Kartfestivalen i Telemark har i disse dager booka ferdig årets festival. Fra før var The Avett Brothers, Honningbarna og Tommy Tokyo klare, festivalens omtale av hele programmet:

THE AVETT BROTHERS
The Avett Brothers har solgt millioner av plater, vunnet prestisjetunge priser, opptrådt på Grammy Award for over 100 millioner tv-tittere sammen med Bob Dylan. Lørdag 17. august headliner de Kartfestivalen!
The Avett Brothers ble dannet av brødrene Scott og Seth i North – Carolina og har sine røtter i tradisjonell folk og bluegrass, ispedd elementer av rock'n'roll og punk. I 2007 opplevde de stor suksess med "Emotionalism", som sørget for å sette bandet på kartet med listeplassering i USA og bla. a vant de to Americana Awads for beste gruppe og beste nye artist.
Med "I And Love And You" fra 2009 fikk de sitt virkelig store gjennombrudd også internasjonalt. Superprodusent Rick Rubin (Metallica, Johnny Cash, Red Hot Chilli Peppers mm) tok de under vingene og responsen var enorm. Et vanvittig platesalg og en suksessfull verdensturne gjorde bandet til spydspissen for den svært aktuelle sjangeren americana eller amerikansk folkrock om du vil.
I 2011 delte de scene med Bob Dylan og Mumford & Sons under Grammy Awards, og samme året var de å se på Øyafestivalen hvor de imponerte med sin eksepsjonelle liveopptreden. Musikknyheter ga 10 av 10, mens Aftenbladet ga terningkast 6. Bandet sitt enorme liverykte befestes med at de har gitt ut hele tre livealbum allerede og er av bl.a. Rolling Stone Magazine og Pitchfork rangert blant verdens beste liveartister.
I september 2012 kom utgivelsen av "The Carpenter", en glitrende prestasjon som har høstet særdeles gode kritikker hos pressen, med blant annet en sekser i Dagsavisen og en femmer i Dagbladet. Platen debuterte på fjerdeplass på verdens viktigste salgsliste, US Billboard 200, og toppet både Folk-listen og Rock-listen.
Kartfestivalen garanterer en unik og eksklusiv konsertopplevelse i Farstadparken 17 august!

Johnossi

Sverige beste rockeband, Skandinavias kuleste duo, Europas White Stripes? Kredibelt barn har mange navn!
Siden debuten i 2006 har JOHN Engelbert og OSSI Bonde utgjort en av de største suksesshistoriene i svensk rock. Den selvtitulerte første utgivelsen innholdt nemlig hitene ”Execution song” og kultklassikeren ”Man must dance”. I tillegg til glimrende kritikk og turne i Japan, USA, og Europa, sammen med Thåstrøm, The Hives og The Soundtrack of our Lives, ble Johnossi mye brukt i spillindustrien, f. eks NHL og FIFA.
Den andre utgivelsen, ”All they ever wanted” i 2008 sørget for det store kommersielle gjennombruddet, med låter som ”Bobby” og ”18 karat gold”. Det svært suksessfulle året ble kronet med at bandet ble kåret til Årets beste svenske gruppe på Guldgallaen i Scandinavium!
Utrolig nok ble de historiske og nok en gang kåret til Årets beste svenske gruppe i 2011 etter utgivelsen av ”Mavericks” som inneholdt det som kanskje er deres mest kjente sang ”Whats the point”. De fikk også den svenske Grammy for denne platen. I 2013 slapp de ”Transitions”.
Bandet er nok allikevel mest kjent for sine lidenskaplige liveopptredener. En superenergisk trommis, samt en gitarist som ikke er fremmed for å kjøre gitaren sin gjennom hele sju forskjellige forsterkere og en haug med bokser og effekter. Dermed blir utrykket nytt og spennende og ulikt fra låt til låt.
Hva kan vi si? MAN MUST DANCE!


