tallest Man On Earth, har blitt omtalt som ”den nye Bob Dylan” fra flere hold – og ikke uten grunn. De som har fulgt Dalarna-gutten siden 2007, gjennom to album og EP-er, vil ikke ha noen problemer med å sammenligne den raspete stemmen, det finurlige og varierte gitarspillet samt den utadvendte fortellerstilen med His Bobness. Det har blitt sagt at TTMOE tolker Dylan slik Dylan i sin tid tolket Woodie Guthrie.

The Tallest Man On Earth er melankolsk, søtt, intimt og rufsete, og får frem stemninger, med stort sett kun gitar og vokal, som andre vanligvis trenger store effekter og grandios instrumentering for å kunne oppnå. Med årets nydelige plate ”The Wild Hunt”, er også gitarsjarmøren fra nabolandet blitt en av musikkverdenens mest omtalte singer/songwritere. Nettstedet Newbandday tok blant annet frem merkelappen ”Den viktigste nye artisten i 2010” til klistring, sitat: ”He is the reason why I love music...why we endure the crap”. Strålende omtale i organer som The Guardian, PopMatters og Pitchfork kunne den kjære Kristian også legge pent til på CV-en etter andreplateslippet.

Rapportene fra konserten på et utsolgt Parkteatret i desember tyder på at vi har all grunn til å stime sammen på gresset når The Tallest Man On Earth plukker frem gitaren og fyller hele Marinen med sin utadvendte folkemusikk. Hjemlandet Sverige ble erobret for lengst – nå står Norge og Trondheim for fall.