Foto: Kjetil Tofte

Sahg – vokterne av True Norwegian Heavy Metal – er tilbake med en forheksende ny singel – Heksedans. Dette er intet mindre enn en heavy metal coverversjon av Jan Eggums klassiker fra 1977.

- Jan Eggums klassikere var en del av bakgrunnsmusikken til barndommen vår. På den måten er musikken hans er del av vår kulturarv. Det er lett å hevde at Sahg og Eggum er en usannsynlig match. Men mens vi jobbet med materialet til vårt kommende album var vi innom noen hjemlige inspirasjonskilder, og innså at Heksedans har alle ingrediensene til en skikkelig heavy metal-banger. Et bekmørkt åpningsriff, en tung groove og et refreng som bare skriker etter den øredøvende allsangen fra publikum på en metalkonsert, sier bandet til Musikknyheter.no

Jan Eggums tekst til Heksedans var inspirert av kvinnene som ble forfulgt og brent til døde på grunn av sine spesielle evner, beskyldt for hekseri og svart magi. Han knyttet dette opp til moderne tid, da folk med uvanlige egenskaper fortsatt blir sett ned på. Men som Eggum selv sa det:
«Fremtiden tilhører heksene». Heksebrenning ble praktisert mellom De Syv Fjell fram til begynnelsen av 1700-tallet, og skrev et mørkt og grusomt kapittel i vår lokalhistorie, noe som gjør det desto viktigere å ikke glemme.- Å tilpasse denne låta til vårt univers falt så naturlig og ukomplisert, at det du hører er vårt første take etter én øving kvelden før innspilling. Vi hadde allerede landet på hvilket materiale vi skulle spille inn når denne dukket opp, så den var egentlig ikke med i planen. Men når den kom, var det ingen tvil om at den måtte spilles inn.

Vokalist Olav Iversens datter, Stella, spiller hovedrollen i musikkvideoen til Heksedans. Olavs yngste datter, Jenny, og trommis Mads Lilletvedts døtre, Marie og Louise, synger på Sahgs versjon av låten.

Heksedans er den første av mange nye utgivelser som kommer fra Sahg i nærmeste framtid, og vil lede opp til det nye albumet som kommer ut på AFM/Drakkar Records i oktober 2022.