Foto: Simon SkreddernesDaniel Kvammen er aktuell med sitt siste album, Maktlaus, og kjører nå i gang en liten klubbturné der Parkteatret i Oslo er første ut allerede i morgen, torsdag 23. november. Kvammen er en travel kar, men vi har klart å få noen svar ut av han.

1. Hva er din favorittlåt blant egne låter, og hvorfor?

- Ei låt som som har fått litt lite shine er Eg og du for alltid. Der kutter eg ei og anna personlig pulsåre.2. Hva er din favorittlåt blant andres låter, og hvorfor?

- Akkurat no Laura Mvula - Show Me Love.


3. Hvilken musikk hører du helst på selv?

- Jahn Teigen.


4. Fortell om din beste konsertopplevelse, som artist?

- Kvar gong det har blitt hivi ein BH på scena vurderer eg å slutte å synge abrupt der og då, gå midt i konserten, og gi meg for alltid.


5. Fortell om din beste konsertopplevelse, som publikum?

- Såg Mark Kozelek skjelle ut publikum av heile sitt hjerte på Rockefeller ei gong. Virka som noko ekte avsky for folka som var der for å sjå han. Det var kanskje ikkje best, men det gjorde virkelig inntrykk. Litt som å gå til dyreparken for å sjå på sel og apekatt, men så heller bli skikkelig fascinert av reptilavdelinga.


6. Hva er det beste med å drive med musikk?

- Moll-akkorder og jenter


7. Hvis du kunne hatt kun tre ting på raideren, hva ville det vært?

- 1. Ein kosete katt. 2. Super Mario - Nintendo. 3. Sånne plakater av meg sjølv på backstagen som forteller alle som jobber der "Don´t look at this person".


8. Hva er tidenes beste norske album, og hvorfor?

- Her ein dagen såg eg Lars Lillo ete falafel frå avstand. Eg gikk ikkje bort, følte det var eit for privat augeblikk. Denne opplevelsen gjorde noko med meg. Men eg heller nok fortsatt mot Suser av Gårde av Delillos. Den plata har betydd så mykje for meg.9. Hva er den beste musikkvideoen du har sett, og hva gjør den så bra?

- Det er virkelig noko veldig fengslande med Ebony and Ivory av Paul Mccartney og Stevie Wonder.

1. Den stiller jo det evige spørsmålet for uss som som ikkje var tilstede i realtime: Kor klein er egentlig Paul Mccartney? Eit musikalsk geni, ja, men ein duo i famlande og nølande harmonisk svai ved pianoet, nervøse og ukomfortable smil kasta hit og dit, antrekk rivi ut frå dokumentaren om Magnus Karlsens liv og ikkje minst ekte skolegård-highfives og swing-dans mellom han og Wonder (0.30) i mørket. For la uss være ærlig, me må jo grunnleggjande skylde dette på McCartney. Han må ta ansvar. Wonder er strengt tatt blind. Ein kan umulig forvente at ein mann som aldri sett noko som helst i heile sitt liv skal kunne ta innover seg rekkevidden av kva det er han er med på her, sånn visuelt. Så då må ein jo stille seg spørsmålet då, er me berre vitne til tidens skiftande vinder, 80-talets sanne natur? Eller var Macca berre beint ut klein, då som no? Ærlig sak det, i så fall. Meir aksept for at musikalske genier kan få være klein som fy er min parole.

2. Apropos tidens vinder. Den veldig lille elefanten i rommet er jo at måten bodskapet er framført på kanskje framstår litt meir enn ein smule politisk ukorrekt i 2017. Jaja, sånn sett er det jo eit artig historisk studie og masse fin lærdom i det heile. Dei meiner jo så godt begge to og koser seg så fælt med det. Who knows Where The Times Goes, som Sandy Denny sang.

3. For nokon spesialeffekter. Når miniatyr McCartney og Wonder spankulerer på gigant-pianoet, som må væra forbeholdt ein ukjent kjempe som me ikkje veit navnet på (kanskje det er det ein rasefiendtlig kjempe, ein dei bekjemper med sine flotte toner og sang?), på slutten der. Klasse. Rein Klasse!

4. Fy fader som dei koser seg. I mellomspelet der, då har dei det fint i lag då. Min absolutt favoritt-del. Smil, latter og rytmer. Sann harmoni.

ELSKER denne videoen, om ikkje det var klart.10. Hva var det første albumet du kjøpte selv?

- Spice Girls - Say You´ll Be there - CD Single.


11. Hva ville du bli når du ble stor, da du var liten?

- Ozzy Osbourne.


12. Hvor er det ultimate drømmestedet å ha spillejobb, og hvorfor?

- Burning Man i Nevada-ørkenen. Det har eg lyst til. Det er jo stort sett freaks som reiser dit. Freakera er jo på ein måte som menneskets Maaemo. Det koster jo stort sett for mykje for dei fleste å dedikere seg 100% til det, heilt og holdent, på fulltid. Men alle har på ein eller anna måte lyst til å ha tatt del i det, slik at dei kan skryte om det på fest seinare.


13. Hva er din favorittdialekt, og hvorfor?

- Eg liker sånn Kvinesdal-dialekt, der dei har sånn amerikanske utrykk og vendingar i dialekta si. Trunken (bagasjerom) og floor (gulv). Det er jo litt snedig då.


14. Hvorfor bør man dra til Geilo?

- Fordi både Jenny Skavlan og Bjørn Eidsvåg har hytte der. Noregs hemmelige maktallianser blir laga på afterskiet til Dr. Holms Hotel.


15. Hvem ville du sunget duett med, hvis du kunne valgt fritt, og hvorfor akkurat den personen?

- Ane Brun eller David Byrne. Kanskje eg tar meg vann over huet når eg påstår dette, men eg har følelsen av at dei er folk som hadde forstått meg, og at eg kunne forstått dei.


16. Hvem ville du helst hatt musikalsk samarbeid med, hvis du kunne valgt fritt, og hvorfor akkurat den personen?

- Susanne Sundfør. Akkurat her og no i livet, så er ho den einaste artisten der eg gong på gong tenker «Fader, ho har noko som som eg føler, men ikkje forstår. Noko eg vil ha». Det er noko form for alkymi i hennar leir.

(Denne gangen fikk vi med et lite bonusspørsmål, derav hele 16 spørsmål denne gangen.)