Denne helgen besøkte Noah and the Whale Oslo for tredje år på rad. Musikknyheter fikk noen ord med den vokalist Charlie Fink og fiolinist Tom Hobden før deres opptreden på Parkteatret. Etter å ha forsikret seg om at favorittlaget Tottenham var i ledelsen mot Stoke, var de særs trivelige britene parat.

I kveld (lørdag) spiller dere i Oslo for tredje året på rad. Det virker som dere liker dere her?
Charlie: - Absolutt! Dette er et av favorittstedene våre.
Tom: - Gudmoren min er norsk, så jeg tilbrakte nettopp ettermiddagen med henne.

Noen spesielle minner?
Tom: - Jeg har et veldig fintfølende syn på Norge. Jeg pleide å komme hit på ferie og leie steder ute i fjorden hvor vi fisket og slikt.

Noah and the Whale er visstnok et indie folk band. Men hva betyr egentlig begrepet "indie" nå om dagen?
Charlie: - Jeg vet ikke, det er alltid forskjellig. Jeg vil ikke nødvendigvis kalle dette indie folk lenger, heller. Når folk spør meg om dette, sier jeg vi er et danseband, hehe. Begrepet "indie" stammer jo fra "independent", men jeg vet helt ærlig ikke hva indie betyr lenger.

Bandnavnet deres er tatt fra Noah Baumbachs film The Squid and the Whale, og Charlie (Fink, vokalist) har også regissert filmen The First Days of Spring, til albumet med samme navn. Fortell mer om deres forhold til film.
Charlie: - Ja, på den siste skiva er faktisk karakteren i låta Wild Thing basert på Laura Palmer fra Twin Peaks. Jeg kjøpte faktisk serien i dag, for jeg savnet den sånn. David Lynch er nok min favorittfilmskaper, og har hatt innflytelse på den siste skiva. På den første var det Wes Anderson som hadde den store innflytelsen.

Så når dere trekker dere tilbake fra musikken, så blir dere regissører?
Begge: - Absolutt, haha.

Det er lite som minner om dommedag i musikken deres. Så hvordan forklarer dere tittelen på det siste albumet, Last Night On Earth?
Charlie: - Tittelen er faktisk tatt fra diktsamlingen The Last Night of the Earth av Charles Bukowski, som har hatt innflytelse på tekstene våre. Tittelen handler om umiddelbarheten ved den siste natta på jorda, mange karakterer på albumet lever impulsivt, som om det var deres siste natt.
Tom: - Jeg liker banaliteten av det også, det kan jo bety "i går kveld".

Så det er ikke ment som noen mørk tanke?
Charlie: - Det er ikke nødvendigvis ment som verdens ende. Men det kan være det.

Dere turnerer nå i Europa og USA til midten av juni, før dere skal spille på festivaler som Benicassim og Reading and Leeds festivals. Hvordan er forventningene?
Begge: - Bra!
Tom: - Vi prøver bare å fokusere på hver dag, at hvert show blir så bra som mulig. Og så bekymrer vi oss heller for hva som vil skje i morgen etterpå. Du vet...lev for øyeblikket!

Som om det er deres siste natt på jorda?
Begge: - Nettopp!

The First Days of Spring - A Film By Noah And The Whale from charlie fink on Vimeo.