Interpol har nettopp gitt ut et nytt album, Marauder. Musikknyheter anmeldte den nye plata for ikke så lenge siden. I den forbindelse fikk jeg en liten prat med gitarist Daniel Kessler. Her snakker han om det nye albumet, om Prince, om sitt sideprosjekt Big Noble og litt om Leif Erikson (eller kanskje ikke).


Marauder er Interpol sitt sjette studioalbum. Kan du si litt om prosessen rundt den nye plata. Har den vært annerledes enn på de tidligere platene deres?

- Det er relativt nytt for oss å skrive musikk med bare tre medlemmer. Vi ble et tremannsband før den forrige plata. Det har vært spennende og det virket som utallige muligheter lå foran oss. Det er langt fra bare en "hvilken som helst jobb" å lage musikk, da ville jeg ha sluttet med det. Vi er fremdeles entusiastisk rundt det å lage musikk, og på mange måter er det som en ny prosess for oss hver gang vi gjør det. Vi har fremdeles massevis å lære om låtskriving og jobbing i studio.

Er det noen spesielle ting lytterne bør legge merke til med Marauder?

- Vi tenker ikke nødvendigvis på prosessen som en samtale med lytterne, men mer en kommunikasjon oss tre i mellom. Vi jobber godt sammen på det musikalske planet og vi mener at vi har blitt bedre på selve prosessen rundt det å lage musikk sammen.

Minst to av låtene på albumet, Stay in Touch og Number 10 handler om vanskelige relasjoner og «forbudt» kjærlighet. Ingen av låtene gir oss klare svar på hvordan dette ender?

- Vel, Paul skriver tekstene, så du burde nesten spørre ham. Jeg er heller ikke enig i at vi ikke vet hvordan Stay in Touch ender, men det kommer selvsagt an på hva du mener med «ender».

I NYSMAW (Now You See Me At Work), starter dere med en referanse til en Prince-låt, Alphabet St.. Er dere Prince-fans, eller gjorde dere det bare for gøy?

- Hvordan kan man ikke være Prince-fan!? Han har gjort så masse bra, og å snakke om musikk de siste 40 årene uten å komme innom Prince, er en umulighet. Så ja, vi er store fans av ham.Jeg leste et intervju med R.E.M for mange år siden, hvor Peter Buck sier at han er temmelig lei av at bandet blir sammenlignet med The Byrds hele tida. Jeg antar dere har følt noe av det samme når det gjelder sammenligningen med Joy Division, særlig etter den første plata?

- Det har aldri plaget meg, og jeg har heller ikke noe imot å bli sammenlignet med dem. Det er helt naturlig at folk sammenligner artister med andre artister. Det er heller ikke slik at vi har tenkt «å nei, nå høres vi for mye ut som det og det bandet». Vi lager vår musikk uavhengig av sånne ting.

For å snu på det: Er det noen band eller artister som du syns høres ut som Interpol?

- For å være helt ærlig så følger jeg ikke så nøye med på nye ting. Jeg leser ikke så mange musikkmagasiner, så det blir litt vanskelig for meg å svare på.

Siden du er gitarist i Interpol: Har du noen gitarhelter. Er det noen fra den gamle new wave-perioden som du har hørt mye på f.eks?

- Det er mange fine band og gitarister fra den perioden, men jeg vil ikke si at de har vært noen store inspirasjonskilder. Generelt sett liker jeg oppfinnsomme gitarister, gitarister som gjør originale ting. Jeg elsker bandet Fugazi, og vil vel si at de er det bandet som har inspirert meg mest når det gjelder gitarstil.

Du har et sideprosjekt som heter Big Noble. Kan du fortelle oss litt om det?

- Gjerne! Det er et samarbeid mellom Joseph Fraioli og meg. Joe er lyddesigner og vi har på en måte lagd filmmusikk til en film som ikke fins. Plata Big Light ble spilt inn hjemme hos meg. Om jeg gjør det igjen? Veldig gjerne! Vi tenker faktisk på å gi ut en ny plate om ikke alt for lenge.

Hvordan vil du si at Big Noble påvirker Interpol og vice versa?

- Det er to atskilte prosjekt, så jeg vil ikke si at jeg merket noen påvirkning hverken den ene eller andre veien, men det er vanskelig å si hva som sniker seg inn i underbevisstheten.

Daniel Kessler i midten


Siden musikknyheter.no er et norsk musikkmagasin og siden vi også er litt opptatt av våre islandske naboer, må jeg nesten spørre deg om låten Leif Erikson fra den første plata deres. Hvor kommer den tittelen fra? Jeg strever med å se noen sammenheng mellom låttittel og tekst.

- Det er nok fordi det ikke er noen klar forbindelse mellom teksten og låttittelen. Låten handler om en samtale mellom to personer, og vi ble på ett eller annet tidspunkt enige om å kalle låten for Leif Erikson uten at jeg husker eksakt hvorfor. Det var nok bare en rar greie vi hadde gående på akkurat den tiden da låten ble lagd.

Stemmer det at dere sist spilte i Norge i 2015? Når har dere tenkt å besøke oss igjen?

- Det stemmer, vi spilte i Bergen og Oslo i 2015. Vi kommer gjerne tilbake igjen, kanskje neste år.

Nå starter dere snart på en omfattende turne. Hvordan liker du å være på turne?

- Jeg elsker å være på turne! Det er en viktig del av livet mitt, og jeg prøver å få sett mest mulig utenom lokalitetene der vi spiller. Jeg prøver alltid å besøke interessante steder når vi er på turne.

Lykke til med den kommende turneen!

- Tusen takk! Jeg håper vi kan besøke Norge om ikke altfor lenge!


Anmeldelsen av Marauder kan du lese her.