Det er en usedvanlig varm lørdag i slutten av april. Vestlandets hovedstad kryr av bunadskledde selskapsgjester og folk som instagrammer seg selv etter å ha fullført Bergen City Marathon. Inne på Apollon, byens tradisjonelle platebutikk som nå også har blitt skjenkested, er våren holdt på avstand – her er det dunkelt lys og meter på meter med musikk som gjelder. Einar Kaupang, vokalist og låtskriver i Dig Deeper, leverer fra seg en bunke med bandets nye sjutommers singel før han setter seg på et bord utenfor sjappa og tenner en røyk. Dig Deeper har hatt slippfest for May 3rd på Garage kvelden før, og Einar er fornøyd med tingenes tilstand.

May 3rd er en dobbeltsingel, og første smakebit på albumet som kommer ut til høsten. Både singelen og plata er spilt inn i ABC Studio i Etne, en liten, landlig kommune helt sør i Hordaland. Etter at vi ga ut August Afternoon for snart to år siden, satt vi oss ned for å reflektere over hvordan bandet skulle utvikle seg videre. Det vi har endt opp med, er et forsøk på å ta det hele enda lengre, å gå enda dypere inn i musikken. Åpningssporet fra August Afternoon, Fifteen, kan kanskje gi en viss pekepin på hvilken musikalsk retning vi har beveget oss i.

– De to låtene på singelen er ment å representere to ytterpunkter fra den kommende plata. Én seks minutter lang låt med mye plass til å utfolde seg (May 3rd); én tre minutter lang, mer reinspikka og umiddelbar rockelåt (Let me Ride). Vi synes de utgjør en fin kontrast.

Vekk fra byen og hverdagen
Å rømme fra sivilisasjonen og ut i naturen er en klassisk kunstnergreie. Det samme er dette med bilen, veien og friheten. Springsteen. Roadmovien. Dette behovet for å stikke av, for å komme seg vekk fra samfunnets tyngende krav. Å være fri. Her er noen tekstlinjer fra May 3rd: «Last week I took to the wheel / Drove off / Out of town with a friend / He put Son Volt on / The wind blew hard on the bare hills». Einar forteller at det har vært viktig for bandet å komme seg litt vekk fra byen og ikke minst fra hverdagens rutiner.

– Livene vi lever i Oslo og Bergen er veldig preget av jobbene våre. Når vi skulle spille inn plate ble det et poeng at vi måtte komme oss litt vekk. Vekk fra hverdagen og vekk fra alt av plikter og ansvar. Å være i en tilstand hvor man ikke trenger å skru av og på hele tiden, men kan fokusere hundre prosent på musikken, på det kreative. Vi mennesker har ofte mange baller i luften på samme tid, mange ting vi styrer med. Det blir fort litt av alt. Noen ganger handler det om å legge vekk alle de andre prosjektene og kun fokusere på én greie. Det er dette som var målet vårt med innspillingen. Vi spilte inn plata på ti dager og det var fullt fokus på musikken fra morgen til kveld.

– For min egen del handler det også om noe så grunnleggende som det å komme seg ut, få litt forandring, kjøre en tur. Enten alene eller sammen med andre. Å kjøre bil er også en fin setting for å høre på musikk. Og det er en slags meditasjonsgreie for meg. Ut av byen. Ut på veien. Noen går på treningsstudio og oppnår det samme. Jeg kjører.Seks minutter lang singel
Memphis og More Than They Pay fra August Afternoon er veldig umiddelbart fengende låter, og fremstår som åpenbare singelvalg. May 3rd er en ganske annen type låt, seks minutter lang og med lange instrumentalpassasjer hvor gitarene får nærmest fritt spillerom. Sier denne nye singelen noe om hvilken retning Dig Deeper har utviklet seg i siden forrige plate?

– Noe av greia med May 3rd er at den ikke nødvendigvis er ment som en hit. Den finnes heller ikke i en egen radio edit eller noe sånt. Like mye som en singel i seg selv, ønsker vi at den skal være en smakebit på den nye plata. May 3rd og Let me Ride gir noen hint til hva man kan forvente fra Dig Deeper fremover. De to låtene sier noe om hvilket spor vi har gått i. Resten får man høre til høsten.

May 3rd ble sluppet på 7 tommers singel forrige fredag, og kan kjøpes på Apollon i Bergen, Big Dipper i Oslo og generelt de fleste plasser som selger vinyl. Dig Deeper spiller på The Crossroad Club i Oslo lørdag førstkommende, og vi har billetter!

Svar på følgende spørsmål og bli med i trekningen av billetter til deg og en venn.


Hvor er det kommende albumet spilt inn?

Konkurransen er avsluttet!