Jaa9 & OnklP er tilbake, uten å noensinne ha vært borte. OnklP har sjarmert fjortisdamer og gamle tanter med slektningene, og Jaa9 har hatt en finger med i spillet hele veien. Nå er de aktuelle med plata Føkk Ferie.

- Vi prøver å holde en balanse på det vante, typiske Jaa9 og Onkl-soundet, og samtidig se om vi kan utvikle oss i nye retninger. Du får mye av det gode gamle og så har vi prøvd noen stunts, det er vel sånn vi gjør det hver gang. Det er tunge beats og mye av det er ganske hardt, så det er vel hakket mer utfordrende enn «Hver Gang Vi Møtes»-jovialiteten, kan man si.

De tar ikke pauser. Slekta-prosjektet til OnklP har tatt dem til nye høyder, og de nyter godt av suksessen begge to.

- Det er litt uvant, Styggen på ryggen og Slekta-greiene har jo en god impact. Det er ikke bare «Hver gang vi møtes», men nå hadde vi jo 26 booka spillejobber før vi slapp singelen og det er nye tider. Sånn pleide det ikke å være.

Det har skjedd mye rundt dem i det siste. De har alltid spilt mange gigs, og de har alltid hatt det gøy med det, men suksessen har sine opp- og nedturer. Mest oppturer, ja, men selvfølgelig har turnélivet endret seg for dem.

- Det er morsommere nå. Det blir en annen måte å reise på, vi er jo flere folk, og det er så mye trøkk, spesielt rundt Pål. Der vi tidligere har vært kjente men ikke kjente nok til å bli løpt ned overalt, så har vi kunnet oppsøke folk sjøl og henge med dem overalt. Det er en veldig kul ting med å reise rundt. Det blir litt vanskelig i tidene nå, for nå må man holde folk litt unna. Man må skjerme seg sjøl litt. Men det er fulle hus nesten overalt, så sånn sett har det aldri vært bedre tider.

Det går ikke an å prate om Jaa9 & OnklP uten å tenke på Styggen på ryggen, og alt som har skjedd i kjølvannet av den. OnklP har gått fra å være «kjendisen ved panteautomaten» til å bli tatt inn i varmen. Han er stueren nå, men det betyr ikke at låtene deres plutselig har fått en ny målgruppe. De gjør det som de alltid har gjort.

- Vi har fått mye mer yngre og eldre fans. Mye kids og gamliser. Men du har jo de som fulgte oss fra 2001/2002, til de som hoppa på på Kjendisparty, soloskiva til Pål, på Glir forbi. Det er så mange folk. Målgruppa vår er oss selv og venna våres. Det er eneste måten å holde på. Skulle vi føyd oss etter vinden hadde vi ikke sitti her nå.

Samarbeidet deres har ikke blitt påvirket. De holder stort sett på den samme dynamikken de hadde fra starten av, men alt det som skjer rundt musikken, det administrative, har fått et mer seriøst preg.

- Mail- og telefon-korrespondansen vår har blitt mer business. Vi har alltid villet hatt det gøy, men vi er litt mer fokusert på det økonomiske og strukturen i ting. Grunnrammen er akkurat lik, men vi tester ut litt ting som for eksempel hvordan man gjør innspillingene og finner ut at man liker det bedre. Vi må jo prøve nye ting, for å gjøre det enda litt kulere. Vi må utvikle det hele veien.

For å holde en sånn karriere gående holder det ikke med to gutter som elsker hip hop, det må være et apparat som passer på at Jaa9 & OnklP kan fokusere på å gjøre det de gjør best.

- Vi setter en del folk i arbeid, og det som er kult er at det er friends and family. Det er Slektning-greiene parallelt og vi har jo utvidet live-settet vårt. Vi deler på en måte crew med Slektningene. Vi holder alt i familien. I helga satt vi ved langbordet, 14 mann som sitter å drikker strawberry daquiries, og alle er venner. Vi drar rundt og tjener penger sammen.

Men Jaa9 & OnklP har ikke blitt et varemerke. De er ikke ansiktene for stueren, masseprodusert hip hop som skal nå ut til folket. De gjør sin egen greie.

- Vi styrer jo alt det kreative selv, som vi alltid har gjort, og finansieringen dekker vi og managementet sammen. Vi gjør det sjøl, så får vi litt hjelp til å pushe det ferdige produktet. Vi er jo vant til å pushe ting selv og ha kontrollen selv, det har vi vært helt siden vi fikk vår første kontrakt. Kontroll over utrykket. Uansett hvor pubertalt og dustete det er så er det vi som skal komme på det. Skal du klovne må du klovne på egne premisser.

De har blitt eldre. Det har vært en lang reise fra Dirty Oppland og Bondegrammatikk , til Glir forbi, til Slekta og frem til akkurat nå. Selvfølgelig endrer ting seg, selvfølgelig har de utviklet seg.

- Vi skriver jo om det vi tenker på her og nå, og det har vi gjort hele veien, så utviklinga går vel litt på hvordan vi har blitt eldre som mennesker og det er jo litt vanskelig å ha perspektiv på selv. Det er litt mer gjennomarbeidet. Før bomba vi på en måte ut alt, og nå har vi på en måte lært oss hvordan man arrangerer ting litt bedre. På denne skiva, i forhold til forrige, så er refrengene og fundamentene i låtene enda bedre. Alt er en naturlig utvikling hele veien. Vi har ikke funnet opp kruttet på nytt, vi har bare videreutvikla det vi har, som jeg vil si var et ganske godt fundament in the first place.

Og det blir et travelt år for dem. Ikke noe ferie enda, altså.

- Når man har gjort ferdig en skive begynner man jo å tenke videre med en gang. Nå skal slektningene i studio og gjøre tredjeskiva, og Jaa9 er mye involvert i all Slektning-business også så da blir det noen sessions der. Vi holder oss i det kreative koket. Sommeren blir intens, for da har både vi to og Slekta masse gigs. Utover høsten også. Jobbmessig regner vi ikke med pause før 2016.


Foto: Knirckefritt.no