Oslobaserte The Captain & Me sitt forrige album Migrant var et konseptalbum om en nigeriansk flyktnings kronglete vei fra Lagos til Kanariøyene, via nattlige ørkenvandinger, et fiendtlig innstilt Libya, et hermetisk lukket Ceuta og en hasardiøs havkryssing. Albumet mottok fantastiske anmeldelser, og ble av Dagbladet plassert på deres liste over de 20 beste albumene når 2011 skulle oppsummeres.

picture

Den 14. mars slipper oslobandet oppfølgeren Peter Gabriel, et album som er en hyllest til artisten som lærte vesten at det finnes andre instrumenter enn gitar, bass og trommer, og at det går an å synge på andre språk enn engelsk. Musikken på albumet er derfor inspirert av storhetstiden til Peter Gabriel på åtti- og nittitallet, men også av rytmer og klanger fra mange steder i verden. Bandet ønsker med sin verdenspop å vise at det finnes flere sjangre enn pop og rock, og at verdensmusikk er mer enn panfløyter til utspilte melodier.

Bandet er spesielt takknemlige for at Sara Marielle Gaup fra Adjágas bidrar med joik på By Subway. Selv om joiken er blant Europas eldste folkemusikkformer, er ikke alle like godt kjent med den. The Captain & Me ønsker å bidra til at joik blir hørt også av lyttere som ikke vanligvis oppsøker den typen musikk.

Peter Gabriel er bandet fortsatt inspirerte av Afrika, men flørten med de søramerikanske rytmene er ny. Det har flere opphold i Rio og en eks-kjæreste fra Brasil sørget for. Men uansett hvor mange steder bandmedlemmene har reist til og hvilke sjangre som inspirerer dem, så er Peter Gabriel en pop-plate.
Tekstmessig handler plata om byen. Her finnes historier om tapt kjærlighet blant globetrottere og sjømenn, om angrende gjestearbeidere og om én som muligens var med å bygge en bro i New York. Her finnes en tilstandsrapport fra nyrike Baku, inntrykk fra våre medborgere som holder til under bakken, og Linda Thompson, en hyllest til følelsen av å skulle dra ut på rangel (og så klart til folk-duoen Richard & Linda Thompson).

Byen er stedet hvor ulike lukter, smaker og nasjonaliteter blandes som i en stor salatbolle. Slik sett passer det godt med bandets sjangeroverskridende musikk. Bandet sier at ""Peter Gabriel" er en klapp på skulderen til mannen som turte å eksperimentere når alle andre skulle danse etter samme pipe. Takk skal du ha, Peter!"

Hør førstesingelen Linda Thompson her: