Det er halvannet år siden det norsk-britiske Oslo-bandet Casa Murilo slapp sitt andre album “The Rise And Fall”. Med opptredener på blant annet Rockefeller og Øyafestivalen, samt omfattende turnéer både på egen hånd og med internasjonale gjesteartister, har guttene levd svært så aktive liv siden den gang.

Nå er guttene snart klare med sitt tredje studioalbum, og med én singel fra skiva allerede ute på radiobølgene – og en splitter ny singel på vei – var det på tide med en liten oppdatering på hva som har skjedd siden sist. Casa Murilo, som for tiden er travelt opptatte med både albuminnspilling og en akustisk turné, tok seg derfor litt tid før en intimkonsert på Kulturhuset i Oslo, til en liten prat med Musikknyheter.

Og det har vært en god del omveltninger i bandet siden sist, med gamle medlemmer som har sluttet, og nye som har kommet inn:

- Rudy har forlatt bandet for å gjøre sin egen greie, og det var helt greit. Han ville egentlig ikke slutte og vi ville ikke at han skulle slutte, men det var det beste for alle, mener Chris og sammenligner det til Dans store forlystelse med en opplevelse fra barndommen, med en kanin og et marsvin de ikke lenger kunne ha i huset:

- De startet sikkert ikke et nytt indieband da! Og de er nok døde nå.

picture

Fredrik forlot også bandet av forskjellige årsaker, og guttene forteller at det fortsatt er god kontakt mellom dem og ex-medlemmene. Etter den siste skiva, The Rise And Fall, ville de likevel gjøre noe litt annerledes. De følte de hadde turnert seg og skiva halvt ihjel, til de nådde det punktet hvor de hadde et fantastisk show, men hvor det ble litt kjedelig å hele tiden gjøre akkurat det samme.

Så da flere bandmedlemmer hadde forlatt skuta, fant de seg selv i en situasjon hvor de kunne velge om de ville finne nye medlemmer for å tette igjen hullene, eller de kunne gå i en helt ny retning. Med et navn som faktisk var noenlunde etablert i bransjen, gøv de løs på det som ville bli tredjealbumet, uten å nødvendigvis bevisst prøve å høres annerledes ut.

Det hele ble strippet tilbake, og ut kom låter som skivas første singel Sleeping With The Lights On, og den nye singelen Drive. Og guttene er enige med Musikknyheters beskrivelse av låtene som “funky shit”:

- Den er funky! Nikker Chris; - Den er groovy!

Groovy var et stikkord for den nye musikken til guttene, som forteller at den mest overraskende tilbakemeldingen de har fått på Sleeping With The Lights On er at den er “heavy”:

- Kanskje det er litt på grunn av tekniske deler av innspillingen? undrer Dan.

- De siste ti sekundene av låta er nærmest vrengt... Vi hadde denne energien eller aggresjonen i studio, og mot slutten er det bare maks kraft og av og til blir det...

Han ser litt tankefull ut, før han ombestemmer seg:

- Nei faen det høres ut som om jeg kritiserer vår egen singel – den er det beste vi noensinne har gjort! Men noen synes den er litt heavy.

picture

Et annnet stikkord guttene jobber etter på dette albumet, er "space" - "rom". De forteller at de på tidligere plater alltid jaget etter nye hooks, det skulle være catchy, og de fylte låtene og arrangementene med så mye detaljer som overhodet mulig. På det nye albumet er det rom og enkelhet som har stått i fokus, og tekstmessig sett har de gjort låtene mindre direkte. Tidligere har de prøvd å gjøre alle tekstene lette å forstå for lytteren, mens de nå har tvunget seg selv til å slutte å tenke på den måten. Så lenge historien er logisk for dem selv, er det det viktigste. Lytterne kan selv tolke låtene slik de vil.

Chris legger glisende til at en av tilbakemeldingene de har fått på demoene, var at musikken aldri hadde fått lytteren til å føle seg bedre og mer up-beat slike at de ville danse, mens melodiene aldri hadde vært tristere.

- Høres riktig ut, mener Dan; - Ganske... skuffende....

Guttene bryter ut i fornøyd latter, og begge gleder seg til å presentere det nye materiale for fansen:

- Hva enn de forventer seg, så kommer de til å bli overrasket, og det er spennende!

Noen albumtittel for den kommende plata har de ikke spikret enda. Det vil ikke bli #murilosdifficultthird, hvilket er hashtagen de gjennom hele albumprossessen har brukt på twitter og instagram:

- Dersom noen av leserne til Musikknyheter, gjennom å bruke den hashtagen, kommer med forslag til albumtittel, så kanskje vi ender opp med en av dem, foreslår Chris.

Guttene har tilbragt de siste månedene på turné, og har spilt med fire eller fem forskjellige set-ups fra kveld til kveld. Alt omarrangeres, og de spiller forskjellige låter hver dag, hvilket igjen gjør at det hele tiden er et prosjekt i utvikling. Dan mener det har vært både spennende og litt skummelt:

- Konsertene har vært så intime at... jeg vil ikke si at vi har jammet ut låtene for vi er ikke noe jamme-band – mest fordi vi ikke kan å jamme – men vi har prøvd ut nye ting og tatt risker og gjort ting vi vanligvis ikke ville hatt mulighet til å gjøre. Så vi har skrevet låter på veien, og deretter dratt tilbake til studio for å spille dem inn. Hver dag, 7 dager i uken, har vi enten skrevet låter, spilt konserter, eller vært i studio. Og de forskjellige delene påvirker hverandre.

- Det var en låt vi ikke hadde et refreng for, forteller Chris; - Den heter "Ignition" og var kjempekul helt til vi kom til refrenget, og så var det INGENTING! I det hele tatt! Ingen vokal, og vi hadde ingen ideer, men så, i bilen på vei til Voss, kom vi på en ting og tenkte «la oss prøve det i kveld». Så vi prøvde det, og kom tilbake til studioet på mandag, og oppdaget at «Dæven, vi har et refreng!». Så vi spilte det inn!

- Det er det nærmeste vi kommer jamming, flirer Dan; - sakte-jam!Casa Murilo spiller releasekonsert for det nye albumet på Rockefeller 3. oktober. Billetter er i salg nå.