Tommy Tokyo

Det ryker fortsatt av Spelemannsstatuetten Tommy Tokyo nettopp mottok for beste rockeskive i 2012. And the horse came riderless er møtt med stående ovasjoner av kritikerkorpset. Litt kjedelig og forutsigbart, for det skjer hver gang Tommy Tokyo leverer fra seg noe. Alle plateutgivelsene er, nær sagt selvfølgelig, Spelemannsnominert.
Hva er det så med denne merkelige fyren fra Fredrikstad som får blaserte kritikere til å smelte og publikum til å trollbindes. Er det det brennende hjertet som i det ene øyeblikket skriker ut mot grådigheten og naturødeleggelsene som Statoils oljesandutvinning i Canada (Alberta) representerer, mens det i det neste øyeblikket frambringer sitt vemod og sin sorg over Moder jords bedrøvelige tilstand (Mighty mother) eller for de vanskeligstiltes lidelser. Eller er det den sjeldne kombinasjonen av utrolig skjønnhet og varme og en gal manns desperasjon. Hadde jeg ikke visst bedre, kunne jeg banne på at mannen var halvbroren til Neil Young og fetteren til Tom Waits.
Det er heller ingen ulempe at mr. Tokyo alltid har med seg kremen av norske musiker på laget sitt. På And the horse came riderless har han både med Øystein Greni (BigBang) og Jørn Christensen (DePress, CanCan, CC Cowboys, Mercury Motors, Young Neils ++++) i lekegrinda si.
Tommy Tokyo besøkte Kartfestivalen i 2009 Det er en av konsertene i Kartfestivalens snart 9-årige historie som har skapt størst undring, mest beundring og flest forespørsler om gjentakelse.
Tommy Lorange Ottosen, hjertelig velkommen til Gvarv!


Honningbarna

Suksess-punkerne Honningbarna fra Kristiansand er klare for årets Kartfestival.
Honningbarna inntok den norske rockescenen i 2010 og allerede i 2011 hadde de både blitt Urørt-vinnere og Spellemannprisvinnere.
Bandet har akkurat sluppet sin andre fullengder Verden er enkel. Og bandet skuffer ikke. Her sparkes det hardt i alle retninger med en energi og entusiasme som minner om pågangsmotet til iltre frontkjempere. Og det er nettopp det de er. I en død ideologisk tidsalder står disse gutta alene igjen i skyttergravene mot borgerskapet, materialismen og samfunnshykleriet.Hvem skulle tro at det fantes gutter med så mye eder og galle fra det snille og blide Sørlandet, eller er det kanskje nettopp derfor?
Honningbarna skal først ut å skremme skiten av Europas borgerskap, deretter kommer de til Gvarv.
Forvent heftig energi, ungdommelig fandenivoldskhet og fuck kunst til frokost, lunsj og kvelds. Disse gutta skal forandre verden!


Mercury Motors

Norge har ikke så mange legendariske rockemusikere. Mercury Motors har tre av dem!
Jørn Christensen, Per Vestaby og Øyvind Hansen har bl.a. spilt i Can Can, De Press, CC Cowboys, Maverick, Veslefrikk, Circus Modern, Bazar, Cosmic Twang, Thinkerbell og The Young Neils!!
I 1988 slapp Mercury Motors debutalbumet «This Is» på den svenske labelen
Mistlur. Plata var preget av gitarbasert, kjapp rock med et voldsomt driv, og selv om albumet gjorde
at trioen raskt opparbeidet seg en fanskare, var tilbakemeldingene fra kritikerne varierte.
På oppfølgeren «Smash the Moon» fra 1990 var derimot de fleste enige om at Mercury Motors virkelig hadde funnet formen. Bandet hadde beholdt energien og trøkket fra debutalbumet, men også utvidet soundet ved å inkludere akustiske instrumenter og rolige partier. «Smash the Moon» er den dag i dag en klassiker blant norske rockealbum.

Allerede fra debutalbumet opparbeidet trioen seg et rykte som et sjeldent solid liveband, og
utover 90-tallet fulgte Mercury Motors opp med albumene «Abs. Garbage» i 1992, «Sailors Onshore»
(1994) og «Humbleberry Wine». Sistnevnte ble sluppet i 1996, og skulle bli Mercury Motors foreløpig
siste ordinære album.
25 år etter debutalbumet våkner det klassiske norske rockebandet Mercury Motors til live igjen.
De første 25 årene oppsummeres med samlealbumet "Rewind", turnéstart og de første
nye låtene på 17 år!
Det er bare å finne fram rebellen i deg, nyte et av de største norske rockeband på 90-tallet og årets suverent mest spennende comeback!


Synne Sanden

Telemarksjente med kjempesuksess! Omtalt som Norges svar på både Bjørk og Florence And The Machine.

I en alder av kun 23 år er Synne Sanden nå aktuell med sitt andre studioalbum. Etter å ha mottatt et lass med ros og gode kritikker for sitt melankolske debutalbum ”When Nobody’s Around” med bl.a. Bugge Wesseltoft bak spakene, tar hun en aldri så liten helomvending med ”Climbing The Rainbow”. Her får vi servert lidenskapelig pop som flyr både høyt og lavt, hardt og tandert.
Hun har også med seg et knippe musikalske venner som er med å sette sitt preg på skiva, bl.a. Thomas Dybdahl, Suzanna Wallumrød og Turid Alida Solberg. Albumet inneholder hiten ”The King In My Kingdom” som bl.a. ble A- lista av P3 og ga henne en plass i Urørtfinalen 2013 (der hun kom på en solid 2.plass!).
Noen anmeldelser:
5 i Dagsavisen - Fargesprakende og dramatisk pop
5 i Oppland Arbeiderblad - Myk og mystisk
5 i Hamar Arbeiderblad - Luftig pop, med trøkk og driv
5 i Telemarksavisa - Leken ungjentepop
80% på Hissig.no - Intens Drømmepop
Noen sitater:
"Jeg ble mektig imponert!" - Mads Borch Bugge under Urørtfinalen
"By the time the set was finished, she’d turned into a true pop star" - by:Larm News
"Alt tyder på at Sanden vil kunne prege det norske popåret 2013" - Marius Asp
"Synne Sanden klatrer mot toppen av norsk alternativpop" - Dagens Næringsliv

Amund Maarud

Norsk bluesrocks vidunderbarn is back and on a mission!
Alle vet vel hva denne supergitaristen kan gjøre i ostehøvellandet, men London fikk sin dose i mars i år! Kritikerne gikk av skaftet og takket livet for at det fortsatt gikk an å gå på skitne rockeklubber og oppleve noe sånt. Dette er nemlig ekte vare!
Det skal ikke mye fantasi til for å se for seg hvilket mareritt Amund og broder Henrik må ha vært i barnehagen. Dette er ikke alle ”innsatte” der som stiller opp med Fenderrigg og trommesett, men resultatet var at Maarud-kara ble etablert i en alder da vi andre var svært tilfreds med pottetrening og skolisseknyting.
I 2003 kom først utgivelse som Amund Maarud Band og med ”Ripped, Stripped & Southernfried” fikk de Spellemannsnominering , glimrende kritikk og var allerede i ferd med å gnage seg mot bluestronen i Norge.
I 2006 skiftet de navn og utrykk. The Grand var mer rockete og psykedelisk og gjestet Kartfestivalen på en dag som i tillegg hadde en purung Susanne Sundfør og legenden Glenn Hughes.
Albumet Dirt kom oktober 2012 og høstet flere meget gode kritikker og ble nominert til Spellemannprisen 2012 i klassen blues.
Let`s get Maarued!
”Skogbygdas store sønn Amund Maarud er i sitt livs plateform på rykende ferske «Dirt». Drivende svett, skitten rock med elementer av både blues og soul” – Romerike Blad
”Dette er utvilsomt årets bluesplate” – Hamar Arbeiderblad
”Ingen synger blues som denne mannen i Norge” – Dagbladet
”Suverent og autoritært gjennomført av en som nekter å la seg sette i bås” - VG
Humbucker

Nyeste stjerne på den norske rockehimmelen som får mye internasjonal oppmerksomhet!
Med debututgivelsen R.O.C.K.S. brøytet Humbucker seg vei inn i musikkeliten med sterke låter, dampende konserter og deilig unorsk selvtillit. Med seg på laget hadde de produsent Thomas Wang, mixer Beau Hill (Alice Cooper, Europe mm) og designer Hugh Gilmore (Led Zeppelin, Black Sabbath, Whitesnake mm).
Brygget på gamle gode og bredbente tradisjoner koker Humbucker et herlig heksebrygg av svett, blod og tårer, og presenterer rock`n roll slik det var meningen. Mottoet til bandet er at 99% innsats er 100 % mislykket!
Humbucker har nettopp laget singelen til Strongman - Norges sterkeste mann og fortsetter i sitt kompromissløse spor, som har skaffet dem glimrende kritikk i en rekke internasjonale musikkmagasiner og ikke minst Classic rock, som skrev ”It is mostly utmerket”!
I 2014 kommer skive nummer to og vi kan bare håpe vi får en verdenspremiere eller to i Farstadparken.


The Lone Pine

Det er ikke ofte superprodusent Jørn Christensen (Dum Dum Boys, CC Cowboys, De Lillos, Big Bang, Tommy Tokyo mm) samarbeider med og leder an veien for uutgitte artister. Men i The Lone Pine fant han det han lette etter!
Med talentfulle Martin Solvoll, som var gjesteartist for President of the USA i fjor, i spissen har The Lone Pine markert seg med turne sammen med Rainbow-legenden Joe Lynn Turner, Deep Purple vokalist Glenn Hughes og en liten youtube-hit med låten ”Anxiety”, som også var årsaken til at Jørn Christensen ville være med på laget.
Med hyppig omtale i media har det bygd seg opp ganske så stor forventing til The Lone Pine. De slipper sin første utgivelse i slutten av 2013.
Norway Rock magasin roste The Lone Pine opp i skyene etter livedebuten på Parkbiografen i september 2012. Telemarksavisa skrev at bandet ”pangåpnet kvelden ”, ”så bra var faktisk rockedebutantene at man kunne tydelig se publikums begeistring samme hvor man snudde hodet”, ”usedvanlige tøffe bandet, umulig å mislike om man liker rock”.
Mer på hjemmebane enn i Farstadparken kan vel ikke dette bandet være!


