Foto: Dag Sandven

Den karismatiske frontfiguren for DATAROCK, Fredrik Saroea, annonserer soloplate og spiller en eksklusiv konsert i Grieghallen under Festspillene i Bergen i slutten av mai.

Anført av megahiten Fa-Fa-Fa, tok DATAROCK Indie-verdenen med storm på begynnelsen av 2000-tallet. Nå er frontmannen klar med soloalbumet Rona Diaries, som ble til under første Korona-nedstengning.

Saroeas solomateriale skiller seg voldsomt fra DATAROCK musikalske univers, og er inspirert av alt fra kunst rockbandet Blonde Red Head og kultkomponisten Morrissey til hard core-heltene i Fugazi. Komposisjonene og arrangementene er skrevet under mantraet «rytmegitar som førstefiolin» og er ispedd en smule små-virtuos fantasirikdom fra sjangere som indie, emocore og postrock. Tekstene fikk lov til å bli så gravalvorlige som man kan forvente når man skriver låter – eller dagbok – under en global pandemi.Rona Diaries utgjør rammen for Saroeas nylig annonserte solokonsert i Grieghallen under Festspillene i Bergen, der låtene presenteres i nedstrippet kammerversjon med harpe, cello, bratsj og fiolin.

44-åringen fra Bergen har i årenes løp hatt flere musikalske prosjekter gående. Jazzkvintetten Fredrik Saroea Quintet har eksistert i 20 år, og Saroea har samarbeidet med en rekke forskjellige musikere fra inn- og utland. Hans første soloutgivelse ble sluppet allerede i 2003, men det var altså en pandeminedstengning som skulle til for at nytt solomateriale endelig skulle se verdens lys.

Det nye abumet er spilt inn i Bergen sammen med tekniker og co-produsent Øyvind Solheim, og er mastret av legendariske Mike Mash (Björk, Massive Attack, Oasis), og omslagskunsten er signert den velrenommerte illustratøren MVM, som blant annet har laget coverkunst for Rihanna.

Rona Diaries slippes på YAP Records samme dag som konserten på Festspillene, 28. mai.