Foto: Marthe Amanda Vannebo

25. oktober slipper egil olsen ‘Rare’ - en samling 20 uutgitte sanger. Sanger fra film/spill, demoer, alternative versjoner og coverlåter. Alt fra Ice Ice Baby med country-twang og Boombastic med strykekvartett, til hyllest til nylig avdøde Daniel Johnston og tidligere avdøde Elvis Presley.

- Jeg har alltid prøvd å snike inn en coverlåt eller to på konsertene mine. En hel sommer covret jeg hip hop en gang i uken på P3, og for noen år siden, gjorde jeg en fin serie med breakuplåter på P2. Jeg åpner platen med en personlig favoritt fra Elvis - ‘Do You Know Who I Am’. Den spilte jeg inn og ga i julegave til min bror for over ti år siden. Han er blodfan - av Elvis. Natten Daniel Johnston døde, fikk jeg ikke sove. Jeg satt i studio hele natten og hørte på musikken hans og spilte inn ‘Crazy Love’, en sang jeg først covret på en Daniel Johnston tribute-konsert på John Dee. Jeg vil egentlig spille alle sangane hans. Jeg vil også tegne alle de fine tegningene hans, forteller egil.

- Jeg spiller som regel inn sangene mine flere ganger, og ofte i svært ulike versjoner. Sangen ‘Tryin’, var i utgangspunktet en dansbar electrodiscopop-hit. Prosjektfilen het til og med 'Hit'. Det var en kortvarig danselyst, så jeg tok frem kassegitaren og begynte på nytt. Til ‘Rare’ fullførte jeg electrodiscopop-mixen.

- Så har vi låter som ‘Too Good To Be True’ som aldri ble noe mer enn en demo. Jeg liker demoen så godt at jeg aldri har klart å ta den videre.

- Jeg har også med sangen ’Fallin’ fra spillet ‘Dreamfall Chapters’, som kun har vært mulig å høre om du fullfører spillet. ’Upopulær’ fra animasjonsfilmen ‘Kurt Blir Grusom’ er også med. Jeg husker premieren på Colosseum kino i Oslo. Jeg hadde dress og date (min kone) og ble kjørt til rød løper. Sånn helt inntil. I det vi gikk ut av bilen og ned løperen, spilte de ‘Upopulær’ på anlegget. Der var mye presse og fotografer. Ingen sa et ord til meg. Ingen tok bilde. Som vanlig. Upopulær. Minnes olsen.

- ‘You and I (and the dog)’ fra debutalbumet i 2007, var i utgangspunktet på norsk, men jeg klarte aldri å fullføre den. “Ej vil ikkje gifte mej, vi’kje ha onga, ej vil berre ligge med dej monge gonga”. Jeg kom ikke lenger enn det. Jeg var sikkert bare redd den ble for ærlig. Eller redd for at jeg kanskje tok feil. Ikke før i år, i et plutselig lyn av inspirasjon under en lydprøve i hjembygda Ørsta, skrev jeg den ferdig. Nå er jeg gift og har to fabelaktige unger. Ligging holder jeg helst privat, men jeg har iallefall gjort det to ganger!‘Rare’ er tilgjengelig for streaming 25. oktober. Den kommer også på dobbel vinyl i desember (med bonusspor!).

tracklist:

01 do you know who i am (elvis cover)
02 ice ice baby (vanilla ice cover)
03 upopulær (fra filmen kurt blir grusom)
04 dolce vita (ryan paris cover)
05 too good to be true (unreleased demo)
06 fallin (fra dreamfall chapters)
07 ej og du (norsk versjon av you and i and the dog)
08 one fine day (the chiffons cover)
09 marimba (pelbo cover)
10 your face (cover fra den animerte kortfilmen your face)

01 boombastic - live med strykekvartett (shaggy cover)
02 tryin (alternativ electrodiscopopmix)
03 crazy love (daniel johnston cover)
04 forever yourz (ralph myerz/egil olsen)
05 if you leave me now (chicago cover) (as performed on P2)
06 save a life tonight (unreleased original)
07 can’t touch this - live (mc hammer cover)
08 pack up n go (unreleased demo)
09 ej såg ne mamma kysse nissen ej (julecover)
10 live today like it’s the last (akustisk versjon)


Konserter:

24. oktober - rokken - volda
25. oktober - stormkonsert - stadt
26. oktober - syd - molde
20. november - blyge harry - stavanger
21. november - hulen - bergen
11. desember - john dee - oslo
(flere datoer på vei)