House Of Mystery

House Of Mystery er en duo bestående av barndomsvennene Hjalmar Myksvoll-Singh og Øystein Redalen. De spilte for fulle hus på Last Train og Gamla under årets BY:LARM og har fått mye skryt av diverse aktører og publikum for sine konserter. De slipper nå en 7" og er i gang med innspilling av debutalbumet.

Programsjef for BY:LARM Joachim Haugland anbefalte låten Bamboo Town i ”ukens spilleliste” i Aftenposten i forkant av BY:LARM. Referansene er brede og bandet lar seg inspirere av alt fra skitten hip-hop, club og disco til kraut-rock, obskur psyk, rockabilly og drømme-pop.

House Of Mysterys låt “Airwolf Gandhi” lå lenge i teten på NRK Urørts topplister sommeren 2012 og ble brukt på NRK TV.


Spider karter hardrockens historie


Lurer du på hva som skjedde etter Elvis, Beatles og Cream? Hva som skjedde før Metallica ble stuerent og et av verdens største band?

Vi forstår at det kan være vanskelig å se noen rød tråd her, men fortvil ikke. Spider tar sikte på å guide Kartpublikummet gjennom hardrockens glanstid, samt kaste lys på utviklingen i et globalt perspektiv.

I likhet med den industrielle revolusjon startet eventyret i Storbritannia. De lærde strides, men at Black Sabbath, Deep Purple og Led Zeppelin hadde noe nytt å melde, er det vanskelig å argumentere mot. Den lille grønne øya hadde også fremragende artister, deriblant Thin Lizzy.

"Down under" fant man AC/DC, og på andre sida av dammen herjet KISS, som sjokkerte med sitt sminkede show. Senere utviklet det seg en trend hvor tights, tupert hår og rouge nærmest hørte like naturlig til en gitar som reim og Marshall-forsterker! Ingenting å være stolt av for hverken artister eller fans, men noen klassiske låter står igjen.

Tilbake i England meislet band som Motörhead, Iron Maiden og Saxon ut New Wave of British Heavy Metal (N.W.O.B.H.M) som trash-band trakk videre.
Resten er, som de sier, historie…

Spider ble etablert nettopp på Gvarv, nærmere bestemt på Gunheim i 1999. Bandet legger sin stolthet i å formidle et bredt utvalg av låter fra 70- og 80-tallets tyngre side. Forvent spilleglede, gnistrende gitarsoloer, groovende komp og store vokalprestasjoner!

Vår utfordring til publikum er å forsøke å holde foten i ro, det blir ikke lett!


NovaFunk

Mellom elg og Volvo 240, langt inne i Telemarks dype skoger, der bor det et funkband. En skjeggete gjeng kledd i slengbukser og med lange snipper på skjortene. Som hentet ut av en tidsmaskin fra 1974.

Novafunk er et av Norges fremste band i sin sjanger, med utgangspunkt i 70-tallsfunkens lydbilde og groove. Kjent for heftige konserter fulle av feite groover og hårreisende soloer. Seksmanns bandet serverer egne låter der de kombinerer urban funk, soul og rock med kjent tematikk; kjærlighet og raske biler.

”Novafunk leverte deileg, pumpande funk til eitt sveitt og begeistra publikum under festivalen Bygdalarm dette året! Dei spelar funk på ein slik måte, og med ei slik kjensle at sjølv dei mest hårete rockarane let seg rive med! Ein fantastisk gjeng med musikarar!”
Alvin Vestrheim - Bygdalarm, 2011


Young Rebel Set


Årets mest spennende artist på Kartfestivalen er engelske Young Rebell Set, som er i ferd med å gjøre kometkarriere i en meget populær sjanger.

Kartfestivalen har hatt som vane å booke meget spennende britiske artister som har levert glimrende konserter; Tilted Smile, Kopek, Treetop Flyers mm. I 2013 var vi aldri i tvil om hvem vi ville ha. Sjekk ut kanonlåten ”If I was” så skjønner du med en gang hva vi mener. Låten hadde knappe 10 000 avspillinger på youtube da vi booket dem i januar, innen du leser dette kan 500 000 være nådd!

Gutta fra Stocton-on-trent ga ut Curse Our Love i 2011 og ble umiddelbart sammenlignet med Mumford and Sons. Med inspirasjon fra Springsteen, Dylan, Cash og Kartkjenning Waterboys, lager de organisk folkrock med countryvibber.

Så gjorde bandet noe så sensasjonelt for et engelsk band som å bli en hit i Tyskland! Dermed ble fokus rettet mot store festivaler der og det er ikke før nå at den etterlengtete oppfølgeren kommer.

Det betyr at Young Rebel Set kommer til Gvarv med en rykende fersk skive i kofferten, produsert av Paul Savage (Franz Ferdinand, Teenage Fanclub, Mogwai mm). Ergo blir det masse festivaler i England og Tyskland denne sommeren og en eneste konsert i Skandinavia!

Byting

Med beina plantet innenfor sjangerne country, rock `n roll og norsk folkemusikk, er "Byting" et nytt og spennende band fra Bø i Midt-Telemark. Bandet oppsto i kjølevannet etter studioinnspillingen av låta "Høvdingen", en hyllest til Jon Elling Buen Garnås.

I studio hadde Thomas Hellekås med seg Jon Ellings bror, Per Anders Buen Garnås til å traktere hardingfela og underveis i innspillingen begynte Thomas og Per Anders å prate litt om å starte et band sammen. Bandet fant fort formen og det skjer meget spennende ting rundt de allerede.

Låter om livets realiteter, selvopplevd eller gjenfortalt, på godt og vondt, står i fokus for Byting; "Høvdingen" handler om bortgangen til en god venn, mens f. eks. "Med håndjønna på" er en alvorlig, men dog munter låt om en tur til by`n med begge henda lenket fast på ryggen.

For de som måtte lure, blir betegnelsen "byting" brukt som beskrivelse av en person som til tider er en villbasse, eller som de sier i Bø; Men heilt ubrukeleg e'n nå au, den bytingen.

Simeon Kirkegaard


Mange artister fra Sauherad har markert seg de siste årene, men ingen sterkere enn Simeon!

I en alder av 18 år startet han eget studio i lokaler tilgjengliggjort av kommunen. Her skulle han ende opp med å produsere masse lokale band og artister, noen av, blant annet var X-Queen of the Astronauts og Marjit Vinjerui.

I 2006 flyttet han til Irland, Dublin, hvor han raskt ble medlem av bandet Goatboy, noe som resulterte i EPen 'Moon After Yule' i 2008 og albumet 'Chamber Sessions' i 2012. Oppvarmingsjobber for band som KT Tunstall og Feeder samt jevne konserter rundt omkring på byens scener førte til at Goatboy begynte å etablere seg på den Irske musikkscenen.
Han er nå aktuell med debut albumet sitt 'Shoulders Down'. Albumet er rock, pop, uptempo låter som er inspirert av band som The La's, Stone Roses, U2, Blur og mange fler.

Uken dette skrives er Simeon Ukas Urørt på NRK og som man sier: The sky is the limit!


Salongorkesteret

I 2011 herjet disse karene overalt på Gvarv og brakte fram smil og glede overalt hvor de satte sin lakksko.

Salongorkesteret ser ublidt på fremveksten av stadig nye, men alltid kunstige musikksjangere. Dette skaper splid mellom sjangere, musikere og publikum, og bringer oss stadig lenger unna ursamfunnets musikalske fellesskap. Siden starten i 2008 har Salongorkesteret forsøkt å gjøre noe med dette.
Salongorkesteret gjør hva de kan for å bringe musikere, publikum og sjangere tilbake til et stort hele. Våre våpen er ukulele, fele, trekkspill, mandolin, banjo, kontrabass, munnspill, gitar, lutt, rytmeegg, munnharpe, all- og smørsang. Salongorkesterets røst er lyden av disco, country, rock, viser, metal, croonerism, bluegrass, pønk og hva-harru-i-sekken, alt servert i en på samme tid folkelig og elitistisk havrelefseestetisk festgrøt.
Det er et mål for oss at kulturbærere som Britney Spears, Dead Kennedys, Lemmy, Arne Paasche Aasen, Jannicke og Kjøtt gjenforenes til et stort naturlig fellesskap, gjerne i en og samme låt. Der dialektiske motsetningerne i tese (Britney) og antitese (Lemmy), forenes i en syntese med Salongorkesteret. Salongorkesteret har ofte et refreng som passer for akkurat deg og de du er glad i.